Accés directe al contingut

Visió infantil i exploració oftalmològica del nadó

Imprimeix

11/04/2016

Portes mesos esperant ... .per fi li pots veure ... i el teu nadó, et pot veure a tu?, de quin color seran els seus ulls?

Compra on line una visita amb l'oftalmopediatra

  • Detecció precoç retinopatia nadó

 

Desenvolupament de la visió infantil

En aquest article explicarem les diferents etapes visuals en l'etapa infantil des del naixement, així com les primeres revisions oculars en néixer.

Una primera revisió ocular en el nounat és important per excloure possibles malalties que si bé són poc freqüents, no per això deixen de ser extremadament importants com cataractes congènites, retinoblastoma, anomalies retinianes i altres malalties sistèmiques amb manifestacions oculars.

La primera revisió consistirà en una inspecció ocular externa i una anàlisi del "reflex vermell" retinià mitjançant l'oftalmoscopi en una primera visita o bé de forma més exhaustiva prenent imatges digitals de la retina (Universal Newborn Eye Exam Digital) mitjançant la RetCam.

La RetCam és l'única càmera de camp ampli (de fins a 130 °) que s'utilitza per capturar imatges digitals de la retina de nounats, està recomanada especialment en el cas de nadons prematurs o amb antecedents familiars oculars patològics.

Inspecció ocular externa del nadó

S'inspeccionen les parpelles a la recerca d'excrescències, deformitats, osques palpebrals i el seu moviment en obrir i tancar els ulls. S'observa la mida absolut i relatiu dels globus oculars, així com la seva posició i alineament. S'examina la mida i brillantor de les còrnies, la cambra anterior, la claredat i la configuració de l'iris. També es inspeccionen la mida, posició i reacció a la llum de les pupil·les.

Oftalmoscòpia, anàlisi del "reflexe vermell"

En l'exploració del reflexe vermell s'utilitza la transmissió de la llum d'un oftalmoscopi a través de les parts de l'ull de l'individu, normalment transparents, inclosa la pel·lícula lacrimal, còrnia, humor aquós, cristal·lí i humor vitri. Aquesta llum es reflecteix en el fons de l'ull, transil·lumina els mitjans òptics i, a través de l'obertura del oftalmoscopi, es reflecteix en l'ull de l'examinador. Qualsevol factor que impedeixi o obstrueixi aquesta via òptica es traduirà en una anomalia del reflexe vermell. Aquesta pot ser conseqüència de la presència de mucositat o un altre cos estrany en la pel·lícula lacrimal, opacitats corneals, opacitats de l'humor aquós, anomalies de l'iris que afecten la pupil·la o obertura pupil·lar, cataractes, opacitats vítries i anomalies retinianes, inclosos els tumors o colobomas coriorretinianos.

Nadons prematurs

Els nens prematurs compten amb una incidència més gran pel que fa a defectes de refracció, com hipermetropia, miopia i astigmatisme i defectes de anisometropia, és a dir, la diferència de refracció entre els dos ulls.

L'estudi del fons d'ull, mitjançant la Retcam, és especialment important en els nadons prematurs, la retinopatia del prematur (ROP), és una patologia que va en augment a causa de l'increment de la supervivència dels nadons prematurs.

La retinopatia del prematur és una patologia de la retina produïda en nens que han nascut de forma prematura. Els nadons neixen sense que la vascularització de la retina hagi acabat d'desenvolupar-se. És probable que després del naixement, la vascularització continuï el seu creixement normal, encara que també és possible que aparegui la malaltia a la qual ens referim, la ROP. Es tracta d'una retinopatia amb proliferació vascular. Per aquest motiu, els nens prematurs han de tenir un seguiment oftalmològic molt exhaustiu. Cal tenir en compte que la retinopatia en aquests pacients pot resultar bastant greu, arribant a provocar seqüeles importants com la ceguesa o un despreniment de retina.

De quin color seran els ulls del teu nadó?

El color dels nostres ulls ve determinat per la quantitat i distribució de melanina a les cèl·lules especialitzades de l'iris, els melanòcits, i no per la quantitat d'aquestes cèl·lules que és molt similar entre individus. A grans trets, a més melanina, més fosc serà el color de l'ull, per tant els ulls blaus presenten poca melanina, els ulls verds una quantitat moderada, i els marrons són els que presenten quantitats més elevades d'aquest pigment.

