Accés directe al contingut

Per què em punxa l'ull?

Imprimeix

26/02/2019

  • Urgència oftalmològica

Aquesta és, segurament, una de les preguntes més freqüents que se solen rebre en les consultes d'oftalmologia.

I no només com una inquietud d'urgències, sobtada, sinó també com una resposta habitual a les anamnesi o preguntes mèdiques inicials durant les primeres o segones visites.

La causa principal de la sensació de punxades als ulls, si ens atenim a les nostres estadístiques, és la sequedat ocular per hiposecreció lacrimal o llagrimeig deficient.

Els ulls, com la resta dels epitelis i mucoses, s'assequen amb l'edat, encara que de forma diferent segons el sexe.

Està descrit que l'aigua intra i extracel·lular del nostre cos es redueix en un 30% al llarg de la vida. És a dir, mentre el nounat gaudeix d'un contingut aquós proper al 90%, i d'aquí la seva sorprenent elasticitat, les persones que han arribat a la denominada quarta edat només retenen un 60%.

Hem de deduir, doncs, que l'adequada hidratació és un dels pilars fonamentals de l'estil de vida òptim.

Altres causes de punxades oculars, ia menys freqüents però molt importants perquè poden millorar-se i, fins i tot, evitar-se, són la fatiga visual i la manca de correcció òptica adequada.

Ja hem parlat en altres articles de la importància de les pauses mentre es fa servir la visió propera i d'enfocar correctament la imatge mitjançant la millor graduació optomètrica.

Per acabar amb el llistat de causes, esmentarem el temut augment de la tensió ocular (glaucoma), les infeccions, tant les oculars com les de les estructures veïnes (sins paranasals) i inflamacions (traumatismes), la baixada de defenses (immunodepressió) i les alteracions neurològiques (neuropaties epitelials corneals o la migranya).

Com pot deduir del que s'ha explicat, es necessita sempre una adequada i completa consulta mèdica i optomètrica per poder identificar i tractar els nostres punxades oculars.

Font:

Dr. Rafael Vila Silván

Oftalmólogo

Continguts relacionats

Et pot interessar