Accés directe al contingut

Vitrectomia

Imprimeix
Etiquetes:
Especialitats:

En què consisteix la vitrectomia?

La vitrectomia és una cirurgia ocular que s'utilitza per extreure el vitri, un gel que omple la cavitat ocular.
 
Aquest procediment es realitza de manera ambulatòria, amb anestèsia local amb sedació. El pacient, encara que està despert, no sent dolor ni veu la cirurgia que s'està efectuant. La durada d'aquesta cirurgia varia en funció de la patologia que es tractarà.
 
Un cop acabat el procediment, es col·loca un pegat sobre l'ull operat, el qual serà remogut pel metge l'endemà a la consulta.
 
S'indicarà tractament amb diferents classes de gotes a l'ull operat. Aquestes consisteixen en:
 • una combinació de antiinflamatori i antibiòtic, per disminuir la inflamació i evitar infeccions
 • gotes ciclopléjicas per disminuir les molèsties i donar immobilitat a la pupil·la
 • algunes vegades cal també afegir gotes per controlar la pressió intraocular.
Durant el postoperatori, es requereixen diverses visites de seguiment durant el primer mes, que es faran menys freqüents en els mesos següents d'acord al progrés individual de cada pacient.
 

Com es realitza la vitrectomia?

 Aquest procediment es fa amb instruments molt petits:
 
 • una llum de fibra òptica per il·luminar la retina
 • una cànula d'irrigació que manté la pressió intraocular
 • un instrument que talla i extreu el vitri anomenat vitrèctom
Aquests instruments són introduïts dins del globus ocular a través de petites incisions a la seva paret externa o escleròtica. D'altres, com pinces, tisores i sondes de làser, també són utilitzats durant la cirurgia.
 
Al extreure el vitri, l'ull es pot omplir de gas, aire o oli de silicona líquid, en funció de la patologia que es tractarà. En aquests casos, és molt probable que el pacient hagi de mantenir una postura estricta, ja sigui cara avall o de costat, durant alguns dies. S'ha d'evitar dormir cara amunt durant un temps, per així disminuir el desplaçament anterior de la bombolla de gas o de l'oli de silicona, cosa que podria accelerar la formació de cataracta, augmentar la pressió intraocular o danyar la còrnia. Això li serà indicat amb detall per l'oftalmòleg.
 
Quan l'ull està ple de gas, la visió és molt pobre. A mesura que la bombolla es fa més petita, el pacient notarà que la visió millora. El gas és absorbit per l'ull lentament, en un període de temps que pot durar dies o setmanes, depenent del tipus de gas que s'utilitzi. El pacient ha d'evitar viatjar en avió o pujar a grans altituds mentre la bombolla de gas romangui en el seu ull, ja que la disminució de la pressió atmosfèrica fa que la bombolla s'expandeixi, augmentant la pressió de l'ull a nivells perillosos.
 
A diferència de el gas, l'oli de silicona no es reabsorbeix, per la qual cosa haurà de ser retirat mitjançant una nova cirurgia, quan l'oftalmòleg ho cregui convenient. Tenir l'ull ple d'oli de silicona no és impediment per viatjar en avió.
 
En algunes ocasions, durant la vitrectomia es podran realitzar altres procediments paral · lels, com extreure una cataracta o una lent intraocular o dur a terme un trasplantament de còrnia en cas que el cirurgià consideri necessari.
 
 

En quins casos està indicada la vitrectomia?

 
Algunes malalties, principalment de la retina, són susceptibles de ser tractades mitjançant vitrectomia. És el cas de:
 
- Despreniment de retina
 
- Retinopatia diabètica
 
- Hemorràgies intraoculars
 
- Traumatismes oculars
 
- Malalties de la màcula: forats maculars, membranes epiretinianas, etc
 
- Patologies relacionades amb l'alta miopia.
 
 
 
En alguns casos d'inflamació intraocular o uveïtis, la vitrectomia s'indica principalment per tractar complicacions derivades de la malaltia.
 
També pot realitzar per corregir algunes complicacions de la cirurgia de cataractes i en combinació amb algunes cirurgies de glaucoma.
   

Exàmens previs

Abans de la intervenció, es realitza un examen ocular complet, que inclou:
 
 • Revisió del fons d'ull sota dilatació pupil·lar
 • Tomografia de Coherència Òptica Retiniana o OCT
 • Angiografia fluoresceínica
 • Proves electrofisiològiques
 • Ecografia ocular
 • Biometria
El pacient també s'ha de fer una analítica i un electrocardiograma, com preoperatori general, i ha d'informar, de manera detallada, al seu metge dels seus antecedents mèdics, les malalties que pateix actualment i els tractaments mèdics que està realitzant.
 

Possibles complicacions de la vitrectomia

 
Els riscos d'una vitrectomia són menors que els beneficis que s'esperen per millorar la visió després de la intervenció.
 
Alguns dels possibles complicacions són:
 
 • sagnat postoperatori
 • despreniment de retina
 • augment de la pressió ocular en el postoperatori
 • cataracta
 • infecció

 

La intervenció pas a pas

 

 

Continguts relacionats

Notícies relacionades

Et pot interessar