Accés directe al contingut

Retinografia autofluorescent

Imprimeix
Etiquetes:
  • OCT Heidelberg Spectrallis

El nostre grup disposa de l'última tecnologia per observar l'evolució de les patologies de retina de la forma menys invasiva possible per a la salut del pacient. Es tracta de la retinografia autofluorescent, que permet realitzar un seguiment de múltiples patologies de la retina i de la màcula sense necessitat d'aplicar un contrast al pacient com passa en el cas de l'angiografia.

La injecció intravenosa de contrastos implica una sèrie de riscos per a la salut del pacient que van des d'una simple nàusea o pruïja fins a les convulsions i el aturada cardíaca en el cas més extrem. No són freqüents però sí possibles i, per tant, qualsevol tècnica destinada a evitar-los, ja representa per si mateix un gran avanç per a la seguretat del pacient.

En molts casos, per al diagnòstic d'una patologia de retina o màcula és estrictament necessari i, per tant, inevitable sotmetre al pacient a una angiografia fluoresceínica però, per a realitzar posteriorment el seguiment de l'evolució de les mateixes, ara podem evitar tenir repetir aquesta prova una altra vegada.

Són alguns exemples de les patologies a les que ens referim, la DMAE seca, la uveïtis posterior (podem observar l'evolució dels focus inflamatoris), els microaneurismes en l'edema macular diabètic o les membranes neovasculars.

L'última actualització del programari de la Tomografia de Coherència Òptica (OCT) Heidelberg és el que ens ha proporcionat la possibilitat de realitzar les retinografies autofluorescents.

No obstant això, no hem de confondre l'exploració amb retinografia autofluorescent amb la realitzada mitjançant OCT ja que, mentre que l'OCT ens proporciona una imatge de tall de les capes de la retina (figura 1), la aufotluorescencia proporciona una imatge de l'epiteli pigmetari, o sigui, una foto en pla frontal (figura 2). Per tant, l'OCT ens permet observar que hi ha una lesió però no ens proporciona una magnitud del seu abast, cosa que sí permet observar la retinografia autofluorescent.

Imagen retina con OCTImagen retina con autofluorescencia

Continguts relacionats

Et pot interessar