Accés directe al contingut

Degeneració macular

Imprimeix

La degeneració macular és una lesió de la màcula. La màcula és una petita zona de la retina, situada a la part posterior de l'ull, que li permet veure detalls fins amb claredat i realitzar activitats tals com llegir o conduir un vehicle.

Etiquetes:
Especialitats:
 • Edema macular diabètic avaluat mitjançant OCT

Què és la degeneració macular?

Situación de la mácula en la parte central de la retinaQuan la màcula no funciona correctament, la seva visió central pot veure's afectada per la formació d'imatges borroses, amb àrees fosques o deformades. La degeneració macular afecta la seva capacitat de veure objectes propers i llunyans; pot fer que algunes activitats (com enfilar una agulla o llegir) siguin difícils o impossibles.

Si bé la degeneració macular redueix la visió de la part central de la retina, no afecta la visió lateral o perifèrica de l'ull. Per exemple, vostè pot veure el contorn del rellotge, però no pot precisar quina hora és.

La degeneració macular per si sola, no condueix a la ceguesa total. Fins i tot en els casos més avançats, les persones continuen tenint alguna visió útil i freqüentment poden valer-se per elles mateixes.

Quina és la causa de la degeneració macular?

Moltes persones grans desenvolupen degeneració macular com a part del procés d'envelliment natural de l'organisme. Existeixen diferents classes de problemes maculars, però el més comú és la degeneració macular relacionada amb l'edat. Es desconeix la causa precisa per la qual es desenvolupa; cap tractament ha resultat eficaç en forma constant. La degeneració macular és la causa principal de pèrdua severa de la visió en persones de més de 65 anys.

Tipus de degeneració macular

Els dos tipus de degeneració macular relacionats amb l'edat són el “sec” (atròfic) i l”humit” (exsudatiu).

Degeneració macular seca (atròfica)

La majoria de les persones presenten la forma “seca” de degeneració macular. És provocada per l'avançament de l'edat i per l'aprimament dels teixits de la màcula. Habitualment, la pèrdua de la visió és gradual.

Degeneració macular humida (exsudativa)

La forma “humida” de degeneració macular cobreix aproximadament el 10% de tots els casos. Es produeix quan es formen vasos sanguinis anormals per sota de la retina, a la part posterior de l'ull. Aquests nous vasos sanguinis permeten la filtració de líquid o sang i produeixen visió central borrosa. La pèrdua de la visió por ser ràpida i severa.

Quins són els símptomes de la degeneració macular?

La degeneració macular pot causar diferents símptomes en persones diferents. Aquesta afecció por ser pràcticament imperceptible en el seu començament. A vegades, només un ull perd la visió mentre l'altre continua veient-hi bé durant molts anys.

Però quan afecta els dos ulls, la pèrdua de la visió central pot percebre's més ràpidament. A continuació s'enumeren diferents maneres per les quals es detecta la pèrdua de la visió:

 • Les paraules escrites en una pàgina apareixen borroses.
 • Apareix una àrea fosca o buida al centre de la visió.
 • Les línies rectes apareixen deformades, com en aquest diagrama.

Cuadrícula de Amsler con líneas onduladas. La cuadrícula de Amsler permite detectar los primeros síntomas de una alteración en la zona central de la retina que podría ser debida a una DMAE

Utilitzant la Quadrícula d'Amsler poden detectar-se de forma senzilla els primers símptomes d'una alteració a la zona central de la retina que podria ser deguda a una DMAE.

La detecció ràpida d'aquests símptomes podria millorar el resultat del tractament. Per aquest motiu el diagnòstic precoç és molt important.

Com es realitza el diagnòstic de degeneració macular?

Moltes persones no perceben l'afecció macular fins que la visió borrosa és òbvia. El seu oftalmòleg pot detectar la degeneració macular en les etapes inicials, durant un examen ocular que inclogui:

 • Observació de la màcula amb un oftalmoscopi o fons d'ull.
 • A vegades, es fan fotografies especials de l'ull, anomenades angiogrames amb fluoresceïna, amb l'objectiu de trobar vasos sanguinis anormals sota la retina. S'injecta fluoresceïna en una vena del braç i després es fotografia l'ull quan el colorant passa a través dels vasos sanguinis de la part posterior de l'ull.
 • OCT (Tomografia de Coherència Òptica) actualment és la prova diagnòstica més important per al diagnòstic i seguiment de les malalties que afecten la màcula (part central de la retina).

Com es tracta la degeneració macular?

Malgrat tota la investigació mèdica en marxa, encara no s'ha trobat una cura per a la degeneració macular “seca”. Alguns metges consideren que els suplements nutricionals poden fer més lenta la degeneració macular, si bé això encara no ha estat comprovat. El tractament d'aquesta afecció té com a objectiu ajudar les persones a trobar maneres d'afrontar les alteracions de la visió.

Tractament de la Degeneració macular exsudativa (DMAE)

Un dels factors que contribueixen al desenvolupament de la DMAE exsudativa és una substància denominada factor de creixement endotelial vascular A (VEGF-A), que causa el creixement i la secreció de nous vasos sanguinis débils sota la màcula, danyant la visió central.

Actualment existeix un grup de tractaments antifactor de creixement endotelial (VEGF) que actuen millorant o estabilitzant la visió. No curen la malaltia en si, però en molts casos milloren els símptomes i la qualitat de vida dels pacients. Aquestes substàncies s'injecten dins de l'ull (ús intravitri).

Els pacients afectats d'una DMAE requereixen controls periòdics per un oftalmòleg especialitzat i en molts casos suposarà un tractament regular. La durada del tractament dependrà de com evolucioni la seva visió.

Es pot prevenir la degeneració macular?

Encara que l'envelliment no es pot controlar, hi ha factors que sí que estan al nostre abast:

 • No fumar
 • Dieta saludable rica en productes antioxidants (dieta mediterrània)
 • Control de malalties cardiovasculars i dislipèmies.
 • Control d'obesitat
 • Revisions periòdiques a l'oftalmòleg a partir dels 50 anys.

Continguts relacionats

Et pot interessar