Accés directe al contingut

Quin és el tractament del glaucoma?

Imprimeix

L'objectiu del tractament consisteix en detindre o enlentir la progressió del dany glaucomatós. Per a això establim en cada pacient, de forma individualitzada i dinàmica, l'anomenada "Pressió Intraocular Objectiu", que és la pressió amb què detenim la progressió de la malaltia.

Disposem per a la consecució de la pressió objectiu de diferents eines terapèutiques. D'una banda, els fàrmacs hipotensors oculars, cada dia més eficaços i més ben tolerats. Per un altre, el tractament làser (Trabeculoplàstia làser Argó o trabeculoplàstia selectiva). I, finalment, la cirurgia filtrant en les seves tres modalitats: Trabeculectomia, Escleroctomia profunda no perforant i Dispositius de Drenatge per a Glaucoma.

És en aquest últim camp, el dels Dispositius de Drenaje, clàssicament limitat als glaucomes refractaris i de maneig més difícil, on les indicacions estan en expansió. Disposem de dispositius valvulados tipus Ahmed i tubs de flux lliure com Molteno o Baerveldt.

En els últims anys han anat sorgint noves tècniques quirúrgiques destinades al mateix objectiu, disminuir la pressió intraocular, però amb un major perfil de seguretat i confort per al pacient. Entre elles destacar la cirurgia mínimament invasiva amb implant Expr-press, la cirurgia angular i-stent o Cypass, trabeculectomía ab-intern Trabectome, canaloplàstia... És a dir, cada dia disposem d'un major arsenal terapèutic amb què combatre aquesta malaltia greu i asimptomàtica.

Les opcions existents en l'actualitat en la cirurgia del glaucoma són les següents:

1. Cirurgia amb via d'abordatge externa:

a. Subconjuntival:

i. Trabeculectomia
ii. Escleretomia profunda
iii. Tubs/dispositius de drenatge (Ahmed, Baerveldt)
iv. Express
v. Innfocus Microshunt

b. Canal de Schlemm’s:

i. Canaloplàstia
ii. Visco-canaloplàstia/visco-canalostomia
c. Cos ciliar
i. Ciclocrioteràpia
ii. Ciclodiode
iii. EPC
iv. HIFUs

2. Cirurgia amb via d'abordatge interna:

a. Subconjuntival:

i. Xen

b. Canal de Schlemm’s:

i. ELT
ii. Trabectome
iii. IStent/ IStent inject
iv. Hydrus

c. Supracodoidea:

i. Vàlvula d'or
ii. Cypass
iii. Starflo
iv. Istent supra

En tot cas, ha de ser l'especialista en glaucoma qui valori i decideixi la millor opció per a cada pacient i per a cada estadi de la malaltia.

 

Consulta vídeos informatius dels diferents tractaments en el nostre canal youtube:

Implant express contra Glaucoma

Tractament del glaucoma mediant Iridotomía

Continguts relacionats

Vídeos

Et pot interessar