Accés directe al contingut

Què passa si no em trec les lentilles per a dormir?

Imprimeix

18/06/2018

Aquesta és una pregunta molt freqüent en els usuaris de lents de contacte. La resposta és que si es fa amb unes lents de contacte que no siguin adequades per a això pot tenir greus conseqüències, però veurem què.

Etiquetes:

Quan portem lents de contacte, les col·loquem sobre la còrnia, la capa més externa dels ulls, que no es pot veure a simple vista i està recobrint l'iris (la part de color dels nostres ulls).

Les característiques principals de la còrnia són les següents:

  • És totalment transparent i avascular (no conté vasos sanguinis)
  • Necessita estar oxigenada i humectada.

En condicions normals, amb els ulls oberts, la còrnia adquireix l'oxigen del medi ambient, i quan els ulls estan tancats dels vasos sanguinis de l'escleròtica (zona blanca de l'ull).

 

A l'col·locar-nos lents de contacte estem privant als ulls d'una part de l'oxigen que reben de l'aire, de manera que hem d'assegurar que les lents de contacte aportin a la còrnia l'oxigen suficient per poder realitzar les seves funcions fisiològiques i mantenir les seves característiques íntegrament. Per tant, és important seguir tots els consells i indicacions del nostre òptic-optometrista, que ens recomanarà quina és la lent idònia no tenir alteracions corneals.

 

Una de les recomanacions sobre les que se sol fer més èmfasi és en la de no dormir MAI amb unes lents de contacte que no estiguin expressament indicades per a això.

Si dorms amb les lents de contacte posades, no deixes que les llàgrimes portin la quantitat adequada d'oxigen a la còrnia i, sense aquest oxigen, la lent s'asseca i s'adhereix a l'ull, fent que retirar-la sigui més difícil del normal. És important que sempre hi hagi llàgrima entre la lent de contacte i l'ull, perquè és el mitjà de transport de l'oxigen a la còrnia ja que, sense ell, pot inflamar i esquerdar, obrint el pas als bacteris i les infeccions com ara queratitis (inflamació de la còrnia), neovascularització (creixement excessiu dels vasos sanguinis) que, en els casos més greus, podrien provocar fins i tot ceguesa.

Els símptomes d'aquestes infeccions oculars són els següents:

  • dolor
  • ulls vermells (conjuntivitis aguda)
  • visió borrosa
  • coïssor
  • sensibilitat a la llum
  • llagrimeig
  • inflamació i secreció.

Si tens qualsevol d'aquests símptomes, busca atenció mèdica immediata ja que si no s'inicia un tractament mèdic correcte podries tenir complicacions severes.

Actualment hi ha molts tipus de lents de contacte, generalment no estan fabricades per dormir amb elles, però, cada vegada més laboratoris fabriquen i comercialitzen lents que permeten al pacient un ús prolongat, fins a 30 dies seguits sense retirar-les a la nit.

Si estàs interessat en portar lents de contacte amb les quals poder dormir, o un altre tipus de lents de contacte, has de consultar amb el teu òptic-optometrista o oftalmòleg perquè realitzi un estudi previ de la qualitat de la llàgrima i la teva morfologia ocular i et prescrigui les més convenients en el teu cas.

 

Font:

Noemí Martínez

Coordinadora Optometria Servei Oftalmologia Admiravisión a Clínica Corachan

Continguts relacionats

Et pot interessar