Accés directe al contingut

Presentació de la primera unitat mòbil de diagnòstic ocular postnatal d'Europa UNEED

Imprimeix

30/01/2014

A la sala d'actes del C.O.M.B., per a un auditori de pediatres i oftalmòlegs

L'equip de Oftalmopediatria de Admiravisión presentar ahir al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona la seva experiència en els últims sis anys com a pioners a Europa en l'ús de RetCam ™, la primera unitat mòbil d'exploració ocular postnatal, com a mètode de screening fundoscópic, un prova emmarcada en el programa Universal Newborn Eye Exam Digital (UNEED), el primer d'una sèrie de reconeixements pediàtrics digitals dissenyat per proporcionar als nounats un DIAGNÒSTIC PREVENTIU RÀPID I EFICAÇ.
 

Per què és necessari un screening OCULAR en nadons ?

Des de l'arribada de RetCam ™ a Espanya l'any 2005 s'han instal·lat quinze sistemes més, catorze dels quals s'utilitzen únicament per complementar el diagnòstic de patologies oculars JA DIAGNOSTICADES, com ROP ( Retinopatia del Prematur ) o Retinoblastoma en nadons prematurs o naixements amb problemes. L'equip mèdic de Admiravisión ha incorporat RetCam ™, per primera vegada a Europa, com a prova de diagnòstic per a la detecció precoç de trastorns oculars potencialment perjudicials per al nadó realitzat en forma de screening universal.
 
El Dr Costa Vila va explicar que "els nounats no saben veure . El cervell, amb el temps, aprèn a interpretar la informació que li arriba mitjançant els ulls. Depenent de la qualitat d'informació que rebi el cervell el nen adquirirà millors o pitjors habilitats psicomotrius, socials, etc. Per tant, en el cas que el nadó presenti alguna anomalia aquesta hauria de ser diagnosticada i corregida com més aviat millor, amb la finalitat d'evitar nombroses ambliopies d'origen hemorràgic macular entre d'altres.
 
La Dra Romagosa va explicar que, "segons els estudis duts a terme durant els 6 anys de realització de screenings de retina a nounats , el nostre equip ha constatat que un 20% de casos presenten patologies oculars diverses, la més freqüent (18%) és l'hemorràgia retiniana deguda al traumatisme del part, en un 12,5% de casos queda afectada la màcula, el 2% de casos restants presenta patologies més serioses de l'ordre de la cataracta congènita , la retinopatia del prematur o el retinoblastoma , a les quals la detecció precoç és clau per a millora del pronòstic, a més, en molts casos, permet detectar malalties sistèmiques greus que es manifesten també amb símptomes oculars".
 
Segons la Dra Esther Casas, "moltes d'aquestes malalties no es detecten amb exploracions convencionals i no té preu disposar de fotografies de la retina del nadó ja que permeten comparar-les amb fotogragías posteriors per observar l'evolució de símptomes que poden derivar en diferents trastorns i malalties oculars . l'única manera de fer-ho és mitjançant la càmera RetCam". 

Com funciona la RetCam ™ ?

RetCam ™ captura imatges tant externes com de la retina i l'angle de la cambra anterior de l'ull del nadó sense causar cap dany a la seva visió , ni a l'ull . Durant el procés d'exploració l'infant només experimenta algunes petites molèsties similars a les d'un examen rutinari.
 
L'exploració la realitza un professional amb formació especialitzada en RetCam ™ , i posteriorment un oftalmòleg pediàtric examina les imatges digitals que mostren l'ancoratge d' ambdós ulls i en alguns casos la càmera anterior del mateix . D'aquesta manera i de forma primerenca podem diagnosticar precoçment i actuar en conseqüència als pocs dies de vida.
 
El Dr Costa Vila explica que "d'aquesta manera és possible realitzar una detecció precoç de . trastorns oculars potencialment perjudicials que permet al professional mèdic recomanar la millor manera d'actuar en benefici del nadó. Les imatges digitals creades amb RetCam ™ ajuden a comprovar que els ulls del nounat s'han desenvolupat normalment i , encara que no és freqüent , a detectar alteracions o trastorns oculars greus que necessiten atenció a una edat primerenca , com la Retinopatia de la Prematuritat , Cataractes congènites, Glaucoma congènit, Retinoblastoma, Colobomes greus, etc.
 
Aquest estudi postnatal sistemàtic a tots els nounats, està molt arrelat a USA, Xina o el Brasil però en el nostre país encara no existeix tradició d'explorar la retina als nadons com un screening habitual , de la mateixa manera que s'explora, per exemple, l'audició. L'equip de Admiravisión és, per tant , pioner en aquesta anàlisi oftalmològic neonatal mitjançant la UNEED amb RetCam en forma de screening, a Europa.
 
L'auditori va valorar molt positivament la possibilitat de disposar d'aquesta tecnologia diagnòstica a l'abast de qualsevol centre sanitari privat que ho sol·liciti, mitjançant el desplaçament al mateix amb la nova Unitat Mòbil de Admiravisión. Una tecnologia i una prestació a l'abast de qualsevol centre sanitari.

Comenta la notícia

Continguts relacionats

Et pot interessar