Accés directe al contingut

OQAS (Optical Quality Analisis System)

Imprimeix
  • OQAS
Serveix per poder objectivar la qualitat visual quan hi ha una cataracta o un glaucoma.
 
L'emissor de llum és un làser infraroig de 780 nm filtratge i colimado, la imatge es forma sobre la retina de l'individu. En reflectir-se en aquesta, la llum travessa dues vegades el mig ocular i un algoritme analitza la mida i la forma del punt de llum reflectit.
 
Les imatges obtingudes contenen tota la informació sobre la qualitat òptica de l'ull, fins i tot les aberracions d'ordre superior i la llum difusa (dispersió o scattering), les quals no són tingudes habitualment en compte per la majoria de tècniques aberrométricas.
 
Aquestes aberracions d'ordre superior poden tenir un impacte important en el resultat visual postquirúrgic.

Aquesta tècnica de recent desenvolupament consisteix en un sistema d'anàlisi de la qualitat òptica de l'ull. A partir de la filmació des de l'exterior d'una imatge puntual projectada sobre la retina podem obtenir dades objectives sobre la dispersió de llum que esdevé a l'interior d'ull, així com de la qualitat resolutiva amb la qual la imatge és projectada sobre la retina després de travessar tots els mitjans òptics intraoculars.

D'aquesta manera es poden obtenir dos indicadors quantificables i objectius:

  • L'índex de dispersió ocular, que mesura la dispersió que esdevé dins del globus ocular i que depèn fonamentalment de l'existència i grau d'evolució de la cataracta. Es tracta doncs d'un indicador del grau d'intensitat de la opacificació del cristal·lí que esdevé a mesura que va madurant la cataracta i es converteix així una un indicador quantitatiu i objectiu del grau de cataracta del pacient, podent ser emprat com a valor predictiu sobre el moment en el qual s'indica la cirurgia de la cataracta.
  • L'índex de qualitat òptica del sistema ocular. Es tracta d'un valor quantitatiu que a través de la variable "funció de transferència modular" permet obtenir dades sobre la capacitat resolutiva de l'ull com a sistema òptic. Comparant els valors mesurats a l'ull amb aquells d'un sistema òptic lliure d'aberracions podem calcular el grau de pèrdua de resolució ocular i com aquest interfereix amb la correcta visió. L'índex de qualitat òptica es fa servir com a indicador del grau de perfecció del sistema òptic ocular i del nivell d'aberracions òptiques existents.

A més el OQAS en l'actualitat ens permet mesurar la refracció objectiva de l'ull i l'amplitud acomodativa del mateix. Aquests valors ens permeten confrontar les refraccions objectiva i subjectiva, a més de poder valorar i mesurar el grau de presbícia del pacient.

El sistema OQAS així mateix es pot utilitzar com a instrument per valorar la qualitat lacrimal i la seva interferència amb la correcta visió de l'ull. Per a això es demana al pacient que deixi de parpellejar durant un lapse de 20 segons, durant el qual es va mesurant de forma seqüencial l'índex de dispersió ocular. D'aquesta manera es pot valorar l'evolució de l'esmentat índex i el seu augment progressiu a mesura que es va alterant la pel·lícula lacrimal. L'augment ràpid de l'índex de dispersió ocular amb el temps d'obertura palpebral és un índex objectiu per valorar la síndrome d'ull sec i la seva repercussió sobre la visió del pacient.

Continguts relacionats

Et pot interessar