Accés directe al contingut

Protegeix els teus ulls a la neu

Imprimeix

01/12/2017

Una protecció ocular deficient en la neu pot provocar greus problemes de visió a causa de les radiacions ultraviolada (UV). Les radiacions UV formen part de l'espectre de la llum solar i, tot i que queden fora de l'espectre visible, poden penetrar a l'ull i provocar danys a curt i llarg termini.

 • nens neu

Per què cal tenir especial precaució a la neu?

Quan anem a esquiar solem estar moltes hores exposats a les radiacions ultraviolada (UV). La neu reflecteix fins al 80% de la radiació ultraviolada, fins a 4 vegades més que l'aigua. A més, la proporció de radiacions ultraviolada augmenta un 10% cada 1000 metres d'altitud a causa de la disminució de l'absorció atmosfèrica, pel que estem més exposats en zones d'alta muntanya.

Quines lesions poden produir a l'ull les radiacions solars?

Quan no es fa servir la protecció adequada, l'exposició als raigs ultraviolats pot produir lesions oculars. La queratitis solar o fotoqueratitis, també coneguda com la ceguera de la neu és una inflamació de la còrnia induïda per una exposició aguda a les radiacions UV.

La ceguesa de la neu sol afectar els dos ulls i apareix en les primeres 12h després de l'exposició solar. Els seus símptomes són els següents:

 • Dolor intens, que apareix entre 4 i 6 hores després de l'exposició als raigs UV
 • Sensació de cos estrany o de sorra dins els ulls
 • Llagrimeig
 • Fotofòbia o intolerància anormal a la llum
 • Ulls vermells
 • Disminució de l'agudesa visual

S'estima que una exposició a la radiació UV de només 2 hores és suficient per causar una queratitis solar.

Quan l'exposició a la llum solar és intensa i prolongada en el temps, pot arribar a causar problemes oculars més greus. L'efecte de les radiacions UV és acumulatiu, podent accelerar l'aparició de cataractes i fins i tot produir lesions a la retina (el teixit més sensible). De fet, existeix evidència científica que indica una associació entre la severitat de l'exposició a la llum solar i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE).

Les parpelles i la conjuntiva també poden patir diverses patologies com a conseqüència de l'exposició prolongada als raigs UV, com envelliment prematur i aparició de carcinomes de pell o bé lesions degeneratives de la conjuntiva com pterigium o fins i tot algun tipus de carcinoma conjuntival.

Hem de tenir especial cura amb els ulls de nens i adolescents, ja que els seus ulls encara no tenen completament desenvolupat un filtre natural groc del cristal·lí, capaç de protegir-nos parcialment d'aquestes radiacions perjudicials.

Què hauria de fer davant els símptomes de la ceguesa de la neu?

En el cas d'experimentar molèsties als ulls per una exposició inadequada a la llum solar relacionada amb la ceguesa de neu, es recomana acudir amb rapidesa a un especialista. A més, és aconsellable:

 • Reposar a la foscor amb els ulls tancats
 • Tapar els ulls utilitzant ulleres molt fosques o un embenat ocular
 • No fregar els ulls i evitar l'ús de lents de contacte durant un temps

L'oftalmòleg, a més, pot recomanar l'ús de col·liris i/o pomades oftàlmiques cicatritzants i antibiòtiques, així com també d'analgèsics (paracetamol) si el dolor és intens.

En general, aquest tipus de queratitis evoluciona favorablement en un termini d'entre 24 i 48h amb una total recuperació.

Com he de protegir els meus ulls a la neu?

Recorda que unes ulleres fosques no sempre presenten els filtres UV adequats i que poden resultar perilloses.

La millor manera de prevenir lesions greus als ulls degudes a les radiacions solars és utilitzar una protecció ocular adequada utilitzant unes ulleres amb el filtre UV òptim per a l'activitat que estem realitzant.

Marca CE

L'estàndard europeu EN 1836:2006 estableix 5 nivells que van, de menor a major protecció, de 0 a 4. La categoria 4 és l'adequada per a usos extrems, com l'esquí i altres esports d'hivern, així com també per als esports aquàtics. A la Unió Europea és important exigir que les ulleres exhibeixin la marca CE, ja que és la garantia que s'ajusten a aquesta norma.

Filtre solarCaracterístiquesÚsRestricció
0 Ulleres molt clares Interior o cels coberts Cap
1 Ulleres lleugerament acolorides Lluminositat solar lleugera (ciutat) No vàlides per a conducció nocturna
2 Ulleres mitjanament acolorides Lluminositat solar mitjana
3 Ulleres molt acolorides Lluminositat solar forta (platja i muntanya)
4 Gafas muy oscuras Luminosidad extrema (esquí y alta montaña) No vàlides per conduir

No oblidis que unes ulleres fosques no sempre presenten els filtres UV adequats. Quan no els presenten poden ser molt perilloses, ja que els vidres foscos afavoreixen la dilatació de la pupil·la fent que la quantitat de raigs que s'introdueixen a l'ull es multipliqui, sense protegir els ulls dels raigs ultraviolats. A més també és important que les ulleres tinguin proteccions laterals per reduir la quantitat de raigs UV que arriben als ulls. Adquereix-les només en òptiques de confiança.

Consells per escollir unes bones ulleres per a la pràctica de l'esquí

A l'hora d'escollir unes ulleres per anar a esquiar, cal tenir presents els següents requisits:

 • Que exhibeixin la marca CE
 • Que el seu nivell de protecció UV sigui de 4 o filtrin com a mínim el 75% de la radiació ultraviolada
 • Que filtrin almenys el 50% de la radiació infraroja (IR)
 • Que comptin ambprotecció lateral
 • Que estiguin fabricades amb un material resistent a impactes (policarbonats, orgànics endurits, trivex ...)

A més, si les lents són polaritzades, resulten ideals per a condicions de llum elevada, perquè redueixen els reflexos de la llum.

Si practiques esquí, snowboard, alpinisme o esports nàutics amb certa freqüència et recomanem que consultis a un especialista de la visió, que t'aconsellarà el grau de protecció recomanat i et donarà consells per evitar problemes oculars seriosos a mig i llarg termini.

Font:

Dra. P. Prats N. Col. 41802

Continguts relacionats

Et pot interessar