Accés directe al contingut

Guia de manipulació de les lents de contacte

Imprimeix
 • lents contacte

Abans de manipular les lents de contacte

 1. Rentar-se les mans amb sabó, aclarir i assecar-les (a ser possible sense que quedin restes de pelusses de la tovallola, paper secant, ...)
 2. Mantenir les ungles curtes i netes per evitar danys tant l'ull com la lent de contacte.
 3. Començar sempre a manipular pel mateix ull i així crear l'hàbit evitant fer intercanvi de lents entre els dos ulls.

Col·locació de les lents de contacte

 1. Comprovar que la lent de contacte està en la posició correcta observant que:
  • En doblegar la lent sobre si mateixa, si les vores es toquen, la lent està en la posició correcta. Si no ho fan, cal donar la volta a la lent.
  • Si les vores de la lent estan fora al col·locar la lent de contacte sobre el dit índex, la lent de contacte està en posició incorrecta, i cal donar-li la volta.
  • En ambdós casos, si malgrat això es col·loca la lent de manera errònia, notarem molèsties a l'ull i ens l'haurem de treure. Si comprovem que la lent de contacte està neta i intacta, és possible que les molèsties es deguin a una mala col·locació.
 2. Aclarir la solució única de la lent de contacte i el portalents.
 3. Col·locar la lent dreta al dit índex dret (suposant que el pacient sigui destre).
 4. Amb la mà esquerra, llevant la parpella superior just per sota de les pestanyes.
 5. Amb el dit cor de la mà dreta, baixi la parpella inferior, miri cap amunt o al capdavant i acosti suaument la lent a l'ull. Es col·locarà per si sola.
 6. Miri cap avall i deixeu anar suaument les parpelles. La lent buscarà la seva posició correcta per si sola.
 7. Parpellegi diverses vegades per ajudar a la seva col·locació en cas que no acabi de centrar bé.

Com retirar les lents de contacte

 1. Amb les mans ben netes, seguint els passos del punt 1, baixem la parpella inferior amb el dit cor, mirem cap amunt i col·loquem el dit índex sobre la Lent de contacte.
 2. Llisquem la lent de contacte cap avall per descentrarla. I sense aixecar el dit índex, pessiguem suaument amb el rovell del dit polze la lent de contacte (mai amb les ungles!).
 3. En cas que no sortís la lent de contacte, hidratar amb llàgrima artificial i parpellejar diverses vegades. Repetir el pas anterior.
 4. Netejar la lent de contacte amb solució única fregant suaument.
 5. Conservar a la portalents amb nova solució única (tancar amb cura per no pessigar les vores de la lent amb la tapa del portalents).

Advertiments d'ús

 1. Si nota irritació, ull vermell, sensació de cos estrany, incomoditat, dolor... tregui's immediatament la lent de contacte i acudeixi al seu adaptador.
 2. No fer servir el líquid netejador directament sobre l'ull. Si això succeís, tregui's la lent (en cas que la tingui posada) i immediatament esbandeixi els seus ulls amb aigua corrent fins que s'elimini completament el netejador.

Recomanacions

 1. La lent de contacte ve degudament precintada per mantenir la seva esterilitat. En cas que això no és així, vagi al seu contactòleg.
 2. Respecteu el nombre d'hores d'ús recomanat per la seva contactòleg, així com les revisions oculars periòdiques.
 3. Maquillar després de col·locar-se les lents de contacte, així com desmaquillar després de retirar-les.
 4. Eviteu el contacte de la lent de contacte amb aigua de l'aixeta, piscines, saliva, xampú, cremes...
 5. Aconsellem que realitzi la neteja de les seves lents després del seu ús diari i abans de guardar-les a l'estoig. D'aquesta manera, les lents estaran en estat correcte per al seu proper ús (pot col·locar-se les lents directament de l'estoig o bé, aclarint amb sèrum fisiològic o solució única).
 6. El líquid conservant l'estoig, s'ha de canviar sempre que s'hagin utilitzat les lents de contacte.
 7. Si les lents romanen sense usar-se durant un llarg temps, tregui-les vigilant de no trencar-les, ja que segurament s'hauran quedat enganxades al portalents.
 8. És important que l'adaptació es realitzi progressivament. L'horari d'adaptació serà el que li aconselli el seu contactòleg i és important seguir-lo amb rigor. Un horari orientatiu és el següent: comenceu fent servir les lents de contacte 5 hores al dia i cada 3 dies augmenteu una hora. Així fins a un màxim de 8-10 hores.
 9. No oblidi realitzar la seva revisió anual amb l'oftalmòleg i les revisions periòdiques amb el seu contactòleg. Recordeu que per a qualsevol aclariment, estem a la seva disposició de dilluns a divendres de 9h a 21h.

 

Continguts relacionats

Et pot interessar