Accés directe al contingut

Retinopatia del prematur (R.O.P.)

Imprimeix

Compra online la prova diagnòstica de la retinopatia del nadó, Retcam

  • Fotografía Clínica Barraquer (Instituto Alcón)

1. Patogènia de la retinopatia del prematur

 La retina és l'únic teixit que no té vasos sanguinis fins al quart mes de gestació, moment en què apareixen complexos vasculars des dels gots hialoides en el nervi òptic i creixen cap a la perifèria.
 
Aquests gots arribaran a la perifèria nasal després dels vuit mesos de gestació. La perifèria temporal retiniana no és vascularitzada fins passat un mes després del part.
 
Aquesta retina temporal vascularitzada de forma incompleta és molt sensible a les lesions per exposició prolongada ja determinada concentració d'O2, especialment en nens prematurs.
 

2. Història de la retinopatia del prematur

 La retinopatia del nadó va ser descrita per primera vegada per TERRY el 1940, la hi denominava fibroplàsia retrolental. En els 50 es la comença a relacionar amb l'aportació elevat i incontrolat d'oxigen. A partir de la dècada dels 80 l'avanç en les tècniques i mètodes de la cura neonatal permetre una major supervivència dels nadons prematurs i una caiguda considerable en l'aparició de la retinopatia del prematur.
 

3. Població amb risc de patir retinopatia del prematur

 Nounats per sota de les 27 setmanes de gestació.
Pacients nounats amb pes inferior als 1000 gr.
Nounats amb complicacions sistèmiques, hemorràgies intraventriculars.

4. Classificació internacional de la retinopatia del prematur

 Aquesta classificació va ser revisada i actualitzada el 2005 unificant criteris que han ajudat a la realització d'assaigs clínics multicèntrics. La classificació de la retinopatia del prematur descriu sis graus de severitat basant-se en 4 paràmetres.
 
  1. Localització.
  2. Estadi.
  3. Extensió.
  4. Presència de malaltia Plus.
 
1.- Localització: Es determina segons tres zones centrades en el disc òptic.
2.- L'extensió: Està determinada pel nombre d'hores de l'esfera del rellotge que estan afectades.
3.- Estadis:
  • Estadi 1. - Una línia prima blanc gris i tortuosa que discorre paral · lela a l'hora serrat. Aquesta línia separa la retina perifèrica immadura avascular de la retina post vascularitzada.
  • Estadi 2. - Progressa la línia de demarcació, es converteix en una cresta de teixit que s'estén fora del pla de la retina.
  • Estadi 3. - Cresta amb proliferació fibrovascular extraretiniana.
  • Estadi 4. - Despreniment de retina subtotal traccional que s'inicia a la perifèria i progressa cap al centre.
  • Estadi 5. - Despreniment de retina total.
4.- Presència de malaltia Plus.
Es desenvolupa en un 6% dels nadons prematurs amb pesos inferiors a 1.200 grams. Es presenta una dilatació de venes i una tortuositat de les arterioles en el pol posterior retinal.
 

5. Diagnòstic de la retinopatia del nadó

El diagnòstic es realitza mitjançant la càmera de camp ampli dissenyada a aquest efecte i denominada RETCAM.
 

6. Conclusions

 El futur de la retinopatia del prematur s'enfoca actualment més cap a la prevenció de la malaltia que no cap als tractaments en si. El descobriment dels marcadors antiangiogènics determina un nou enfocament en el pronòstic i en els factors de risc. El coneixement més profund d'aquests factors determina un diagnòstic més precís del moment en què es produeix la malaltia, i per tant, el poder actuar de manera més precoç amb el tractament necessari abans que les seqüeles d'aquesta siguin irreversibles.
 
L'avanç en els estudis en telemedicina, amb imatges fundoscópicas digitals d'alta resolució cada vegada faciliten més la identificació d'aquests pacients, delimiten i localitzen millor les lesions en retina, i per tant, asseguren una aplicació del tractament molt més efectiva.

Continguts relacionats

Et pot interessar