Accés directe al contingut

Per què es formen quists de greix en els ulls? Cal extreure'ls?

Imprimeix

19/06/2019

Etiquetes:

T'han sortit uns quists o granets de greix en els ulls i vols algunes respostes? El primer que has de saber és que, encara que hi ha diferents tipus, són molt comuns i la immensa majoria són benignes. A continuació trobaràs informació útil sobre els quists de greix en els ulls.

Tipus de quists de greix en els ulls

En funció de la seva ubicació, hi ha dos tipus de quists de greix a l'ull

Quists de greix dins de l'ull

Normalment quan ens referim a quists de greix en els ulls, en realitat estem parlant d'algun tipus de granit que ens ha sortit a les parpelles i, no tant, dins de l'ull.

Una cosa semblant a un quist de greix també ens pot aparèixer en la pròpia superfície de l'ull, concretament a la conjuntiva, és a dir, la part blanca de l'ull. En aquest cas el que veuríem seria unes taquetes grogues i lleugerament voluminoses sobre la part blanca de l'ull. Aquestes lesions també són comuns i benignes. El nom tècnic en aquests casos és pinguécula o pterigium i normalment no requereixen tractament. Si produeixen molèsties, o no ens agrada com es veuen, es poden treure mitjançant cirurgia menor ambulatòria amb anestèsia local i bon resultat estètic.

Quists de greix a les parpelles

Els quists de greix més comuns a les parpelles són els chalazions. La majoria de les vegades els que notarem és que ens ha sortit un bony rodó en algun lloc en el contorn dels nostres ulls. Són indolors i normalment no s'enrogeix ni l'ull, ni la pell de la parpella.

En el cas que sentíssim dolor en tocar-lo, aparegués l'ull vermell o la parpella inflamat és convenient acudir a un oftalmòleg. Segurament estiguem davant d'un mussol i necessitarà tractament perquè no acabi convertint-se en un quist de greix.

Per què es produeixen els quists de greix en els ulls?

Els quists de greix a les parpelles es produeixen per un taponament en alguna de les glàndules de la pell productores de greix. Existeixen petites glàndules per tota la pell que recobreix el nostre cos que produeixen petites quantitats de greix per a la nostra protecció i cura de la mateixa. Però, en el contorn dels ulls, hi ha unes glàndules d'aquest tipus més gran i especialitzades per a la producció d'un "oli" necessari per al correcte funcionament de la llàgrima.

"La llàgrima està composta d'una suma de components aquosos + components grassos o lipídics"

El component gras de la llàgrima es produeix en les glàndules de Meibomio. Quan aquestes glàndules s'infecten ens produeixen Mussols i quan s'enquisten ens produeixen els quists de greix o chalazions.

Altres glàndules presents a la pell de les parpelles també poden produir-nos petits quists de greix:

  • Glàndules sebàcies poden produir petits quists sebacis: són petits i d'aspecte més blanquinós.
  • Glàndules de Moll poden produir quists de Moll: general ment de mida petita i d'un aspecte més aquós.
  • Quists dermoides: són menys freqüents i congènits (apareixen des del naixement) encara que poden augmentar de mida durant el creixement del nen. Són benignes i es poden treure amb una petita intervenció.

Puc prevenir l'aparició de quists de greix?

En general s'aconsella mantenir una bona higiene del contorn d'ulls. Fent un rentat suau amb aigua i sabó cada matí amb la resta de la cara retirarem els excessos de greix a la pell i serà més difícil que se'ns taponi una de les glàndules. Existeixen molts tipus de pell sent alguns més grassos que altres. També èpoques en la vida a les quals produïm més greix de la normal o entorns de treball amb més brutícia. En tots aquests casos pot ser necessari complementar la higiene normal amb tovalloletes netejadores o solucions especialitzades en la higiene de les parpelles. Consulta al teu oftalmòleg sobre l'ús d'aquestes mesures d'higiene.

"És important desmaquillar-bé abans de dormir per prevenir l'aparició de quists de greix"

Cal treure els quists de greix?

Com hem explicat la gran majoria són quists benignes amb la qual cosa no hi ha una necessitat de treure'ls. Si bé sovint poden molestar o simplement resultar estèticament incòmodes. En aquests casos es poden treure mitjançant una petita intervenció ambulatòria amb anestèsia local.

També s'aconsella treure qualsevol quist de greix que augmenta de mida per a la seva eliminació i estudi anatomopatològic.

Com es treuen els quists de greix?

Alguns quists de greix poden aparèixer i desaparèixer sense necessitat de tractament. Però quan persisteixen en el temps la solució definitiva és una petita cirurgia ambulatòria amb anestèsia local.

Normalment s'extreuen sota el microscopi quirúrgic per la petita grandària que presenten i per assegurar un bon resultat estètic final.

L'extracció de quists de greix és una activitat freqüent en els quiròfans d'oftalmologia. És una cirurgia amb pocs riscos i amb bon pronòstic.

Continguts relacionats

Et pot interessar