Accés directe al contingut

Contactología Clínica

Imprimeix

Les Lents de Contacte: una opció cada vegada més estesa

Les lents de contacte, al contrari del que molta gent creu, tenen més de cent anys d'existència. Els avenços tecnològics en aquest camp han permès l'augment significatiu de les seves qualitats, oferint una àmplia varietat de lents de contacte que podem trobar actualment al mercat.

L'ús de lents de contacte està cada vegada més generalitzat al nostre país i són molts els usuaris que opten per prescindir de les seves ulleres per una qüestió d'estètica o comoditat.

S'utilitzen principalment per corregir defectes refractius com la miopia, hipermetropia, astigmatisme i presbícia; però també poden servir per disminuir aberracions o irregularitats corneals.

Si ets nou en aquest camp recomanem que el teu primer pas sigui posar-te en contacte amb un professional de la visió. L'encarregat de prescriure ha de ser un òptic-optometrista (contactòleg) que avaluarà les teves necessitats visuals, salut ocular, llàgrima i paràmetres corneals (radi de curvatura, diàmetre, etc.) per trobar la lent que millor s'adapti a tu .

La clau perquè les lents de contacte resultin còmodes i pràctiques és una bona adaptació, un ús correcte i seguir unes mesures bàsiques d'higiene i conservació que permetin mantenir-les en perfecte estat.

Actualment en el mercat hi ha un ampli ventall de lents de contacte que podem classificar en funció de:

• Materials
• Temps d'ús i freqüència de reemplaçament
• Disseny

Tipus de lents de contacte segons el material de què estan compostes

Lents de contacte toves

Són les més conegudes i àmpliament esteses entre la població. Estan fetes de plàstics hidrofílics, anomenats hidrogels i cobreixen tota la còrnia. Tenen un percentatge aquós que pot variar entre el 37% i 80%. Un exemple són les lents d'hidrogel de silicona que transmeten més oxigen a l'ull i per tant poden usar-se durant més hores.

Lents de contacte rígides-semirígides (RPG)

També conegudes com a lents de contacte permeables al gas. Estan constituïdes per plàstic rígid, no contenen aigua i són recomanables per a pacients amb astigmatismes elevats, o còrnies irregulars (com ara el queratocon). Són de diàmetre petit i donen millor visió que les toves. Tenen més durada i un manteniment més senzill que les lents toves, pel fet que el material és més resistent a dipòsits de lípids i proteïnes de la llàgrima. Per contra el període d'adaptació és prolongat ja que, per ser rígids, constitueixen un cos estrany al qual el ull ha habituar-s'hi.

Lents de contacte híbrides

Són una barreja entre els dos tipus anteriors. Tenen un centre òptic fet d'un material de la lent rígida, envoltada per una zona de material de la lent tova per a major comoditat. Solen ser per a pacients que no aconsegueixen adaptar-se per geometria o característiques corneals especials.

Lents esclerals

Són les que presenten un diàmetre més gran, recomanades per a pacients amb problemes de sequedat ocular.


Temps d'ús i freqüència de reemplaçament de les lents de contacte

Lents de contacte d'un sol ús

Diàries

S'usen durant un sol dia (o hores) i després han de rebutjar. No necessiten solucions de manteniment ni estoig on guardar-les. Un inconvenient d'aquestes lents és que no es poden personalitzar ja que els seus paràmetres són estàndards i limitats.

Ideals per a un ús puntual, i per a realització d'activitats esportives. També per a pacients amb al·lèrgies i tendència a acumulació de dipòsits en les LC.

Mensuals

Tenen una durada d'1 mes, durant el qual es poden fer servir les vegades que es vulgui. En acabar el mes s'han de reemplaçar amb un nou parell. Han de llevar abans d'anar a dormir, netejar i emmagatzemar, amb la qual cosa, a diferència de les lents diàries, necessiten solució única i un estoig per guardar-les.

Quinzenals

Es reemplacen cada 15 dies.

Trimestrals

Es reemplacen cada 3 mesos.

Lents de contacte convencionals

Es reemplacen cada any. A part de conservar-les en solució única, es recomana usar sabons i solucions especials per a la seva correcta desinfecció i neteja, ja que poden presentar dipòsits lipídics o proteics presents en la llàgrima.

Lents de contacte d'ús perllongat

Aquest tipus de lent de contacte d'altra manera no continuada (24 hores) fins a 30 dies seguits. Són d'hidrogel de silicona i permeten el pas de gran quantitat d'oxigen. És important recordar que el temps d'ús pot variar depenent del tipus de lent i l'usuari. Un exemple d'aquest tipus de lents són les utilitzades mitjançant la tècnica de la ortoqueratologia (o orto-K), s'utilitzen únicament durant la nit i mitjançant la deformació corneal, corregeixen el defecte refractiu de forma temporal.

Tipus de lents de contacte segons el seu disseny

Lents de contacte monofocals

Esfèriques

Corregeixen la miopia i la hipermetropia.

Tòriques

Corregeixen la miopia, la hipermetropia i l'astigmatisme a partir de -0.75 diòptries. Solen tenir un preu més elevat que les esfèriques.


Lents de contacte multifocals

Cobreixen la graduació per a totes les distàncies, corregint la miopia i la hipermetropia juntament amb la presbícia. Sovint, la qualitat visual no és tan bona com amb les ulleres progressives quedant penalitzada alguna de les distàncies. Per aquesta raó requereixen d'una bona adaptació per triar la que millor s'adapti a cada necessitat.

Tòriques

Corregeixen alhora l'astigmatisme.

Lents de contacte especials

Lents de contacte terapèutiques

S'utilitzen per al tractament de determinades patologies oculars. S'utilitzen com un "embenat ocular" que protegeix la superfície de l'ull danyat, evitant així que fregui amb la parpella, alleujant el dolor i permetent la regeneració corneal. Indicades en casos d'úlcera corneal, extracció de cossos estranys, degeneracions corneals, etc.

Lents de contacte cosmètiques

Són les utilitzades per canviar el color o la forma de l'iris, zona pigmentada de l'ull. Les de color poden alhora corregir defectes refractius.

Lents de contacte en nens

No hi ha una edat mínima per a l'ús de lents de contacte. En nens molt petits se solen utilitzar principalment per al tractament de ambliopies i a partir de certa edat per prescriure errors refractius. La condició no és l'edat mínima sinó el perfil i personalitat de cada nen. Es necessita molta responsabilitat i higiene per a la manipulació de les lents de contacte i s'ha de instruir molt bé als nens, ja que hauran de saber manipular-les de manera autosuficient.

Servei de contactologia Admiravisión

L'optometrista realitza un estudi de la refracció (graduació) i de la fisiologia ocular (llàgrima, ...) i proposa al pacient apte, les lents de contacte que millor s'adapten a les seves característiques. 

Treballem amb les millors marques en lents de contacte, que compten amb certificacions de qualitat acreditades, amb la confiança que aporta l'assessorament professional expert.

Continguts relacionats

Et pot interessar