Accés directe al contingut

Uveïtis

Imprimeix
  • Uveitis

Què és la uveïtis?

La uveïtis és una inflamació de l'úvea, una de les capes internes de l'ull, formada per l'iris, el cos ciliar i la coroide.

Afecta un 0'1% de la població mundial, i actualment és una de les principals causes de ceguesa del món.

Es classifica segons la part de l'úvea que afecta: uveïtis anterior (afecta al iris i cos ciliar), intermèdia (part posterior del cos ciliar, retina perifèrica i vitri) i uveïtis posterior (afecta la retina i coroide).

S'anomena panuveítis quan hi ha afectació uveal generalitzada.

Què causa la uveïtis?

Les causes poden ser infeccioses (sent la toxoplasmosi la més freqüent), immunològiques (que poden estar relacionades amb malalties sistèmiques com l'artritis o la sarcoïdosi) o traumàtiques.

Aproximadament un 30% dels casos es consideren idiopàtiques ja que no trobem la causa.

Quins són els símptomes de la uveïtis?

La uveïtis és més freqüent en pacients de 20 a50 anys.

Els símptomes poden aparèixer en un ull o en tots dos i de forma sobtada o gradual. Poden ser agudes, cròniques i / o recurrents. Són freqüents les recaigudes, podent desencadenar ceguesa en alguns casos.

En les formes cròniques la inflamació intraocular pot causar glaucoma, cataracta, hemorràgia intraocular, opacitat vítria i despreniment de retina.

A les uveïtis anteriors i intermèdies el pacient presenta fotofòbia, enrogiment, dolor ocular i visió borrosa. Les posteriors solen causar disminució d'agudesa visual.

Com es tracta la uveïtis?

El tractament per excel·lència de les uveïtis són els corticoides que es poden prescriure per via tòpica (col·liris), intraocular (injeccions dins o al voltant de l'ull) o via sistèmica.

A vegades és necessari l'ús de immunomoduladors, especialment en les cròniques.

A les uveïtis infeccioses serà necessari el tractament antibiòtic.

Ocasionalment es pot requerir una intervenció quirúrgica, tant diagnòstica com terapèutica en els casos d'uveïtis cròniques complicades.

Es pot prevenir la uveïtis?

Pel que fa a la prevenció, el més important és identificar i tractar la causa subjacent, ja que moltes uveïtis es relacionen amb malalties sistèmiques.

Continguts relacionats

Et pot interessar