Accés directe al contingut

Què passa si necessites ulleres i no les fas servir?

Imprimeix

17/12/2018

Etiquetes:
  • Què passa si no fas servir les ulleres

Motius pels quals es prescriuen ulleres

Hi ha diversos motius pels quals es recomana, o es prescriu, l'ús d'ulleres:

  1. Corregir la visió borrosa, per tant, en cas de necessitar-les per aquest fi i no fer-les servir, no veurem de manera nítida i, en conseqüència, ens arribarà una informació alterada de les imatges.
  2. Disminuïr o eliminar molèsties causades per una ametropia latent (el defecte refractiu que fa que les imatges no s'enfoquin correctament a la retina i que, en conseqüència, no veiem bé). En aquest cas, si tenim una graduació que el sistema visual pot compensar, es poden donar casos de mal de cap, visió borrosa ocasional, fatiga visual, llagrimeig i incomoditat en fer tasques que requereixin una fixació prolongada.
  3. Compensar desviacions latents o manifestes, com en el cas de l'estrabisme. Hi ha correccions (normalment prismàtiques) que no fan que la agudesa visual millori, sinó que els ulls funcionin de manera coordinada, eliminant la diplopia o borrositat causada per una descompensació dels eixos visual. Si aleshores no fem servir les ulleres segurament patirem mals de cap, visió doble o borrosa.

Conseqüències de no fer servir les ulleres

Si tenim aquesta visió borrosa o doble que només es pot corregir amb correcció òptica, el fet de no fer servir les ulleres quan les necessites, pot ser causa de:

  1. Ensopegades
  2. Menor rendiment escolar o laboral
  3. Accidents de trànsit, en el cas que sigui el conductor qui les necessiti i no les faci servir

Per tant, els riscos de no fer servir ulleres quan les necessites, superen els suposats beneficis i, no compensa arriscar-s'hi.

En el cas dels nens, si necessiten ulleres i no les porten, el sistema visual no es desenvolupa correctament i per tant poden patir ambliopies (ull gandul) i desenvolupar desviacions. 

Si els beneficis que hom pot valorar són de tipus estètic o pràctic, és millor buscar alternatives com les lents de contacte o la cirurgia refractiva però, no deixar la vista sense corregir en cap cas.
Font:

Laura Enríquez

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar