Accés directe al contingut

Què hem de saber del rejuveniment facial?

Imprimeix

23/09/2019

Els procediments estètics, quirúrgics o no, destinats a millorar l'aparença a nivell de les parpelles són alguns dels tractaments de rejoveniment facial més buscats.

Mantenir l'harmonia en l'àrea de les parpelles, encara que passin els anys, influeix de forma molt positiva sobre la nostra pròpia autoestima tenint en compte que els ulls, igual que el nas i la boca, fan part de l'àrea del reconeixement facial i defineixen la nostra identitat.

Per tant, qualsevol tractament en aquesta àrea genera canvis dràstics i a l'hora d'escollir hem de tenir en compte diversos factors:

La naturalesa única de cada persona

Cada tractament ha de ser personalitzat. S'ha de fer un examen clínic acurat per identificar les necessitats i ajudar en la selecció del tractament més adequat, ja siguin injeccions amb substàncies de farciment, peeling químics, làser, radiofreqüència, ultrasons o cirurgia. S'han d'abordar les expectatives i els resultats que es poden aconseguir raonablement.

S'ha de tenir en compte l'historial mèdic (malalties, al·lèrgies, ús de tractaments estètics previs, infeccions en o prop del lloc de tractament) que contraindiqui l'ús del algun tractament.

Els canvis facials relacionats amb l'edat

En el rejoveniment facial influeixen canvis en la pell (arrugues, despigmentació, etc.) a més dels canvis en els teixits que la suporten (pèrdua de volum per pèrdua o desplaçament del greix i canvis en els ossos de la cara).

Per exemple, mentre que per a alguns pacients l'ús de farcits ajuda a restaurar una aparença de joventut a través del reemplaçament del volum del teixit perdut, per a altres pacients, en què no hi ha pèrdua de volum sinó desplaçament del greix, els farcits no serien bona opció.

Alternatives de tractaments disponibles

Al mercat estem inundats de múltiples alternatives per al rejoveniment facial que prometen i no sempre aconsegueixen els resultats desitjats si no s'adapta a les necessitats del pacient.

Hi ha, per exemple, una àmplia varietat de farcits injectables que redueixen defectes de contorn a la cara i suavitzen l'aparença de línies mitjançant el reemplaçament del volum de teixit perdut causa de l'envelliment, traumatismes, cicatrius o altres esdeveniments.

Injeccions de farciment

Per exemple, poden tractar-se amb farcits les línies glabelars (arrugues verticals de l'entrecella), línies horitzontals del front, plec nasoyugal (àrea de la llàgrima), elevació de la cua de la cella, fossa temporal (àrea de la Templa) i les galtes, quan perden el contorn en forma de cor que és característic del rostre femení jove.

 • Farcit de productes biodegradables (àcid hialurònic, col·lagen, hidroxiapatita de calci i àcid poli-L-làctic)
 • Farcit de productes que romanen indefinidament en el teixit (microesferes de polimetilmetacrilat, polímers d'hidrogel i silicona),
 • Farcit de greix autòleg (del propi cos). 

Injecció de toxina botulínica

La injecció de toxina botulínica és una altra alternativa molt bona quan s'usa apropiadament. És un mètode molt segur per millorar els defectes que són causats per la contracció muscular, com les arrugues prominents de l'entrecella. Els efectes de la toxina botulínica són transitoris i la funció muscular es recupera en uns pocs mesos.

Microneedling

El Microneedling que consisteix a perforar repetidament la pell amb petites agulles estèrils en combinació amb productes que continguin factors de creixement com el PRP (plasma ric en plaquetes), estimula la producció de col·lagen i elastina el que genera una pell més llisa, ferma i d'aspecte més jove.

Radiofreqüència i ultrasons

Les noves tecnologies com el làser, la radiofreqüència i el ultrasò generen una pell més llisa mitjançant l'ús de calor per estimular el recanvi i la contracció de la pell.

Blefaroplàstia

La cirurgia palpebral (blefaroplàstia en parpelles superiors o inferiors) és l'alternativa quan hi ha excés de pell, múscul, greix o augment de laxitud en les parpelles que no es pot millorar amb alternatives no quirúrgiques. És una cirurgia molt segura en mans expertes, mínimament invasiva, ambulatòria i produeix resultats immediats i duradors.

Experiència clínica del professional que aplica el tractament

És important que aquests tractaments siguin aplicats per un expert, idealment un oftalmòleg especialista en oculoplàstica. L'àrea de les parpelles és una àrea molt sensible que involucra a l'ull.

L'ús incorrecte d'un tractament pot resultar en un inacceptable alt risc d'efectes adversos que fins i tot poden comprometre la salut visual.

L'experiència clínica influeix en:

 • L'aplicació del tractament, ja que és important el coneixement de l'anatomia en aquesta àrea per disminuir les possibilitats de complicacions.
 • L'elecció del producte ideal tenint en compte:
  1. Les propietats del producte (Per exemple, els agents de farciment no es poden intercanviar a cegues. No es recomana l'ús de microesferes de polimetilmetacrilat al llavi o en àrees de pell prima causa d'un alt risc de visibilitat de l'implant).
  2. El perfil de seguretat: Desafortunadament, al mercat hi ha productes que no estan avalats i no compleixen tots els requisits tècnics.
  3. La durada desitjada de l'efecte: Per exemple, hi ha farcits que es degraden en el teixit, com l'àcid hialurònic, ofereixen l'avantatge de la reversibilitat en el cas d'un efecte indesitjable

En conclusió, el rejoveniment de les parpelles és possible gràcies a diferents tècniques que generalment es combinen entre si per obtenir millors resultats.

Font:

Dra. Johana Catalina Arboleda

Oftalmòloga experta en oculoplàstica

Continguts relacionats

Et pot interessar