Accés directe al contingut

Proves electrofisològiques oculars

Imprimeix

20/04/2016

Compra on line una electro-retinograma o un electro-oculograma

 • Electroculograma

Què són les proves electrofisiològiques oculars?

Són exploracions, innòcues, que no molesten i són estudis de gran ajuda per al pacient.

En no tenir efectes nocius i ser fàcils d'aplicar, es poden realitzar en persones de totes les edats des del moment del naixement fins a persones molt ancianes.

El pacient que se sotmet a un examen amb electrofisiologia no sent dolor.

El procediment es basa en col·locar elèctrodes a la superfície del cap, i quan l'estímul lluminosos entra, a través de l'ull, desencadena fenòmens elèctrics que propaguen els influxos sensorials al llarg de les vies òptiques (nervi òptic i retina) fins a l'escorça occipital, on s'originen unes ona que es recullen en uns gràfics.

Aquestes exploracions consten de diversos exàmens: el electrorretinograma (ERG), el electrorretinograma multifocal (m-ERG), el electrorretinograma patró (P-ERG), el potencial evocat visual (PEV) amb escaquer (tauler escacs), el potencial evocat visual amb flash i el electrooculograma (EOG).

Són útils per a l'estudi de malalties hereditàries, perquè les persones puguin saber si les posseeixen, per tenir antecedents familiars i com a forma de prevenir a la seva descendència, per estudiar problemes de disminució de la visió, quan amb els exàmens oftalmològics habituals, no es troben causes concretes; també serveix per confirmar o descartar el diagnòstic d'alguna lesió a la via ocular i per poder controlar l'evolució de la mateixa, d'una manera indolora i no molesta.

El més important per als pacients és la detecció primerenca de les alteracions visuals i la recomanació és la revisió periòdica, ja sigui amb electrofisiologia o amb qualsevol altre mètode de diagnòstic utilitzat per l'especialista.


Quan són necessàries les proves electrofisiològiques oculars?

Algunes de les situacions en què l'oftalmòleg ha de recórrer a aquestes proves són:

 1. Confirma malalties oftalmològiques o neurològiques com l'esclerosi múltiple, l'albinisme o algunes malalties retinianes hereditàries.
 2. En pacients amb pèrdua d'agudesa visual sense causa explicable com pèrdues visuals funcionals, pèrdua visual associada a l'estrès o individus amb dificultats per expressar-se en els tests subjectius de visió.
 3. En l'edat pediàtrica per al diagnòstic i seguiment de malalties metabòliques i hereditàries, nistagmus, ambliopies, alteracions de la visió binocular o retinitis pigmentària
 4. Controlar la possible toxicitat d'alguns fàrmacs o tòxics com l'etambutol, l'fenotiacina, l'alcohol o el tabac
 5. En el seguiment d'algunes malalties oftalmològiques com la tirotoxicosi, les uveïtis posteriors o la retinosi pigmentària
 6. Valorar la funció retiniana i del nervi òptic després d'un traumatisme important
 7. Establir una indicació i un pronòstic quirúrgic en cas de cataractes, hemorràgies vítries o qualsevol altra opacitat de mitjans

Quines són les proves electrofisiològiques oculars?

 1. Electrooculograma
 2. Electroretinograma
 3. Potencials evocats

Continguts relacionats

Et pot interessar