Accés directe al contingut

El glaucoma: factors, causes i símptomes

Imprimeix

Què és el glaucoma?

Es tracta d'un grup de malalties el denominador comú de les quals és el desenvolupament d'una neuropatia òptica progressiva, generalment bilateral, responsable d'una sèrie d'alteracions característiques tant anatòmiques (pèrdua de fibres nervioses de la retina i, secundàriament, augment de l'excavació papil·lar) com a funcionals (defectes en el camp visual).

Hem de diferenciar Glaucoma i elevació de la pressió intraocular. La pressió intraocular elevada no implica sofrir la malaltia, encara que sí que és el principal factor de risc modificable de Glaucoma. És a dir, a través del descens tensional aconseguim detenir o enlentir l'avenç de la malaltia en la majoria dels casos.

Quins són els factors de risc?

Els factors de risc coneguts de Glaucoma són:

  • Edat avançada
  • Antecedents en la família de glaucoma (entre el 20 i el 30% dels glaucomatosos presenten, almenys, un familiar amb la malatia)
  • Pressió intraocular elevada
  • Raça negra
  • Miopia (superior a 5 dioptries)
  • Gruix corneal fi

Aquests factors estan referits al Glaucoma Primari d'Angle Obert, la forma més freqüent en el nostre mitjà. Cal destacar que l'únic aspecte modificable és el valor de la pressió intraocular i aquesta serà la nostra diana terapèutica en la majoria de casos.

Què causa el glaucoma?

La teoria mecànica és la més contrastada, segons la qual existeix un desequilibri entre el volum d'humor aquós produït i eliminat, generant una elevació de la pressió intraocular i, secundàriament, el dany al nervi òptic.

El Glaucoma pot dividir-se en formes primàries, sense causa identificable, i formes secundàries, on diferents troballes oculars i/o sistèmiques ens permeten establir la causa responsable. D'altra banda, el glaucoma també pot dividir-se en formes d'angle obert, amb la via de drenatge convencional d'humor aquós visible, i formes d'angle tancat, amb la via trabecular no visible.

Altres teories com la vascular o la neuroprotección han de tenir-se en compte i ens fan concloure que es tracta d'una malaltia d'origen multifactorial.

Símptomes del glaucoma

La majoria de les formes de glaucoma són asimptomàtiques fins que la lesió del nervi òptic avança i es desenvolupa la pèrdua del camp visual. Per tant, en molts casos el pacient acudeix a consulta quan un alt percentatge de fibres nervioses de la retina ja s'han perdut i el defecte en el camp visual ja és avançat i irreversible.

En canvi, altres formes de glaucoma sí produeixen símptomes tals com a visió borrosa o dolor i poden ser diagnosticades en fases més precoces.

Continguts relacionats

Vídeos

Et pot interessar