Accés directe al contingut

Pterigion

Imprimeix
Etiquetes:
  • Pterigi

Què és el pterigi?

El pterigium, també conegut com "palmera" o "ungla", és una proliferació benigna del teixit subconjuntival (part blanca de l'ull) que creix sobre la còrnia. Sol ser un important problema estètic que a més produeix molèsties freqüents com ull vermell, ull sec i sensació de sorra. Ocasionalment, el seu creixement pot arribar a produir disminució de la visió per astigmatisme o perquè pot arribar a cobrir l'eix visual.

Quines són les causes de l'pterigi?

Tot i que hi ha molts estudis científics sobre el pterigium, el seu origen no està del tot clar, encara que aquesta relacionat amb l'exposició prolongada al sol i components hereditaris.

Com es tracta el pterigi?

Com a tractament simptomàtic es recomanen ulleres de sol i gotes lubricants oculars per disminuir la sensació de sequedat i millorar l'enrogiment ocular, però no frenen el seu creixement sobre la còrnia.

El tractament definitiu per al pterigium és la cirurgia, és a dir l'exèresi del pterigium. És una tècnica segura ja que només tracta la superfície ocular i no implica cirurgia intraocular.

No té riscos per a la visió i la seva única complicació possible és el risc de recidiva (que torni a sortir), que pot arribar a ser del 10% segons la tècnica quirúrgica emprada.

Nosaltres fem servir la tècnica d'exèresi amb autoempelt conjuntival (sense sutures) la taxa de recidiva és la més baixa. En el cas d'una recidiva, és possible el tractament amb injeccions subconjuntivals que frenen el creixement. És possible tornar a operar.

En definitiva, el pterigium és una patologia de la superfície molt molesta tant des del punt de vista de símptomes com estètic que té una solució definitiva amb una intervenció segura i senzilla en les mans adequades.

Continguts relacionats

Et pot interessar