Accés directe al contingut

Vacances solidàries del Dr. Jorge Ortiz Cazal a Paraguai

Imprimeix

28/08/2019

L'any 2016, el Dr. Jorge Ortiz Cazal va visitar a la consulta a un compatriota paraguaiana, mestra de professió, qui li va explicar la crua realitat de les dificultats a què s'enfronten els professors en els llogarets del seu país. El Dr. Cazal és fill de docent i, per tant, està molt sensibilitzat amb l'educació. D'aquesta manera, va decidir comprovar per si mateix les mancances que li havia relatat la mestra de l'Escola Nacional Maria Auxiliadora, desplaçant-se a la localitat de Hugua Guasu, districte de Loreto, departament de Concepción, durant les vacances d'estiu.

En declaracions realitzades a l'noticiari local ABC Color, el Dr. Ortiz Cazal explicava el projecte que va néixer, en primera instància, d'aquesta experiència:

"Vam dissenyar un projecte bàsic de salut ocular dirigit a detectar defectes de refracció que puguin solucionar-se amb la prescripció d'ulleres. És a dir, examinem a nens i nenes en edat escolar per detectar miopia, astigmatisme o hipermetropia, i mitjançant l'ajuda d'institucions com ara el Club de Lleons de la Ciutat de Concepció, vam aconseguir la donació de les ulleres per als nens que ho necessitaven ".

En pocs dies de passar consulta, va detectar i corregir nombroses anomalies visuals als nens escolaritzats a l'esmentat centre, així com els seus familiars, que viuen en condicions de pobresa extrema i, l'any següent, va voler anar més enllà:

"Ens vam proposar iniciar una campanya i crear la primera biblioteca per a aquests infants. Amb el lema 'veure per llegir', vam crear un corrent entre familiars i amics que després es va estendre a entitats del nostre entorn a la capital del país. Així vam començar a rebre donacions desinteressades i aprofito l'oportunitat per agrair a totes les persones i institucions que van formar part d'aquesta cadena ", comentava el Dr. Ortiz Cazal a l'esmentat noticiari.

En una segona fase, va crear una biblioteca, que any rere any es va nodrint de més i més llibres cedits per particulars i entitats. Aquest any, han ampliat la col·lecció amb llibres multimèdia en altres idiomes, amb la finalitat que els alumnes aprenguin també altres llengües que els permetin obrir els seus horitzons.

D'altra banda, El Dr. Ortiz Cazal ha dut a terme una campanya de salut visual en una residència d'avis i discapacitats, a l'àrea rural de Betlem, també en el departament de Concepción, a uns 500km de la capital.

Quan cada persona aporta un granet de sorra, es poden aconseguir grans fites per a la humanitat. És un orgull per al nostre grup oftalmològic, comptar amb professionals amb una alta sensibilitat per temes humanitaris que permeten tenir cura dels ulls i tenir cura de les persones, malgrat es trobin en una llunyana aldea a l'altra banda del globus.

Les casualitats no existeixen i els camins de la vida són sorprenents. La mestra de l'escola Maria Auxiliadora de Hugua Guasu havia de visitar-se amb el Dr. Ortiz Cazal a Barcelona per tal que els habitants d'aquest llogaret paraguaià milloressin la seva salut visual i el seu accés a la cultura. Esperem que moltes casualitats d'aquest tipus es creuin en els nostres camins i puguem contribuir entre tots a un món millor.

Comenta la notícia

Continguts relacionats

Et pot interessar

  • Sota el lema "Salva la teva visió" i coincidint amb la Setmana Mundial de l'Glaucoma, entre els dies 9 a 13 de març, ens sumarem a la iniciativa de l'Associació Mundial de l'Glaucoma i l'Associació Mundial de Pacients amb Glaucoma, amb una nova campanya de revisions gratuïtes en què mesurarem la pressió intraocular i informarem sobre la malaltia als que ho sol·liciten prèviament concertant cita en qualsevol dels nostres centres.

  • Què és el coronavirus El virus ha estat codificat provisionalment com 2019-nCov i afecta de forma greu a el sistema respiratori S...