Accés directe al contingut

Manifestacions oculars del virus de l'Ebola

Imprimeix

05/12/2014

El brot de Ébola que afecta molts països de l'Àfrica Occidental i que ja ha sortit de les fronteres africanes en personal assistencial de països occidentals desplaçat allà per atendre la població infectada, és motiu de preocupació i alerta en els últims mesos.

L'observació de les seves manifestacions oculars pot ser signe d'alerta per aïllar al pacient que els presenta juntament amb altres símptomes.

  • Virus Ébola

Quina mena de virus és l'Èbola?

El gènere de virus que causa la febre hemorràgica del Ebola és un grup de virus d'ARN, membre de la família filovirus i que engloba 5 espècies: virus Ébola Zaire, Sudan ebolavirus, Bundibugyo ebolavirus, Tai Forest, ebolavirus, i Reston ebolavirus. El seu nom procedeix d'un riu proper a la zona on es va originar. L'actual brot implica només les espècies de virus Ébola Zaire, i ha infectat a més gent que qualsevol brot registrat prèviament. Addicionalment, demostra una distribució geogràfica única i desconcertant, origen de l'alarma generada.

Com es transmet l'Ebola?

Mentre que d'humà a humà de transmissió és coneguda i passa a través de l'exposició a fluids corporals, el reservori natural més probable prové d'una o diverses espècies de ratpenats de la fruita. L'exposició i el consum d'aquests ratpenats, així com dels primats no humans poden ser el mètode de transmissió dels animals a l'ésser humà.

Quins són els signes i símptomes de l'Ebola?

Després d'un període d'incubació inicial de 2-21 dies, sorgeix febre, astènia extrema, diarrea, nàusees, vòmits, anorèxia, dolor abdominal, mals de cap, artràlgies, miàlgies, i / o mal d'esquena.

En un 94% de pacients la febre que és el signe més freqüent de malaltia activa i sorgeix abans que la resta de símptomes.

Quines són les manifestacions oculars de l'Ebola?

En un 58% de pacients s'ha observat llagrimeig, injecció aguda conjuntival i hemorràgia subconjuntival, sovint bilateral, que són fàcilment perceptibles a simple vista.

La fisiopatologia darrere d'aquestes manifestacions tradicionalment s'ha presentat a la zona rural.

El risc de contagi ha dificultat una investigació més a fons dels símptomes clínics de l'Ébola però es valora molt positivament el fet de poder utilitzar la detecció visual de la injecció conjuntival i l'hemorràgia subconjuntival per infondre signes de sospita que facilitin l'aïllament prematur del pacient per tal de limitar el possible contagi. Posteriorment, cal confirmar la sospita mitjançant anàlisis serològiques i proves d'ARN que contribueixin al diagnòstic definitiu.

Com es tracten les manifestacions oculars de l'Ebola?

Tot i la complexitat de les troballes, el tractament requereix només esteroides i cicloplexia tòpics.

Amb l'ús dels mateixos, la inflamació va ser sufocada en els pacients tractats, però les seqüeles a llarg termini no es van investigar. Cal identificar si aquest és de fet, una causal o simplement s'ha associat a determinat nombre de casos.

Font:

Jesús Costa Vila

Director Médico Admiravisión

Continguts relacionats

Et pot interessar