Accés directe al contingut

Tomografia de Coherència Óptica (OCT)

Imprimeix

La Tomografia de Coherència Òptica (OCT) s'ha convertit en una eina oftalmològica de gran valor per a l'estudi de patologia, tant retiniana com glaucomatosa i corneal, des que va ser introduïda a principis de la dècada dels 90.

  • Oct

L'OCT és una tècnica que pràcticament ens permet fer una biòpsia de la retina, més concretament de la màcula, però sense haver d'operar ni obrir l'ull ja que és un tall òptic realitzat amb làser. S'utilitza bàsicament per a l'estudi de les maculopaties, DMAE, edemes maculars, lesions de nervi òptic, etc. i el control de tractaments intravitris com són el Lucentis i el Abastin.

Es tracta d'una tècnica de visualització que basant-se en els principis de la cohernecia òptica permet generar imatges de l'interior del globus ocular mitjançant l'ús de feixos de llum de làser. Aquest feix és capaç de penetrar en els teixits observats, generant reflexos interns en el mateix que són captats i processats. D'aquesta manera es poden obtenir imatges seccionals dels conponentes tissulars fins a certa profunditat, obtenint imatges que recorden en certa manera a les d'una biòpsia. A partir del processament de la informació capturada pel sistema es poden realitzar mesuraments quantitatius del gruix, amplitud, etc dels teixits analitzats.

L'ús fonamental de l'OCT es basa en l'estudi de la retina, especialment de la màcula, on permet obtenir imatges d'alta resolució de les diferents capes de la mateixa. També es poden obtenir imatges en el cap del nervi òptic o en altres zones de la retina central. L'OCT permet així mateix l'estudi d'altres teixits oculars com la còrnia i l'iris.

La OCT resulta avui dia fonamental per al diagnòstic de la majoria de maculopaties, com la DMAE, l'edema macular de diversa etiologia, el despreniment d'epiteli pigmentari, les membranes epirretinianas, etc. Els mesuraments quantitatives del gruix de la retina o de l'excavació papil·lar poden resultar essencials en el pronòstic i tractament de nombroses entitats patològiques.

La recent aparició dels tomògrafs OCT de domini espectral han permès millorar significativament la resolució i la qualitat d'imatge obtingudes mitjançant aquesta tècnica.

Actualment obtenim resolucions de fins a 5 micres que permeten obtenir imatges seccionals de la retina i de la implantació del nervi òptic de característiques equiparables a les d'un tall histològic. Podem identificar totes les capes cel·lulars de la retina podent així obtenir un diagnòstic encara més precís de les lesions maculars. Així mateix ha millorat el programari de tractament de les imatges obtingudes, podent realitzar mesures d'alta precisió del gruix de la retina macular i de les capes de fibres del nervi òptic.

Així mateix els tomógrafos OCT d'última generació que posseeix el nostre grup permeten obtenir imatges seccionals d'alta resolució a la còrnia i en l'angle iridoesclerocorneal. A partir d'aquestes imatges podem identifica lesions titulars en els esmentats teixits com ara cicatrius, ablacions, iridotomies, tumors, etc., i també es realitzar mesuraments quantitatius de precisió (angle camerular, taquimetria corneal, profunditat de càmeres anterior, vault a ICL, etc.) .

Continguts relacionats

Et pot interessar