Accés directe al contingut

Cirurgia de cataractes per facoemulsificació

Imprimeix

Beneficia't comprant online la teva operació de cataractes

 • Foto estàtic campanya cataractes

Quins són els avantatges de la intervenció de cataractes?

Actualment l'únic tractament possible i eficaç per eliminar la cataracta és la cirurgia, i no existeixen medicaments o teràpies que permetin la seva prevenció o retardin la seva aparició.

La cirurgia de cataractes millorarà notablement la seva qualitat de vida. Aquests són els avantatges del tractament:

 • La cirurgia és ambulatòria, no necessita ingrés
 • L'anestèsia es realitza mitjançant de gotes
 • No sentirà dolor
 • La intervenció dura 10 minuts
 • Resistència a traumatismes
 • La recuperació visual és immediata
 • No és necessari tapar l'ull
 • La intervenció requereix escasses visites postoperatòries
 • No necessitarà ulleres, és una cirurgia amb lents multifocals

Com es realitza operació de cataractes?

 1. El primer pas és desinfectar la zona operatòria mitjançant povidona iodada o amb clorexidina. Preparem el camp quirúrgic i procedim a l'anestèsia de la zona mitjançant l'ús tòpic de gotes. No necessitem cap altre tipus d'anestèsia en la majoria de les nostres cirurgies.
 2. Mitjançant tècnies de microincissió (MICS), realitzem una incisió corneal perifèrica la mida de la qual varia d'1,8 a 2,8 mil·límetres depenent de diversos factors.
 3. Introduïm una cànula amb solució anestèsica a la cambra anterior.
 4. Ara introduïm una substància densa (àcid hialurònic) amb la finalitat de mantenir la cambra anterior per poder maniobrar amb suficient seguretat.
 5. Realitzem la capsulorexis, (ruptura circular controlada de la càpsula anterior del cristal·lí amb la finalitat d'accedir a la cataracta).
 6. Realitzem la partició i aspiració de la cataracta mitjançant diferents tècniques d'extracció per ultrasó microimpulsat, a través del facoemulsificador.
 7. Procedim a netejar la càpsula cristaliniana de les possibles restes de cataracta que puguin quedar adherides mitjançant un irrigador-aspirador específic per a aquesta tasca.
 8. Col·loquem de nou més àcid hialurònic per evitar lesions al sac capsular durant la introducció de la lent intraocular.
 9. En moltes ocasions col·loquem un anell d'expansió previ a la col·locació de la lent.
 10. Introduïm la lent dins del sac capsular doblegada a través de la incisió. Les lents actuals són capaces de doblegar-se i deformar-se per poder passar per incisions petites abans d'estendre's en l'interior de l'ull.
 11. Netegem mitjançant una cànula d'irrigació-aspiració connectada al facoemulsificador totes les possibles restes.
 12. Habitualment les incisions s'autosegellen sense necessitat de sutures, aquestes només les utilitzem de manera excepcional.
 13. Col·loquem gotes d'antibiòtic i antiinflamatori.

Quins tipus de lents s'implanten?

Hi ha lents amb diferents tipus de prestacions:
 
 • Lents monofocals: ens permeten veure de lluny, moltes vegades sense ulleres, si no hi ha astigmatisme previ, però requereixen l'ús d'ulleres per llegir de prop ia mitja distància.
 • Lents multifocals o trifocals: permeten veure de prop, de lluny, oa mitja distància, però que tenen un preu elevat, perquè estan fetes a mida. Cada lent està adaptada a cada ull, i això encareix el cost però, d'altra banda, cal sospesar l'estalvi que es genera en les ulleres que es deixaran de pagar la resta de la vida.

Per què no convé operar ambdós ulls a l'hora? 

Tot i que hi ha 148 variables que determinen si el pacient té els criteris per operar o no operar, les complicacions oculars-encara que poc freqüents-hi són. I si no, que ho expliquin a què fa 1 de 20.000.
 
No tenim cap necessitat-normalment (excepte en ocasions poc freqüents, com pacients d'alt risc, o pacients amb Síndrome de Down, que requereixen anestèsia general) de plantejar la cirurgia binocular.
 
Però, si no, fem primer un ull i, al cap d'una setmana, quan hem comprovat que no hi ha ni inflamació ni infecció i que els paràmetres que hem calculat són correctes i exactes, s'opera el ull.
 
Si és cirurgia de la cataracta pura i dura, agafem l'ull que més cataracta té. Si és cirurgia facorefractiva, que és el que més estem fent últimament, escollim moltes vegades l'ull que és el no dominant. Acceptem un error de ± 0.5 diòptries, i aquest error el podem regular abans d'operar el segon ull, que és el dominant i és el que ha de donar perfecte. Així, doncs, aquesta setmana ens ve molt bé: per controlar la inflamació, la infecció, i per comprovar que els nostres dades prèvies es corresponen. Si és així, operem el següent ull.

 Resolem els teus dubtes sobre la intervenció de cataractes

 • Quant de temps de baixa necessitaré?

  Si en el seu lloc de treball no ha de carregar pesos, serà suficient amb 2 o 3 dies; si ha de carregar pesos lleugers, 10 dies; i si són gran pesos, 20 dies

 • La cataracta s'opera amb làser?

  Realment la cirurgia de cataracta es realitza mitjançant una sonda d'ultrasons que crea una vibració d'alta freqüència capaç de “desfer” la cataracta. Aquests aparells han millorat mucho amb el pas dels anys; no obstant això, apareixeran aparells dotats de làser de femtosegon que competiran amb els actuals facoemulsificadors.

 • És útil fer servir anells d'expansió en la cirurgia de cataracta?

  Els anells d'expansió són imprescindibles en algunes situacions, com ara una alta miopia o la pseudoexfoliació del cristal·lí. Nosaltres els utilitzem de manera habitual, ja que a més disminueixen la freqüència de l'opacitat capsular posterior (OCP) i faciliten el centrat de la lent intraocular (LIO).

 • És cert que hi ha lents amb les que podem prescindir de les ulleres?

  Des de fa uns anys hi ha una àmplia gamma de lents intraoculars (LIOs). Entre elles, n'hi ha unes que són multifocals i acomadatives; capaces, en la major part dels casos, d'aconseguir una visió excel·lent de prop i de lluny sense la necessitat de fer servir ulleres. Aquest tipus de cirurgia és la que més ha augmentat en els darrers anys.

 • Si m'operen de cataractes, puc tornar-ne a tenir?

  No. El cristal·lí (que en tornar-se opac és el que anomenem cataracta) és únic i no té capacitat per regenerar-se. Així doncs, un cop intervingut mitjançant la tècnica de facoemulsificació, és impossible que es reprodueixi. El que pot produir-se, amb el pas del temps, és l'opacificació de la membrana on es recolza la lent intraocular (càpsula posterior), que es tracta amb el làser Yag i que tampoc pot regenerar-se.

 • Quant de temps dura la lent que m'implanten en l'ull durant l'operació de cataracta? I les que implanten per corregir la miopia o hipermetropia (lents epicapsulars)? 

  La lent intraocular dura tota la vida perquè està fabricada amb un material biocompatible el temps de degradació del qual és molt superior al de qualsevol teixit viu.

Continguts relacionats

Vídeos

Documents relacionats

Notícies relacionades

Et pot interessar