Accés directe al contingut

La importància d'adquirir bons hàbits a la infància

Imprimeix

06/09/2019

Un adolescent perd la vista a causa d'una alimentació incorrecta

  • Noia davant ordinador

Segons un informe de cas publicat a Annals of Internal Medicine dilluns passat, un adolescent britànic ha perdut la visió a causa d'una alimentació incorrecta que li ha generat dèficit de vitamines D i B12.

La vitamina B12 es troba bàsicament en productes animals com la carn, els ous, la llet o el marisc, per tant, les persones que segueixen una dieta vegana tenen més probabilitats de tenir dèficit d'aquesta vitamina i requerir un suplement alimentari de la mateixa.

Conseqüències visuals d'una mala nutrició

Neuropatia òptica nutricional

Una deficiència severa de vitamina B12 pot causar neuropatia òptica nutricional però és molt infreqüent si se segueix una dieta equilibrada. La vida és una qüestió d'equilibri. El problema ve quan abusem d'alguna cosa.

Quan una cosa ens agrada o ens disgusta molt però és necessària, de vegades és difícil trobar el punt d'equilibri en el seu consum. Aquí influeix en control d'impulsos i l'autodisciplina.

Obesistat infantil. Una altra conseqüència d'una alimentació inadequada

És una realitat el fet que molts nens no mengen fruita i verdura i, en canvi, ingereixen grans quantitats de pastisseria industrial, xuxes, snaks i productes elaborats amb gran quantitats de greixos industrials. D'altra banda, el canvi en les opcions d'entreteniment i lleure, en limita la mobilitat i afavoreix el sedentarisme.

Tot això, té com a conseqüència que, un de cada tres nens espanyols d'entre 3 i 12 anys tinguin sobrepès, un problema que si no es controla a temps pot generar obesitat, segons dades de la Fundación Española del Corazón.

Per què hi ha tantes dificultats de contenció i autoregulació en la infància i l'adolescència?

Segons la neuróloga Frances E. Jensen, les últimes investigacions en neurologia han demostrat que, des de la infància, el cervell es va desenvolupant de darrere cap endavant. A l'adolescència, el cervell està connectat en un 80% respecte del cervell adult. La part que falta per connectar és el lòbul frontal, el responsable de l'control d'impulsos, d'auto-regulació, planificació i de previsió de conseqüències. D'altra banda, el sistema límbic, que és responsable de la conducta exploratòria, l'explosió emocional i necessitat de gratificació immediata, està sobreestimulat. Això permet entendre les dificultats que suposa a nens i adolescents contenir els seus desitjos i comprendre les conseqüències de no fer-ho.

Per això, és tan important l'adquisició de bons hàbits i aprendre a frustrar-se des de petit. En funció de l'evolució del desenvolupament de cada nen i del seu temperament, les dificultats educatives seran majors o menors. Hi ha patrons de rigidesa mental i obsessió que afegeixen una dosi de dificultat. Per tant, es pot arribar a entendre que es produeixin casos com el de l'adolescent britànic però aquests casos també han d'augmentar la nostra consciència sobre la necessitat d'una educació en hàbits i entrenament de la frustració des de petits. No ajudem els nostres fills si tractem de complaure'ls en tots els seus desitjos i si, davant d'una rebequeria, no som capaços de mantenir-nos ferms.

Aquest cas de neuropatia òptica per dèficit nutricional és un cas extrem i poc probable però sí estem veient casos més freqüents d'altres problemes de salut, de diversa consideració, ocasionats per uns mals hàbits. La tecnologia és un dels problemes estrella amb què ens estem trobant en aquesta generació.

Conseqüències de l'abús en l'ús de pantalles

Fatiga ocular

La conseqüència d'un ús inadequat de les pantalles de visualització, ja sigui produït per factors relacionats amb l'equip, ambientals o organitzacionals, ocasiona fatiga visual, que genera una disminució del poder funcional de l'òrgan visual, cosa que ocasiona diferents molèsties.

La incidència de les mateixes es calcula entre un 10 i un 40% del personal que treballa amb aquests elements. 

Addicció tecnològica

Respon al mateix patró que les addiccions a tòxics perquè afecta, de la mateixa manera, als circuits d'addicció i recompensa del cervell. Per tant, també requereix d'una teràpia intensiva de deshabituació.

Segons un estudi sobre conductes patològiques a Internet, realitzat per l'ONG Protégeles, que col·labora en programes de la Comissió Europea, el 21,3% dels joves està en risc de convertir-se en addicte a les noves tecnologies, i el 1,5% ja és addicte.

Una altra de les conseqüències de l'addicció tecnològica, segons James Steyer, director i fundador de l'ONG Common Sense Media, una ONG que promou la seguretat a les xarxes, és la pèrdua gradual d'habilitats com la planificació i organització o la presa de decisions, i l'augment de la impulsivitat i el nerviosisme, probablement perquè queda afectat el procés de mielinització que connecta el sistema límbic amb el còrtex prefrontal i per una sobreestimulació a la dopamina.

Augment de la miopia infantil

Diferents estudis demostren que la manca de llum solar i l'ús excessiu de pantalles estan ocasionant un augment en els casos de miopia entre nens i adolescents.

Un estudi de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) ha demostrat que per cada hora a la setmana que un nen passa a l'aire lliure es redueix en un 2% el risc de patir miopia.

El Col·legi Nacional d'Òptics-Optometristes (CNOO) preveu que l'any 2020 el 33% dels adolescents pateixin miopia com a conseqüència de la utilització inadequada de dispositius.

Alteracions de la comunicació social

S'ha demostrat que si abans dels 18 mesos d'edat s'exposa als nens a un ús regular de pantalles i se'ls permet interactuar amb dispositius digitals i xarxes socials, en la infància mitjana, es redueix la seva capacitat d'establir contacte visual o llegir el llenguatge corporal. Aquestes funcions estan relacionades amb la relació social i, per tant, un insuficient desenvolupament d'aquestes capacitats pot derivar en trastorns de la comunicació social, per exemple, cosa que afecta a les relacions interpersonals i ocasiona molts problemes d'integració social.

En definitiva, aquests casos han d'augmentar la nostra consciència sobre les greus conseqüèncias que pot tenir per a la salut dels nens, el fet d'adquirir mals hàbits alimentaris i d'ús de pantalles, entre d'altres. La mala experiència d'alguns ens hauria de servir a tots com a exemple.

Comenta la notícia

Continguts relacionats

Et pot interessar

  • Sota el lema "Salva la teva visió" i coincidint amb la Setmana Mundial de l'Glaucoma, entre els dies 9 a 13 de març, ens sumarem a la iniciativa de l'Associació Mundial de l'Glaucoma i l'Associació Mundial de Pacients amb Glaucoma, amb una nova campanya de revisions gratuïtes en què mesurarem la pressió intraocular i informarem sobre la malaltia als que ho sol·liciten prèviament concertant cita en qualsevol dels nostres centres.

  • Què és el coronavirus El virus ha estat codificat provisionalment com 2019-nCov i afecta de forma greu a el sistema respiratori S...