És ben sabut que a molts nadons els canvia el color dels ulls en anar creixent, doncs la veritat és que, en general, naixem amb els ulls més clars perquè en el nostre iris les cèl·lules productores de melanina són encara immadures i produeixen poc pigment. Per això, aquells nadons que neixen amb ulls clars tenen bastants possibilitats que aquests s'enfosqueixin al llarg del primer any de vida a l'anar desenvolupant els melanòcits la capacitat de producció de melanina, sobretot si a la família no hi ha antecedents d'ulls clars. No obstant això, aquells que d'entrada neixen amb els ulls foscos probablement no se'ls modifiqui el color. El color definitiu pot determinar-se amb claredat a partir de l'any d'edat, tot i que al voltant dels sis mesos ja podrem fer-nos una idea del color d'ulls del nostre nadó.

Pel que fa a la importància de la genètica en la tonalitat dels ulls, resulta fonamental, tot i que encara no és ben entesa. Lluny del que molts pensen, no és un procés que segueixi una genètica mendeliana on l'al·lel dominant és el marró i el recessiu el blau, ja que hi ha múltiples gens involucrats, sent pràcticament impossible actualment predir amb exactitud el color dels ulls d'un nadó. Per tant, encara que poden fer-se càlculs probabilístics, per saber quin serà el color d'ulls definitiu d'un nadó no queda més que esperar fins als 6-12 mesos de vida del nen.

Desenvolupament de la visió infantil

Quan neixen els nadons poden veure però tenen una agudesa visual bastant limitada, amb prou feines poden distingir entre la llum i la foscor, perceben les coses però de manera molt borrosa i en gamma de blanc i negre. El sentit de la vista és el menys desenvolupat en el moment del naixement.

A partir del mes: comencen a fixar la mirada períodes curts de temps i a un radi bastant reduït, tot i que segueixen sense distingir els colors i la visió segueix sent borrosa. És una etapa monocular, no es veu amb els dos ulls alhora.
Entre els dos i tres mesos: comencen a apreciar alguns colors primaris i molt brillants però els de tonalitat semblant encara no poden distingir-los. Poden fixar la mirada i seguir el moviment lent dels objectes en un rang de 180 º.
• Als cinc mesos: poden veure a qualsevol distància, encara que els objectes llunyans segueixen percebent una mica borrosos. Pot distingir tots els colors primaris que estiguin molt contrastats i comencen a reconèixer cares familiars i habituals, normalment la de la mare o del pare.
Del sisè al vuitè mes: ja pot coordinar la seva visió amb el moviment de la mà, passant-se objectes de mà a mà. Els ulls comencen a treballar els dos alhora (etapa binocular) s'alineen i comencen a mirar simultàniament el mateix objecte. Fa assajos calculant les distàncies i millora tots els moviments oculars, amb el gateig que activa la visió binocular, l'audició biaural, els laberints, els nervis oculomotors, el reflex postural i els músculs del coll i del tronc.
Del novè mes a l'any d'edat: toca objectes amb els dits que reconeix i comença a jugar amb ells. També comença a buscar les joguines que se li cauen per agafar-les. Es considera que la retina infantil arriba a la maduresa de l'adult entre els 6 i els 11 mesos d'edat.
De 3 a 6 anys es desenvolupa completament tota la visió, la percepció de l'espai visual orientat, l'esquema corporal, la lateralitat i direccionalitat. El desenvolupament visual del nen és creixent, ja que les habilitats de lectura i escriptura són desenvolupades. El nen fes servir la seva visió per llegir i escriure.
Als 6 anys s'acaba el desenvolupament de les capacitats visuals, l'agudesa visual haurà anat augmentant aproximadament fins al 100%. S'ha adquirit la coordinació motriu entre els dos ulls, la percepció de l'espai en tres dimensions, la capacitat d'enfocament així com la resta de les habilitats visuals.
Des dels 6 als 12 anys, té lloc la maduresa del sistema visual. En aquesta etapa s'ha de consolidar una visió eficaç, que anirà lligada amb el bon rendiment escolar. En aquests nens més grans, per als quals la lectura és fonamental, tant la motricitat ocular com el sistema binocular i acomodatiu són fonamentals. Gràcies a ells, es pot aconseguir una bona eficàcia, durant les perllongades tasques en visió propera, a les que el nen es veurà sotmès.


(Imatge de Pediaguibel)

Font:

Susana Archelergues

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar