Accés directe al contingut

Sant Jordi: Llegir, un bon hàbit d'higiene emocional

Imprimeix

22/04/2016

La nostra salut mental està molt lligada als nostres hàbits d’higiene emocional. Les persones més felices són aquelles que millor accepten la realitat i s’adapten a les circumstàncies amb una mentalitat positiva. Això no implica que no tinguin problemes sinó que els saben encarar sense deixar que els problemes arrosseguin la seva pau interior. 

La societat occidental ens condiciona a dur un ritme de vida força estressant, depenent del rellotge i les múltiples obligacions i tasques que ens imposem. L’estrès ens eleva el nivell de cortisols que incrementen l’angoixa i l’ansietat. Per tal de combatre’l, és necessari que cada persona trobi un espai diari per dur a terme activitats que elevin els nivells d’endorfines, en concret, la serotonina, responsable de la sensació de benestar i alegria necessaris per poder assolir l’equilibri interior que tant perseguim. 

Les activitats que activen la serotonina són particulars per a cada individu, donat que tots som diferents i tenim les nostres preferències, però  és ben cert que hi ha una gran majoria de persones a les que els funciona molt bé la pràctica d’algun esport, la meditació per assossegar cos, ment i esperit, les passejades per paratges naturals, els viatges, les trobades amb amics, la música, el cinema o la lectura. 

No sempre resulta possible poder escapar-nos al gimnàs, al cinema, a la natura o a un altre país però sí és fàcil trobar una estoneta cada dia per escoltar música o llegir. 

Llegir ens relaxa, ens aporta nous coneixements i ens trasllada en el temps i l’espai quan ens imbuïm en el text. Això és especialment beneficiós en processos de convalescència que ens obliguen a la immobilitat. Tot és un tema d’actitud. No podem triar el que ens passa però sí el que fem amb el que ens passa. En conseqüència, no podem triar posar-nos malalts però sí l’actitud amb la que encarem la malaltia i, si la mirem amb ulls positius, aquesta ens ofereix espais de temps que normalment no tenim, per poder assaborir un bon llibre que ens reconfortarà i ens farà oblidar per unes hores o per uns minuts els nostres mals. 

Per tant, us recomanem que aquest Sant Jordi sortiu al carrer de bon mati i gaudiu del dia, dels llibres i les roses, de l'ambient festiu, de l'amor i de la vida, perquè la suma d'aquests petits moments que tant ens omplen són el que acaben conformant una vida plena i feliç.

Comenta la notícia

Continguts relacionats

Et pot interessar

  • Sota el lema "Salva la teva visió" i coincidint amb la Setmana Mundial de l'Glaucoma, entre els dies 9 a 13 de març, ens sumarem a la iniciativa de l'Associació Mundial de l'Glaucoma i l'Associació Mundial de Pacients amb Glaucoma, amb una nova campanya de revisions gratuïtes en què mesurarem la pressió intraocular i informarem sobre la malaltia als que ho sol·liciten prèviament concertant cita en qualsevol dels nostres centres.

  • Què és el coronavirus El virus ha estat codificat provisionalment com 2019-nCov i afecta de forma greu a el sistema respiratori S...