Accés directe al contingut

Diagnòstic oftalmològic en nounats

Imprimeix

Compra on line una exploració de la retina per nounats amb Retcam

Què és i en què consisteix el screening ocular neonatal amb RetCam?

El grup Admiravisión és l'únic servei d'oftalmologia europeu que porta a terme, des de 2005, aquesta prova de forma sistemàtica a tots els nadons les famílies ho sol·liciten, en col·laboració de les maternitats dels centres hospitalaris en què han donat a llum. L'objectiu de la mateixa és detectar de forma precoç patologies greus que no passen desapercebudes amb exploracions convencionals, per així poder tractar-les anticipadament i millorar el seu pronòstic.

RetCam ™ captura imatges tant externes com de la retina i l'angle de la cambra anterior de l'ull del nadó sense causar cap dany a la seva visió, ni a l'ull. Durant el procés d'exploració l'infant només experimenta algunes petites molèsties similars a les d'un examen rutinari. El procediment és ràpid, senzill i indolor i no te efectes secundaris.

L'exploració la realitza un professional amb formació especialitzada en RetCam ™, i posteriorment un oftalmòleg pediàtric examina les imatges digitals que mostren l'ancoratge d'ambdós ulls i en alguns casos la càmera anterior del mateix. D'aquesta manera i de forma primerenca podem diagnosticar precoçment i actuar en conseqüència als pocs dies de vida.

El Dr Costa Vila explica que "d'aquesta manera és possible realitzar una detecció precoç de trastorns oculars potencialment perjudicials que permet al professional mèdic recomanar la millor manera d'actuar en benefici del nadó. Les imatges digitals creades amb RetCam ™ ajuden a comprovar que els ulls del nounat s'han desenvolupat normalment i, encara que no és freqüent, a detectar alteracions o trastorns oculars greus que necessiten atenció a una edat primerenca, com la Retinopatia de la Prematuritat, Cataractes congènites, Glaucoma congènit, Retinoblastoma, Colobomes greus, etc.

Aquest estudi postnatal sistemàtic a tots els nounats, està molt arrelat a USA, Xina o el Brasil però en el nostre país encara no existeix tradició d'explorar la retina als nadons com un screening habitual, de la mateixa manera que s'explora, per exemple, l'audició. L'equip de Admiravisión és, per tant, pioner en aquesta anàlisi oftalmològic neonatal mitjançant la UNEED amb RetCam en forma de screening, a Europa.

Per què és necessari un screening ocular en nadons mitjançant RetCam ™?

Segons el Dr Costa Vila, director mèdic del grup, "els nounats no saben veure. El cervell, amb el temps, aprèn a interpretar la informació que li arriba mitjançant els ulls. Depenent de la qualitat d'informació que rebi el cervell el nen adquirirà millors o pitjors habilitats psicomotrius, socials, etc. Per tant, en el cas que el nadó presenti alguna anomalia aquesta hauria de ser diagnosticada i corregida com més aviat millor, amb la finalitat d'evitar nombroses ambliopies d'origen hemorràgic macular entre d'altres.

La Dra Romagosa, oftalmòloga experta en RetCam ha comprovat que "segons els estudis duts a terme durant els 6 anys de realització de screenings de retina a nounats, el nostre equip ha constat que un 20% de casos presenten patologies oculars diverses, la més freqüent (18%) és l'hemorràgia retiniana deguda al traumatisme del part. En un 12,5% de casos queda afectada la màcula. El 2% de casos restants presenta patologies més serioses de l'ordre de la cataracta congènita, la retinopatia del prematur o el retinoblastoma, en les quals la detecció precoç és clau per a millora del pronòstic. més, en molts casos, permet detectar malalties sistèmiques greus que es manifesten també amb símptomes oculars ".

Segons la Dra Esther Cases, oftalmòloga pediàtrica vinculada al grup "moltes d'aquestes malalties no es detecten amb exploracions convencionals i no té preu disposar de fotografies de la retina del nadó ja que permeten comparar-les amb fotogragías posteriors per observar l'evolució de símptomes que poden derivar en diferents trastorns i malalties oculars. l'única manera de fer-ho és mitjançant la càmera RetCam ".

Continguts relacionats

Et pot interessar