Accés directe al contingut

Per què és tan important que els nadons gategin i per què influeix en la visió?

Imprimeix

17/06/2019

Hi ha massa nadons que passen moltes hores al dia asseguts, ja sigui en hamaques, al cotxet, en trones, al seient del cotxe ... en lloc de deixar-los "cap per avall" perquè ells intentin moure i que, d'aquesta manera descobreixin sensacions, experimentin, investiguin ...

Si ho deixem cap per avall, li estem donant l'oportunitat als que el nostre nadó per tal que passi per les diferents fases de desenvolupament i adquireixi una maduració cerebral necessària per tot el seu aprenentatge. Una d'aquestes fases és el gateig. Els nadons haurien gatejar entre els 7 i 10 mesos.

Què passa quan un nadó gateja?

1. Desenvolupa més to muscular:

Això beneficiarà la postura, l'equilibri i l'centrat dels seus ulls. Amb el gateig hi ha quatre punts de suport, cosa que li servirà al nadó per preparar a començar a caminar. Enfortirà coll, espatlles, colzes, canells i turmells.

2. Consciència espacial i visió perifèrica:

El seu braç serà la seva unitat de mesura per al càlcul de les distàncies, per exemple, on són les seves joguines, i així anirà construint el seu mapa espacial i entrenarà la seva visió perifèrica.

3. Adquirirà autonomia i seguretat, i rebrà molta estimulació sensorial.

4. Acomodació, visió binocular i motricitat fina:

Podrà observar tant objectes propers com llunyans amb els 2 ulls al mateix temps. Entrenarà l'enfocament, la visió binocular i visió en 3D i la coordinació ull-mà per agafar un objecte.

5. Aprenentatge:

Amb el gateig, es desenvolupa un patró contralateral (es mou amb braç i cama contrària). el nadó reconeix i creua seva línia mitjana corporal. Això és molt necessari, entre altres coses, perquè els nostres ulls es moguin correctament. Fomenta la connexió entre hemisferis cerebrals, cosa imprescindible perquè, posteriorment, es pugui generar una correcta lateralització (predomini d'un costat del nostre cos). D'aquesta manera, li resultarà més fàcil processar tota la informació que rebi a través dels seus sentits.

En resum, si hi ha moviment hi ha desenvolupament. Si el vostre fill ha tingut algun problema en el seu desenvolupament podria portar relacionat algun problema visual. Si és el cas, consulta'ns !.

Font:

Núria Barba Lozano

Optometrista comportamental

Continguts relacionats

Et pot interessar