Accés directe al contingut

L'inici de les Teràpies Visuals

Imprimeix

03/11/2014

Les teràpies visuals a Espanya van començar fa 21 anys 

Especialitats:
Etiquetes:

Compra online un pack de teràpies de bioestimulació oftàlmica neurocognitiva

Terapias visuales en la Escuela Universitaria de Óptica. Terrassa, 1984

Si bé em vaig jubilar l'any 2010 com a funcionari de l'estat espanyol (professor titular d'Optometria i Contactologia) continuo "estudiant" el que s'escriu en diferents mitjans informatius i també dedico moltes hores a llegir les noves tecnologies aplicades a les ciències visuals ia escriure les meves experiències com a professional docent i com a professional sanitari l'atenció primària de la salut visual a Catalunya.

Amb sorpresa he vist que al blog de l'IMO (Institut de Microcirurgia Ocular) de Barcelona es publica una entrevista amb el Dr. Robert Sanet,optometrista americà a qui vaig conèixer fa anys. En aquesta entrevista es diu que "les teràpies visuals van començar a Espanya fa 5 anys".

No estic d'acord amb aquesta afirmació ja que ja el 1978 utilitzava aquest sistema a Barcelona. A partir de 1983 com a professor deoptometria de l'antiga Escola Universitària d'Òptica i oferia teràpies visuals als fills dels professors de l'Escola d'Enginyers amb la qual compartia edifici, ia més els coneixements d'optometria que impartia als seus discents es denominava Optometria behavioral (Conductual). Centenars d'alumnes van rebre a Terrassa la filosofia científica del pioner de l'Optometria Conductual als EUA, el Dr. Arthur Marten Skeffington, mentre que en altres ciutats lluny de Catalunya només s'impartia una filosofia totalment diferent, laVISIOLOGÍA procedent de Canadà i França. Al meu homòloga en Optometria a la Universitat Complutense de Madrid, la professora Vicky Sarfati, li consta aquest fet.

 

OFICIALMENT, els entrenaments o exercicis visuals es van començar a ensenyar a la nostra Universitat Politècnica de Catalunya el 1993amb el nom de TERÀPIES VISUALS (codi 14113 de l'assignatura, amb 3 crèdits o 30 hores de classes teòriques i pràctiques) i després amb el nom de TERÀPIES VISUALS OPTOMÉTFRICAS (codi de l'assignatura 14064, amb 6 crèdits o 60 hores de classes teòriques i pràctiques),segons la Resolució 130 del boletí OFICIAL DE L'ESTAT, BOE 16 dE 19/01/1994.

UPC

 

Pla

BOE

codi

nom

crèdits

DOO pla 1993

Resolució 130. BOE 16 de 19/01/1994

14113

TERAPIES VISUALS

3 crèdits

14064

TERÀPIA VISUAL OPTOMÈTRICA

6 crèdits

DOO pla 2003

Resolució 20975. BOE 275 de 17/11/2003

37057

TERÀPIA VISUAL

4,5 crèdits

Els alumnes de l'Escola Universitària d'Òptica i Optometria de Terrassa no només rebien les seves classes pràctiques en el centre docentsinó que a més acudien a l'Institut Boston d'Oftalmologia (IBO) a Barcelona per adquirir experiències dels seus professors Saône i Augé que mitjançant conveni amb la nostra UPC atenien pacients reals. Fins i tot acudien alumnes portuguesos de optometria de la Universidade do Minho ja que diversos professors d'Optometria i Contactologia de Terrassa vam anar a impartir classes d'optometria i contactologia en iniciar els estudis d'optometria a Portugal. I això passava a principis dels noranta.

 

 

El 2000 vaig ser convidat pel metge director de l'Institut Oftalmològic Integral (Clínica Corachán), el Prof. Dr. Jesús Costa Vila, a proporcionar servicios profesionales en Institut Oftalmològic Integral (Clínica Corachán), el Prof. Dr. Jesús Costa Vila, a proporcionarserveis professionals en l'àrea d'exàmens visuals comportamentals, teràpies visuals, rehabilitació visual, ortòptica i pleòptica. Que se sàpiga, en aquest any va ser la segona clínica oftalmològica a Barcelona que va proporcionar a Barcelona teràpies visuals als seus pacientspediàtrics i geriàtrics amb disfuncions visuals i perceptuals, estrabisme i ambliopia, serveis que segueix prestant en l'actualitat en aquesta i altres clíniques pertanyents actualment a Admiravisión.

 

 

 

 

El 2006 vaig ser convidat per l'IMO, a través del professor Francisco Simó Sospedra, a donar una conferència de 2 hores sobre les TERÀPIES VISUALS. Pel que sembla, els Drs. Corcostegui i Gil Gibernau estaven molt interessats a conèixer el contingut del programa de l'assignatura Teràpies Visuals Optomètriques que s'impartia al nostre centre.

Finalment vaig haver d'abandonar la clínica oftalmològica del Prof. Dr. Jesús Costa Vila obtenint un certificat dels serveis professionals que havia prestat a la Plaça Corachán No.4, primera planta i consulta No.114, serveis que se segueixen prestant als seus pacients pediàtrics i geriàtrics que pateixen de símptomes per disfuncions visuals i perceptuals.

 

La història és una ciència que serveix per narrar de forma objectiva successos o fets tal com van ocórrer en el nostre passat, ni més ni menys.

Font:


Carlos Luis Saona Santos
Professor d'Optometria
Universitat Politècnica de Catalunya

Continguts relacionats

Vídeos

Et pot interessar