Accés directe al contingut

Visió i alimentació

Imprimeix

03/04/2018

 • Visió i alimentació

La importància de la nutrició

Al llarg de la vida ingerim gran quantitat de substàncies (aproximadament unes 70 tones d'aliments) de les quals el tracte digestiu serà capaç d'absorbir el que el cos necessita i eliminar els materials residuals i/o tòxics.

Cada dia les nostres cèl·lules es van renovant, de tal manera que al cap d'un any aproximadament el 98% de tots els àtoms del nostre cos són nous. L'esquelet es renova cada 3 mesos, la pell cada mes, i el revestiment de l'estómac cada quatre dies. Després de llegir això, algú seria capaç de negar que som el que mengem?.

És fàcil, doncs, la importància que té el alimentar-se correctament, mitjançant una dieta adequada a les necessitats de cada un i el més sana possible, ja que si tenim en compte que som el que mengem, està clar que serà un factor determinant en el referent a la salut.

Dieta i Oftalmologia

L'ull i els seus annexos no és un òrgan aïllat, sinó que participa de les malalties de la resta de l'organisme a part de les pròpies, per la qual cosa establir una relació d'aliments segons cada malaltia, sobrepassaria els objectius d'aquest article. Totes les normes aplicables a una dieta sana, són també vàlides per a una bona salut ocular, però podríem destacar els següents nutrients.

Vitamines

Vitamina A: També anomenada Retinol, Axeroftol o A1

Funció de la Vitamina A:

Actua en la descomposició i reconversió del pigment de cons i bastons, millorant la visió en situacions de poca llum. Per la seva acció sobre les cèl·lules mucrosecretoras i mucoproteínas manté la hidratació de la conjuntiva i la còrnia prevenint la sequedat de superfície, així com augmenta la resistència de les mucoses contra les infeccions. Antioxidant.

Aliments que contenen vitamina A:

 • d'origen animal: Ous, Mantega, Formatge gras, Oli fetge bacallà
 • d'origen vegetal: (en forma de carotens): Pastanaga, Espinacs, Tomàquet, Pebrot vermell, Moniato, Albercoc, grelos ....

Vitamina E: També anomenada Tocoferol

Funció de la Vitamina E:

Augmenta l'oxigenació tissular, és protectora de trastorns vasculars, millora la permeabilitat capil·lar alterada, anticoagulant, antiagregant plaquetari, antitrombòtic i hipolipemiant. Actua en l'absorció, transport i emmagatzematge de la vit. A. Antineurálgica. Sobretot és important pel seu paper antioxidant, protegint a la retina d'un envelliment precoç (DMAE) i de l'envelliment de la resta de teixits.

Aliments que contenen vitamina E

Olis vegetals obtinguts de 1ª pressió en fred i no refinats (de gira-sol, de llavors de lli, de soja, de germen de blat ...), Avellanes, ametlles, Nous, Cacauets, Llavors de Gira-sol, Oli d'Oliva.

Vitamina B2: També anomenada Riboflavina

Funció de la Vitamina B2:

Antioxidant. Preveu la neovascularització cornial.

Aliments que contenen vitamina B2:

En gairebé tots els vegetals de fulla verda, Llegums, Germinats, ous, llet, cereals integrals.

Vitamina B3: També anomenada Niacina o Àcid nicotínic

Funció de la vitamina B3:

Intervé en el metabolisme glucídic. Important per prevenir la Retinopatia diabètica.

Aliments que contenen vitamina B3:

Tonyina i bonítol fresc i en oli, Pollastre i Gall dindi, Cereals integrals, Arròs integral, Ametlles.

Vitamina C: També anomenada Àcid Ascòrbic

Funció de la Vitamina C:

Antidegenerativa, Antioxidant (antienvelliment), antiinfecciosa, antial·lèrgica, antitóxica. Important per a la prevenció de DMAE.

Aliments que contenen Vitamina C:

En totes les fruites i verdures crues. Principalment: groselles, gerds, nabius, taronges, mandarines, kiwi, mango, baies de acerola i de gavarrera.

