Accés directe al contingut

Test bicromàtic. Detecció de la miopia i la hipermetropia

Imprimeix

01/08/2012

Com detectar defectes de refracció mitjançant els colors?

La retina de l'ull actua com un prisma de refracció de la llum que dispersa els colors de la llum blanca, en canviar la direcció dels seus raigs, com passa amb l'arc iris. Aquest fenomen es coneix com aberració cromàtica i es pot utilitzar per diagnosticar els defectes de refracció més comuns, com la miopia i la hipermetropia. Vegem com:
 
Veurem que els raigs de llum que tenen més quantitat d'energia tenen una major freqüència i, per tant menys longitud d'ona, cosa que fa que es refractin més (tenen un angle de desviació major). Els colors vermells i grocs queden menys desviats, ja que la seva trajectòria és més semblant a la que hagués seguit la llum blanca si no si hagués refractat. Per contra, els colors blaus i verds estan més desviats, més inclinats respecte de la llum blanca.
 
La llum verda és la que té una major freqüència (més energètica), i per tant, menor longitud d'ona, que la llum vermella. Conseqüentment la llum verda es refracta més, en tenir un angle de desviació major. La lent convergent de l'ull té més efecte en la llum verda, de manera que s'enfoca en un punt més proper a la lent que la vermella. Si enfoquem únicament aquests dos colors, l'enfocament del vermell queda sempre per darrere que el verd.
 
Quan l'ull és miop, el punt focal queda per davant de la retina. En aquest cas, els dos punts focals, vermell i verd, queden per davant de la retina. Però, com hem comentat, entre ells, el verd queda per davant del vermell. Com la retina està per darrere de tots dos, l'enfocament vermell queda més a prop de la retina que el verd i, en conseqüència, la persona distingeix millor les imatges sobre el fons vermell.
 
Quan l'ull és hipermetrop, tots dos focus, vermell i verd, estan per darrere de la retina. Però, novament, com el punt vermell sempre està per darrere del verd, estant el verd per davant del vermell, quedarà més a prop de la retina i la persona, veurà millor sobre un fons verd.
 

Instruccions per fer el test bicromàtic

  1. Situeu-vos a uns 3 metres de la pantalla.
  2. La prova es realitzarà monocularment, primer la realitzarem per a un ull i després per l'altre, tapant sempre l'ull no examinat
  3. Si utilitzeu compensació òptica (ulleres o lents de contacte) per a visió llunyana, ha d'utilitzar.
  4. Heu de percebre sobre què fons veieu més nítides les lletres
 

Resultats del test bicromàtic

  1. Si veieu igual de definides les lletres sobre els dos fons, en principi, la vostra vista està ben compensada. Si no utilitzeu ulleres i les veieu igual de nítides, és de suposar que no necessiteu correcció visual. Si utilitzeu ulleres i, amb elles, les veieu igual de nítides, és de suposar que estan ben graduades.
  2. Si veieu més nítides les figures sobre fons vermell, teòricament us falta compensació amb lent negativa, és a dir, podeu patir miopia. En cas que ja portéssiu graduació per corregir-la, li faltaria miopia. Si fóssiu hipermetrops estarieu hipercompensats.
  3. Si veieu més nítides les figures sobre fons verd, teòricament us manca compensació amb lent positiva, és a dir que podrieu patir hipermetropia. En cas que ja portéssiu graduació per corregir-la, us faltaria hipermetropia. Si fóssiu miops estarieu hipercompensats.
En qualsevol dels dos últims casos, caldria que visitéssiu al vostre optometrista perquè us pugui confirmar el diagnòstic i la graduació necessàries.
  • Test visual bicromàtic
Font:

Maria Jose Gómez N. Col. 12470

Continguts relacionats

Et pot interessar