Accés directe al contingut

Per què es produeix la visió doble?

Imprimeix

25/05/2018

 • diplopia

La diplopia o visió doble és una alteració visual per la qual observem dues imatges del mateix objecte que estem mirant. Anem analitzar les causes d'aquesta alteració visual així com els seus tipus i els possibles tractament.

Què és la diplopia o visió doble?

La diplopia és una afecció de la vista que es presenta en forma de visió doble en un o ambdós ulls. En funció del lloc en què la imatge apareix duplicada pel que fa a la imatge principal podem parlar de diplopia vertical, horitzontal o diagonal.

Per què es produeix la diplopia o visió doble?

La visió doble pot estar ocasionada per multitud de causes o malalties prèvies, des afeccions a nivell cerebral, estrabismes (diversos tipus) o irregularitats en la superfície ocular. Per aquest motiu, per arribar a un diagnòstic clínic precís és imprescindible o avaluació optomètrica i oftalmològica.

Tipus de diplopia

Bàsicament hi ha dos tipus de visió doble. Aquella que apareix en la visió amb un sol ull (diplopia monocular) i la que apareix amb la visió simultània d'ambdós ulls (diplopia binocular).

Diplopia monocular

La diplopia monocular només afecta la visió amb un ull i persisteix quan tapem l'altre. Aquesta afecció es relaciona amb malalties estructurals de l'ull, que eviten que les imatges es perceben correctament i generen la visió doble. Per norma general, algunes de les causes de la diplopia monocular solen ser problemes de curvatura irregular de la superfície còrnia amb astigmatismes elevats, queratocons, les cataractes, l'ull sec, problemes relacionats amb la retina, parpelles inflats, o per un traumatisme afectant el cristal·lí dislocat, entre d'altres.

Diplopia binocular

La diplopia binocular està associada a una manca de paral·lelisme dels ulls, també conegut com estrabisme, encara que com hem comentat anteriorment, és possible que sigui una altra patologia la causa d'aquest símptoma. La visió doble, en aquests casos, apareix amb la visió simultània de tots dos ulls i desapareix quan tapem un d'ells. Quan es tracta d'una visió doble binocular és possible que sigui constant (el pacient veu doble sempre) o intermitent (l'afecció apareix i desapareix) que equival a la intermitència de l'estrabisme que la causa.

La diplopia binocular es relaciona amb nombrosos tipus d'estrabisme:

 • L'estrabisme més freqüent és el relacionat amb la paràlisi dels nervis del sistema oculomotor.
 • En pacients hipermetrops pot aparèixer un estrabisme acomodatiu com a excés de convergència a l'hora de mirar objectes propers.
 • Si un dels dos ulls té baixa visió pot arribar a desenvolupar-se un estrabisme sensorial.
 • Patologies neurològiques com la miastènia greu.
 • Alguns estrabismes poden sorgir després d'alguna intervenció quirúrgica oftalmològica.

Tractament de la diplopia

Després dels exàmens previs necessaris per conèixer la causa de l'afecció visual, el tractament serà el corresponent a l'afecció que causa la diplopia. És a dir, es tracta d'una conseqüència d'una altra afecció no existeix tractament específic de la visió doble però sí de la seva causa.

Tractament de l'estrabisme

En cas que l'estrabisme afecti els dos ulls (estrabisme binocular) el tractament sol ser una cirurgia dels músculs oculars. Es manipulen aquests músculs per aconseguir que els ulls quedin correctament alineats i amb això desaparegui la visió doble.

Quan l'estrabisme afecta un sol ull (monocular) el tractament recomanat sol ser la reducció dels símptomes mitjançant l'ús de lents especials, pegats o prismes òptics.

En la correcció de l'estrabisme binocular es manipula la musculatura extrínseca de l'ull per alinear correctament la mirada.

La cirurgia per al estrabisme es tracta d'una cirurgia ambulatòria, de manera que el pacient se n'anirà a casa en finalitzar l'operació.

Malgrat que els resultats després de l'operació es poden observar ràpidament, serà un mes després quan el resultat sigui el definitiu. L'oftalmòleg indicarà un tractament postoperatori amb col·liris durant les primeres setmanes. És possible que el pacient presenti sensació de cos estrany després de la cirurgia, però això desapareix dies després.

La detecció i tractament de l'estrabisme abans dels 5 anys és important per evitar l'ambliopia (ull gandul o ull gandul)

Altres tractaments

Com hem dit, són molt diverses les afectacions que poden causar la diplopia o visió doble. Aquí anem a explicar els tractaments més habituals i efectius per a algunes d'aquestes patologies.

 • Astigmatismes elevats: Es poden corregir amb lents oftalmològiques o lents de contacte o mitjançant cirurgia refractiva làser o lent intraocular.

 • Queratocons: L'objectiu principal del tractament del queratocons és evitar el desenvolupament d'aquesta malaltia i que s'arribi a una èctasi corneal que requereixi una queratoplàstia (vaig trasplantar de còrnia). No obstant això, la solució quirúrgica amb anells intracorneals no només ajuda a estabilitzar la còrnia sinó que fa la seva superfície més regular i ajuda a eliminar l'efecte com la visió doble.
  També l'ús de lents de contactes especials preveuen el desapoyo de la malaltia.

 • Cataractes: En aquests casos en què el cristal·lí s'opacifica i no deixa passar correctament la llum fins a la retina l'únic tractament efectiu és la cirurgia. Se substitueix el cristal·lí per una lent artificial d'última generació que farà les seves funcions.Font:

 Sergi Ganuza

Óptico optometrista

Nº 21812

Continguts relacionats

Et pot interessar