Accés directe al contingut

Presbícia o vista cansada

Imprimeix

Compra online la teva operació de la presbicia amb lent trifocal

  • cirugía refractiva-2

Què és i per què es produeix la presbícia?

La presbícia o vista cansada és una disminució de la capacitat d'enfocament de l'ull que provoca una pèrdua de nitidesa en la visió propera.

El seu origen es troba en modificacions que pateix el cristal·lí, una lent natural de l'ull que es troba entre la còrnia i la retina, que té la capacitat d'acomodació, és a dir, d'enfocar els objectes en funció de la distància a la qual es troben . Es podria dir que és com el "zoom" d'una càmera fotogràfica.

Quan s'és jove, el cristal·lí de l'ull és suau i flexible. Aquest canvia la seva forma fàcilment, el que li permet enfocar objectes propers i llunyans. Després dels 40 anys d'edat, el cristal·lí es torna més rígid a causa dels canvis en les seves proteïnes, i els músculs que l'envolten perden la seva elasticitat. La lent no pot canviar de forma tan fàcilment com abans i, com a conseqüència, activitats com la lectura o veure coses a curta distància són més difícils.

A causa de que gairebé totes les persones desenvolupen presbícia, si altres condicions com la miopia, la hipermetropia o l'astigmatisme existeixen, aquestes condicions es barregen. Persones amb miopia poden tenir menys problemes amb la presbícia.

Quins són els símptomes de la presbícia?

Algunes senyals i símptomes de la presbícia inclouen fatiga visual, visió borrosa de prop en enfocar la vista sobre objectes o detalls petits, mals de cap o sentir-se cansat en realitzar una activitat que requereixi veure de prop.

Un dels signes més evidents de la presbícia és la necessitat de mantenir els materials de lectura a certa distància per tal d'enfocar-los correctament i evitar la sensació que les lletres "ballen" o es veuen borroses. La presbícia motiva que haguem de allunyar els braços per llegir o per veure el telèfon mòbil. Quan no arriben els braços, ha arribat el moment de posar-se ulleres per llegir i per veure l'ordinador.

La visió de lluny inicialment es manté correcta però també comença a flaquejar a partir dels 8 o 9 anys des de l'inici de la presbícia, llevat que el pacient sigui hipermetrop en el qual comença abans. Els miops tenen l'avantatge que aquest període és la seva època de glòria, ja que amb -1d a -3.5 diòptries a partir dels 45 anys poden llegir sense ulleres i només necessitar-les per lluny.

Com es pot prevenir la presbícia?

Com que és un problema associat a l'envelliment de l'ull, la presbícia no es pot prevenir.
És important revisar periòdicament la visió a partir dels 40 anys, etapa en què poden començar a aparèixer malalties oculars relacionades amb l'edat.

Com es diagnostica la presbícia?

La seva Optometrista pot diagnosticar la presbícia durant un examen ocular complet. Es determinarà el seu grau de presbícia mitjançant una prova estàndard de la visió, valorant la seva Agudesa Visual en visió llunyana per començar i seguidament amb un test de lectura situat, normalment, a 40 cm. 

Quin és el tractament de la presbícia?

  •  La correcció òptica per llegir o enfocar la vista de prop. En el cas en què la presbícia vagi combinada amb miopia o hipermetropia, caldrà una doble correcció de lluny i de prop. Això es pot fer mitjançant l'ús de dos parells d'ulleres diferents o unes ulleres progressives.
  • Cirurgia de facoemulsificació amb col·locació de lents intraoculars. Sol utilitzar-se quan va associada a cataractes i defectes refractius com la miopia o la hipermetropia.
  • Cirurgia amb làser femtosegon

Continguts relacionats

Vídeos

Demana cita amb els nostres especialistes en Presbicia o vista cansada

Et pot interessar