Accés directe al contingut

Com ens pot ajudar l'optometria esportiva?

Imprimeix

28/07/2017

Especialitats:

Compra on line un chequeo oftalmosport

  • Futbol

El sentit de la vista es considera el més valuós dels cinc sentits, ja que l’ésser humà rep la major d’informació d’ambient a través dels ulls. Tenir ben desenvolupat el sentit de la vista ens ajudarà a adaptar-nos millor al nostre ambient.

És lògic pensar que dins de la pràctica esportiva, aquest sentit també és molt important, ja que la realització d’un moviment correcte es fa gràcies a la informació que proporciona majoritàriament l’ull.

Gaudir d'una bona funció visual no passa únicament per tenir una bona agudesa visual, ja que en segons quins esports, poden tenir més importància d'altres habilitats visuals que ajuden a millorar el rendiment, com la resposta ull mà o moviments de fixació, entre altres.

Per desgràcia, fins fa poc temps la funció visual en les practiques de l’esport no estava suficient reconeguda. Però actualment hi ha una conscienciació de la importància de la visió en l’esport que ha motivat l’aparició d’una disciplina denominada Optometria Esportiva.

L’optometria esportiva és l’àrea especialitzada de l’optometria que ofereix un conjunt de tècniques encaminades a preservar i potenciar la funció visual amb la finalitat d’incrementar el rendiment esportiu.

Aquesta disciplina actua en diferents àrees:

  • Neutralització òptica: Estableix la necessitat de lents de contacte, ulleres esportives o cirurgia a l’atleta per eliminar la visió borrosa que produeix el fet de tenir miopia, hipermetropia o astigmatisme.
  • Protecció ocular: Inclou la protecció contra un impacte, així com dels perills ambientals. Son ulleres que poden ser neutres, sense cap tipus de graduació, compleixen amb l’objectiu de protecció.
  • Avaluació d’habilitats visuals: S’utilitza per identificar els problemes potencials que poden afectar o limitar el rendiment de l’atleta. 
  • Entrenament visual: Es tracta de dur a terme un programa específic per millorar les habilitats visuals que limiten el rendiment de l’atleta. 

És cert que les habilitats visuals requerides no seran les mateixes en la majoria dels casos, no obstant, les demandes sobre el sistema visual solen ser exigents en el decurs de qualsevol activitat esportiva, en alguns esports, en particular, les habilitats visuals poden marcar la diferència entre els millors esportistes i d’altres menys brillants. 

És per això que s’han trobat evidències que diferents esports comporten el desenvolupament de diverses habilitats visuals en funció de les seves característiques i, per aquest motiu aquestes poden ser superiors a les d’una població sedentària. En esports con el futbol o el bàsquet no es requereix d'una agudesa visual extremadament elevada però, en canvi, és molt important una bona coordinació visual motora (mà o peu depenent de l’esport), així com bona capacitat per calcular distàncies. En contraposició, esports com el tennis, el ping pong o golf sí que requereixen d'una millor visió degut que les pilotes són de mides petites. En aquestes modalitats esportives, és necessària l'anticipació de l'esportista a l'estímul visual per situar-se en la posició adequada abans de retornar la pilota al seu adversari.

Seria erroni dir que els atletes d’algun esport mostren millors funcions visuals que altres. Per ser precisos, s’hauria de parlar de superioritat de diferents habilitats visuals requerides en un esport en concret, que contribueixen a sobresortir i competir eficaçment. Aquest coneixement podria ser una bona guia a l’hora de proposar millores en la pràctica de l’esport.

Font:

Anna López Ferrer

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar