Accés directe al contingut

L'equip d'Admiravisión participa al XXXV congrès de la ESCRS

Imprimeix

11/10/2017

Aquests dies s'ha celebrat el Congrés Europeu de Còrnia, Cataractes i Cirurgia Refractiva (European Society of Cataract and Refractive Surgery, ESCRS) a Lisboa, Portugal. Han acudit més de 9800 oftalmòlegs de tot el món, atrets per la gran qualitat de les seves ponències i nous avenços científics.

La Dra Sabater-Cruz d'Admiravisión ha aportat qualitat científica a l'esdeveniment amb una comunicació sobre el tractament d'una infreqüent alteració de la superfície corneal.

Entre les novetats del congrés s'han publicat les primeres conclusions de l'estudi PREMED sobre el millor tractament farmacològic per a la prevenció del 'edema macular quístic després de la intervenció de cataractes'.

Entre els aspectes destacats de la cirurgia de la cataracta, s'ha ressaltat l'interès que suscita mantenir la dilatació pupil·lar durant la cirurgia de la cataracta i la discussió sobre el millor tractament antibiòtic per a la prevenció d'infeccions oculars severes post cirurgia.

La cirurgia facorefractiva i el tractament quirúrgic de la presbícia han estat un tema central del congrés.

Cada vegada agafa més auge el làser de nanosegons. A aquest equip làser tipus Yag, que s'ha optimitzat per a la cirurgia de cataracta, en diem "faco fred". Té el gran avantatge de no generar calor ni inflamació i el seu ús s'està començant a estendre a tot Europa. És una tecnologia diferent al femto-faco (cirurgia de cataracta amb làser de femtosegons). En aquest cas, el làser realitza incisions, capsulorexis i fragmentació del cristal·lí però no evita la utilització d'ultrasons i, per tant, la generació de calor durant la cirurgia.

En el camp de la sequedat ocular, malgrat que existeixen multitud de marques i productes per al tractament tòpic i per via oral de la síndrome de sequedat ocular, segueixen apareixent noves opcions farmacològiques. És el cas d'un nou tractament la mol·lècula principal és el coenzim Q10 (CoQ10). Funciona com un inhibidor de l'apoptosi i, per tant, té un fort efecte antioxidant que pot intervenir directament en la producció lacrimal.

En el camp de les lents intraoculars cada any apareixen novetats. Aquest any s'han presentat les EDOF (lents de focus estès). És un grup heterogeni de lents intraoculars que tenen en comú la creació d'un focus continu, sense salts, per aconseguir una bona visió de lluny, intermèdia i propera amb l'avantatge de mantenir una bona qualitat visual i una disminució important d'halos nocturns i altres fenòmens foticos. El nostre equip Admiravisión ha començat a fer servir aquesta tecnologia amb èxit i ja és una opció més en l'elecció de la lent intraocular que vam implantar al pacient amb cataracta o que acudeix a cirurgia facorefractiva.

Una altra novetat en lents intraoculars són les lents intraoculars de magnificació. Aquest tipus de lents estan especialment dissenyades per a la magnificació de la imatge a nivell retinià. Estan especialemnte indicades en pacients amb DMAE o altres patologies maculars. Bàsicament consisteixen en la creació de focus paracentrales que no estan afectats per la malaltia.

Cada vegada va augmentant més la indicació de lents intraoculars fàquiques (lents que afegim sense retirar el cristal·lí). Actualment s'utilitzen en cirurgia refractiva per a grans miops i pacients que no poden ser operats amb LASIK, però s'advoca cada vegada més per aquesta opció en detriment de la cirurgia làser ja que aconsegueix major qualitat visual i és un tractament absolutament reversible.

En aquest congrés s'han avançats un parell de novetats en el camp de les ICL:

  • D'una banda, sembla que arribaran les ICLs precàrregues, sembla poc cridaner però és un gran avantatge per al cirurgià, ja que és aquest, el carregat, probablement el pas més complicat de la cirurgia.
  • D'altra banda s'ha anunciat la presentació futura de ICLs amb tecnologia EDOF. Aquestes estaran indicades en pacient de 40-60 anys amb presbícia.

També s'ha incidit en la importància de l'educació quirúrgica dels futurs oftalmòlegs i la necessitat d'eines interactives per a tal finalitat.

Un any més, les sessions més populars estan sent els vídeos quirúrgics de casos complexos, resolució de complicacions i les sessions interactives en què el públic exposa casos hipotètics o reals al panell científic per la seva experta opinió.

Comenta la notícia

Continguts relacionats

Et pot interessar