Accés directe al contingut

Revisions oftalmològiques. Quan, com i per què?

Imprimeix

05/07/2012

Compra on line una visita oftalmolòtica

A les clíniques Admiravisión duem a terme exhaustives revisions de la vista, d'acord amb els protocols de qualitat més exigents.
 
Tenim un equip multidisciplinari de professionals que s'ocupen d'examinar els aspectes de la visió relacionats amb la seva subespecialitat.
 

Protocol de les revisions oftalmològiques

D'acord al nostre protocol d'atenció de primeres visites, quan arriba el pacient, és atès per una infermera que li pren les dades per obrir la seva història clínica.
 
 Seguidament, l'acompanya a la consulta del optometrista qui valorarà:
 • Agudesa visual sense correcció
 • Correcció precisa de l'agudesa visual
 • Agudesa visual amb correcció
 • Graduació objectiva i subjectiva de lluny i de prop
 • Visió amb graduació
 • Perfecció simultània
 • Fusió
 • Esterópsis
 • Moviments extraoculars
 • Cover test
 • Visió del color
 
 
Posteriorment, l'acompanyarà a la consulta de l'oftalmòleg perquè pugui procedir a explorar:
 
 • Pol anterior
 • Pol posterior
 • Annexos oculars
 
Però no sempre tenim clar en quin moment és convenient que visitem a l'oftalmòleg
 

Quan he d'acudir a l'oftalmòleg?

 
Possiblement ens hem fet aquesta pregunta moltes vegades.
 
Depèn principalment de l'edat, de si es té alguna malaltia i dels antecedents familiars.
 
 
 

A cada etapa de la vida:

 

- Primers 24 mesos de vida:

 
En cas que el nen sigui prematur o neixi amb baix pes per l'edat gestacional, és important realitzar un fons d'ull a les primeres setmanes de vida per poder detectar l'aparició de la retinopatia del prematur. Aquesta patologia ha de diagnosticar amb el suport d'una Retcam. Admiravisión és l'únic euipo oftalmològic privat que disposa d'aquesta tecnologia situada, en concret, a la Clínica Sagrada Família.
 
Aquest examen permet a més trobar alguna causa infecciosa responsable de la prematuritat o del baix pes en néixer.
 
També s'haurà de revisar la visió abans dels 2 anys d'edat si els pares, familiars o professors detecten algun dels següents símptomes, per poder realitzar un diagnòstic i tractament precoç:
 
 • llagrimeig o conjuntivitis de repetició: es pot tractar d'una obstrucció de la via lacrimal
 • desviació d'un o ambdós ulls: estrabisme congènit
 • fotofòbia, còrnies grans i llagrimeig: poden indicar un glaucoma congènit
 • Leucocòria o reflex blanquinós pupil · lar podria ser a causa de cataracta congènita o retinoblastoma, entre d'altres
 • nistagme congènit o moviments ràpids dels ulls
 

- 3 anys:

En els nens és recomanable fer una primera visita abans dels 4 anys, doncs a aquesta edat els nens comencen a col · laborar i si es detecta algun defecte visual encara som a temps de corregir-lo.

 Durant l'exploració oftalmològica s'avaluarà l'agudesa visual i si necessita correcció òptica. De vegades és necessària l'exploració sota cicloplejia (amb unes gotes que dilaten la pupil · la) per saber amb exactitud la graduació que necessiten. També és important valorar els moviments oculars per tal de detectar estrabismes, corregir-los i així evitar l'aparició d'un ull vague o ambliopia. L'única manera d'evitar l'ull vague és la realització d'una revisió oftalmològica a temps, ja que fins als 7-8 anys d'edat és quan el sistema visual s'està desenvolupant.
 

 - 3 a 8 anys:

A aquestes edats s'està desenvolupant el sistema visual pel que és interessant realitzar revisions de forma anual que ens confirmin el bon desenvolupament de la visió. De vegades les dificultats en l'aprenentatge poden ser degudes a defectes visuals, ja sigui per la necessitat d'ulleres o bé per la dificultat en la visió binocular (utilització de tots dos ulls, que és necessària per a la visió en 3 dimensions) o alteracions en l'acomodació -convergència (necessària per posar els ulls en posició de lectura i poder enfocar). En aquests casos poden ser útils els exercicis de teràpia visual.

 

- Adolescents:

 
Els adolescents estan patint continus canvis en el seu cos. Amb el creixement també és possible que aparegui graduació que abans no tenien o bé que variï la graduació de les seves ulleres, pel que són importants les revisions periòdiques per poder descobrir aquests canvis.
 

- 20 a 40 anys:

 
Habitualment en aquestes edats és quan la graduació tendeix a estabilitzar-se i per tant podem plantejar-nos la possibilitat de realitzar algun tipus de cirurgia refractiva per treure'ns les ulleres. Amb les revisions habituals és possible detectar qualsevol canvi en la graduació. Així mateix també s'avaluen la pressió intraocular i el fons d'ull per descartar possibles malalties oculars, com els esquinços de retina en els miops (que predisposen al despreniment de retina).
 

- A partir dels 40 anys:

 
Tots els pacients haurien de fer-se revisions anuals doncs és a partir dels 40-45 anys quan s'inicien els primers símptomes de presbícia o vista cansada (dificultat per enfocar de prop). També resulta important el mesurament de la pressió intraocular, així com també l'observació del nervi òptic i l'avaluació del camp visual, ja que és l'edat de presentació del glaucoma. Una revisió oftalmològica pot prevenir la pèrdua irreversible de visió en detectar i tractar la pressió intraocular elevada, principal signe del glaucoma.
 
 
 

- A partir dels 60 anys:

 
Són importants les revisions oculars per detectar l'aparició tant de les cataractes com de la degeneració macular associada a l'edat (DMAE).
 
Les cataractes solen cursar amb canvis freqüents en la graduació i / o disminució de l'agudesa visual. Es tracta d'un procés normal d'envelliment del cristal · lí que es pot solucionar mitjançant la cirurgia de cataractes amb implant de lent intraocular, corregint també en molts casos la graduació prèvia.
 
S'ha de descartar l'aparició de DMAE si es detecten irregularitats en la visió central o metamorfopsia (les línies rectes es veuen tortes). En aquests casos a més de l'exploració del fons d'ull també és molt útil la realització d'una tomografia de coherència òptica o OCT macular.
 
 

Revisions segons la patologia prèvia

Algunes malalties generals poden afectar la visió. Les més destacades són la diabetis mellitus, la hipertensió arterial i les malalties reumatològiques que necessiten tractaments crònics.
 
La malaltia que requereix major control oftalmològic és la diabetis. El millor control de l'aparició de la retinopatia diabètica és un bon control glucèmic. És important una revisió del fons d'ull en el moment del diagnòstic i posteriorment de forma anual. El seu oftalmòleg li indicarà la freqüència de les revisions en funció del tipus de diabetis, el temps d'evolució i del control glucèmic.
 
 
 

Revisions segons els antecedents familiars

Qualsevol tipus de malaltia ocular en un familiar directe és motiu suficient per a realitzar una revisió oftalmològica completa. Les malalties oculars que tenen un component genètic més important són el glaucoma i la degeneració macular associada a l'edat.
Font:

Dra. Mª Pilar Prats

Departament de Pol Anterior

Continguts relacionats

Et pot interessar