Accés directe al contingut

Visió i al·lèrgia ocular

Imprimeix

09/04/2018

  • Al·lèrgia

En l'oftalmologia en general i en la medicina en particular, de vegades no se li dóna la importància que es mereix al diagnòstic o al significat d'al·lèrgia considerant, en moltes ocasions, alguna cosa vanal que produeix picors, inflamacions, erupcions cutànies, símptomes molestos com els esternuts i poc més quan, en realitat, sabem que en casos greus pot fins i tot arribar a provocar la mort del pacient.

Pel que fa a la medicina en general, dels cinc sentits, el sentit de la visió potser sigui un dels més valorats, per no dir el que més per la majoria de persones.

És clar que dins de l'oftalmologia el sentit de la visió és el més important, i que hem de cuidar, conservar i millorar sempre que ens sigui possible.

Explicar que és la visió no és senzill, tots sabem el que és i significa veure, però una manera de definir-seria: La impressió produïda en les neurones sensitives dels fotoreceptors que capten l'energia de les ones electromagnètiques de la llum.

Quan pensem en visió, generalment pensem en agudesa visual i binocularitat, paràmetres que l'oftalmòleg intenta optimitzar en els seus pacients.

Però, al marge de la qualitat visual, altres patologies afecten als ulls i la visió. Aquests dies acudeixen a les nostres consultes nombrosos pacients afectats d'al·lèrgia ocular.

La pol·linització de la primavera ocasiona moltes reaccions al·lèrgiques en les mucoses, entre elles les oculars. L'al·lèrgia ocular és una de les afeccions més freqüents en la pràctica oftalmològica diària. La inflamació de la conjuntiva per causa al·lèrgica rarament es presenta aïllada, ja que sol fer-ho juntament amb l'afectació de la còrnia i / o les parpelles, motiu pel qual sol parlar de malaltia ocular al·lèrgica.

Així com al principi deia que l'al·lèrgia pot arribar a produir desenllaços o situacions molt greus per a la vida d'un pacient (xoc anafilàctic), també pot afectar i més freqüentment del que es creu a la visió i / o la seva qualitat.

Sense entrar en els processos immunològics que solen afectar de manera més greu a la visió dels pacients, cenyint-nos únicament en l'al·lèrgia ocular superficial, aquests dies a les nostres consultes veiem nombrosos casos de queratitis (inflamacions cornials), erosions i úlceres corneals i cicatritzacions subepiteliales . Totes elles poden afectar de forma temporal i, en ocasions de forma permanent a la qualitat i quantitat de la visió dels pacients que les pateixen, i pot deixar greus seqüeles visuals.

El procés que amb més freqüència produeix al·lèrgia d'afectació ocular és la queratoconjuntivitis vernal. És freqüent en nens entre 10 i 13 anys, però que també pot manifestar-se des dels 3 i fins als 25 anys sent més freqüent en nens que en nenes. Sol estar associada a rinitis al·lèrgica, asma i dermatitis atòpiques, i són pacients amb antecedents familiars d'atòpia.

Precisament a la primavera i estiu és quan més solen manifestar-se tot i que també poden tenir lloc sense relació estacional. Doncs bé aquest procés bilateral encara que generalment de forma asimètrica, pot evolucionar a complicacions greus i condicionar de manera important la qualitat de vida dels pacients, no només per les molèsties, sinó també per les repercussions que pot arribar a tenir en la seva visió.

Continguts relacionats

Et pot interessar