Bioflavonoides

Engloba diverses substàncies que també es coneixen com a substàncies amb acció vitamina P. No són vitamines, no tenen CDR ni presenten malaltia per carència.

Funció dels bioflavonoides:

Augmenten l'eficàcia de la vit. C, vasoprotectors, Antioxidants. Prevenen les hemorràgies oculars per fragilitat capil·lar i les complicacions de la diabetis. Prevenen la DMAE i l'envelliment tissular.

Aliments que contenen bioflavonoides:

Albercoc, Cirera, Raïm, Taronja, Llimona, Mandarina, Aranja, Meló, Ceba, All, Api, Pebrot verd, Tomàquet, Bròquil

Minerals

La majoria són importants per preservar, de manera directa o indirecta la salut ocular, però cal destacar el Zinc, Seleni, Manganès i Coure.

Funció dels minerals:

 • Antioxidants: prevenen de les malalties relacionades amb l'envelliment (DMAE, cataractes).
 • Antidegeneratius: Disminueixen els radicals lliures (cataractes, DMAE, malalties hereditàries).
 • Sistema Immunològic: Augmenten l'activitat de les cèl·lules de defensa (infeccions, inflamacions).
 • Sistema Nerviós: Activen enzims que participen en la síntesi de neurotransmissors i esfingomielina (glaucoma)

Aliments que contenen minerals:

 • Zinc: Llavors de Carbassa, pipes de gira-sol, nous. Poc contingut en fruites i verdures.
 • Coure: Peixos, mariscs, formatges, carns vermelles. Poc contingut en fruites i verdures.
 • Seleni: Cereals Integrals, llegums, llevat de cervesa, germen de blat, all, marisc i peixos.
 • Manganès: Cereals integrals, llegums, fruits secs, gingebre, julivert, espinacs.
 • Àcids grassos essencials

Són àcids grassos poliinsaturats que no poden ser sintetitzats per l'organisme i s'han d'adquirir de fonts alimentàries naturals. Inclouen dues sèries o famílies: OMEGA 6 I OMEGA 3.

Funció dels àcids grassos essencials:

 • Precursors de Prostaglandines i altres missatgers locals que intervenen en nombroses reaccions metabòliques: afavoreixen transport d'oxigen cap a les cèl·lules, són hipolipemiants, prevenen la trombosi, augmenten les defenses ...
 • Protegeixen la mielina de les cèl·lules nervioses, modulen la conducció neuronal.
 • Determinen l'intercanvi nutricional i les funcions cel·lulars.
 • Antiinflamatoris.
 • Regulen la producció de glàndules lacrimals.
 • antioxidants
 • De tot això es dedueix que seran imprescindibles per millorar i / o prevenir moltes alteracions oculars com: sequedat lacrimal, cataractes, glaucoma, processos infecciosos i antiinflamatoris, malalties vasculars de la retina, DMAE ...

Aliments que contenen àcids grassos essencials:

 • Omega 3: Peix, principalment blau, marisc, oli de fetge de bacallà, hortalisses de fulla verda, llegums i llavors de lli.
 • Omega 6: Carn magra, llegums, fetge, cervell, ronyons, germen de blat, llavors integrals de cereals, olis vegetals de llavors de primera pressió en fred i especialment les llavors d'Onagra i de Borratja.

Hi ha moltes altres substàncies que s'han quedat en el tinter, com l'aminoàcid lisina, gran antiviral (herpes) i indispensable en la formació de col·lagen, o tots els aliments amb capacitat antihistamínica indicats en processos al·lèrgics.

No obstant això, com a concepte bàsic, i com a denominador comú de tot l'anteriorment exposat, podríem afirmar que seguir una DIETA MEDITERRÀNIA, amb productes de proximitat i el més naturals possibles és la millor manera de preservar la salut ocular.
Font:

Dra. Anouska Rombouts

Oftalmóloga y experta en nutrición

Continguts relacionats

Et pot interessar