Accés directe al contingut

Es pot recuperar l'ull gandul?

Imprimeix

30/04/2019

  • Nena amb oclusor per ambliopia

Per què es produeix l'ull gandul?

L'ull gandul o ambliop es produeix per la disminució de la visió d'un ull, sense que hi hagi una deficiència estructural en el globus ocular. En la majoria dels casos sol manifestar-se en un sol ull però pot produir-se de manera bilateral (els dos ulls). L'agudesa visual de l'ull ambliop no arriba a ser del 100% tot i estar usant la correcció òptica.

És una patologia que té el seu origen en la infància i que si no és diagnosticada i tractada a temps, es pot prolongar a l'edat adulta sense possibilitat de recuperació.

Quins tipus d'ambliopia poden donar-se?

La classificació de la ambliopia depèn de les causes que la provoquen:

  1. Ambliopia estràbica: L'estrabisme és la causa més comuna d'ambliopia. Un dels ulls no està alineat correctament i es desvia cap a dins (endotropia) o cap a fora (exotropia) i el cervell suprimeix la imatge de l'ull desviat per no veure doble, provocant en la majoria dels casos una disminució de la visió en aquest ull.
  2. Ambliopia refractiva: Un defecte refractiu (graduació de hipermetropia, miopia o astigmatisme) no corregit o una diferència de graduació entre els dos ulls (anisometropia) fa que la percepció d'una de les imatges sigui borrosa i el cervell discrimina la imatge "no nítida", que sol ser la de l'ull que té la graduació més alta.
  3. Ambliopia per derivació: Es refereix a la privació de visió per cataractes congènites, ptosis parpebral, etc ...

Com es diagnostica i tracta l'ull gandul o ambliop?

És molt important detectar aquest tipus d'alteracions visuals des dels primers mesos de vida, però no és un problema fàcil de detectar pels pares, i en la majoria dels casos són detectats en la consulta oftalmològica.

L'ull vague es tracta principalment mitjançant:

  • Ulleres (per corregir el defecte refractiu)
  • Pegats (tapant l'ull dominant unes hores al dia / setmana)

Però hi ha altres tractaments alternatius per a realitzar-los quan alguna de les tècniques ja esmentades no és efectiva i fins i tot per a usar-los de manera combinada, com són:

  • Filtres penalitzadors (empitjorant la visió de l'ull bo s'aconsegueix millorar la visió del ambliop i en deixar passar la llum, es porten durant tot el dia)
  • Teràpia visual (exercicis visuals que ajuden en el procés de rehabilitació de recuperació de l'ull gandul)
  • Col·liris (dilatació de la pupil·la de l'ull bo)
  • Cirurgia (en alguns cas d'estrabisme)

El tractament sempre depèn de la causa que l'hagi originat, tractant-se primer la causa.

És a dir, si ha estat provocat per una graduació no corregida, es prescriuen les ulleres. Potser passat un temps no obtinguem la millora esperada, llavors es posaria un pegat, deixant destapat el "ull dolent" fent que s'esforci per recuperar la visió. En ocasions les oclusions no són del tot efectives, es recupera visió sense arribar al 100%, amb la qual cosa cal recórrer a altres tipus de tractament (com les penalitzacions, teràpia visual ...)

Tot i que el tractament de l'ull gandul és senzill i molt eficaç, necessita constància i compromís (especialment si es realitza a través d'oclusions amb pegats i teràpia visual) i els pares han d'entendre a la perfecció el problema i les seves conseqüències.

Es pot prevenir l'ull gandul?

La major mesura de prevenció per a l'ull vague és la realització de les revisions oftalmològiques adequades per a la detecció primerenca de l'ambliopia, i poder tractar-la el més aviat possible ja que no és el mateix realitzar el seu tractament als 3 que els 6 anys, abans de la maduració del sistema visual, assegurant així del bon "funcionament" dels ulls i estar preparats per a un aprenentatge i rendiment escolar correctes.

Des dels centres d'Oftalmologia Admiravisión recomanem que la primera revisió es realitzi abans de l'any d'edat, amb l'objectiu de detectar i corregir a temps els possibles problemes oculars i visuals, i després d'aquesta, seguir les indicacions del seu Oftalmòleg Pediàtric. Si l'ull gandul no es detecta i tracta abans dels 6 anys, posteriorment ja no es podrà corregir.

Font:

Noemí Martínez

Diplomada en Óptica y Optometría

Continguts relacionats

Et pot interessar