Accés directe al contingut

Cirurgia de la cataracta amb làser femtosegons

Imprimeix

Què és el làser de femtosegon?

El làser femtosegon és un tipus de làser que s'està utilitzant actualment per a cirurgia refractiva, en la correcció de miopia, hipermetropia i astigmatisme, en la cirurgia refractiva 100% làser.

Des de fa molt poc temps, el làser de femtosegons s'ha incorporat a la cirurgia de la cataracta. El làser de femtosegons s'utilitza per mecanitzar parts de la cirurgia que fins ara el cirurgià realitzava manualment.

Quins avantatges aporta el làser de femtosegons a la cirurgia de cataractes (femtofaco)?

La cirurgia de cataractes porta més de 40 anys operant amb el mètode de facoemulsificació amb ultrasons. El làser de femtosegons és el futur de la cirurgia de cataractes. El làser de femtosegons o femtofaco ajuda al cirurgià a realitzar els tres primers passos de la cirurgia, aportat la precisió, rapidesa i seguretat del làser en les etapes més delicades de la cirurgia (incisions, capsulorexis o capsulotomia i fragmentació del cristal·lí). Vegem alguns dels seus avantatges pel pacient:

  1. Intervenció més curta i indolora (entre 15 i 20 minuts)
  2. Recuperació més ràpida. El pacient se'n va a casa veient borrós, però la recuperació visual no té lloc en dies (com succeïa fins ara), sinó en hores. El làser de femtosegons escaneja el cristal·lí en la seva superfície i en el seu interior i, a través d'ones infraroges, i en milionèsimes de segon, crea una bombolla d'aire que separa les molècules del cristal·lí sense tallar ni cremar cap teixit. D'aquesta manera, no danya cap cèl·lula adjacent.
  3. Més seguretat i millors resultats. Ja que gran part de la intervenció és guiada de forma automàtica i precisa per l'ordinador i en temps real, es redueixen les possibilitats que la lent no estigui centrada per complet, de manera que es minimitzen els halos o taques en la visió. La capsuloresis és una de les parts més delicades de la cirurgia de cataracta, i un trencament de la càpsula pot complicar la cirurgia. Amb el làser de femtosegons o femtolaser, podeu indicar la mida i la posició de la capsulotomia, permetent-nos realitzar sempre la que més s'ajusti a les característiques de l'ull del pacient.
  4. Reducció de l'astigmatisme induït. En realitzar una incisió a la còrnia, s'indueix un petit grau d'astigmatisme en funció de la posició i mida de la incisió. Usant la tècnica manual tradicional no podem conèixer amb exactitud l'astigmatisme induït per un cirurgià. Gràcies al làser de femtosegons podeu indicar la mida, la forma i la posició de les incisions, induint sempre el menor astigmatisme possible i, encara més important, pot tenir en compte el seu valor en el càlcul de la lent intraocular.
  5. Reducció de l'ús d'ultrasons. El làser de femtosegons o femtofaco ens permet fragmentar el nucli del cristal·lí de diferents formes depenent del tipus de cataracta (més o menys dures) i de les preferències del cirurgià, facilitant la posterior extracció de la cataracta.En fragmentar el cristal·lí amb el làser de femtosegons, utilitzarem menys ultrasons en les següents etapes de la cirurgia, la qual cosa suposa un avantatge per a l'ull del pacient.

Per al cirurgià:

  1. L'OCT (Tomografia de Coherència Òptica) integrada en el làser proporciona imatges en temps real, de manera que permet visualitzar l'àrea completa del segment anterior durant totes les fases del procediment de la cirurgia de cataracta en temps real, enlloc d'una seqüència d'imatges que proporcionava l'anterior tecnologia.
  2. El vídeo-microscopi d'alta resolució permet la personalització de la cirurgia de cataracta, ja que el cirurgià pot utilitzar l'ull del pacient com a referència directa a l'hora de programar els paràmetres del làser. D'aquesta manera pot ajustar fàcilment abans i durant la cirurgia la localització, mida i forma de cadascuna de les incisions, la fragmentació del cristal·lí i la profunditat de tall per a la capsulorexis amb el que cada pas del procediment que es treballa amb el làser programa a mida, en funció de l'anatomia del pacient.

Continguts relacionats

Notícies relacionades

Et pot interessar