Accés directe al contingut

Tingues cura dels teus ulls aquest estiu

Imprimeix

26/06/2019

A l'estiu, hi ha múltiples factors que augmenten el risc de molèsties o malalties oculars. El sol, els aires condicionats, les piscines, etc. augmenten la incidència de conjuntitvitis i queratitis, especialment en nens i gent gran. Per això, és important que segueixis aquests consells per cuidar els teus ulls aquest estiu.

Etiquetes:
 • Consells salut ocular per l'estiu

1. Protegeix els teus ulls del sol i dels raigs UV

L'estiu és l'època de l'any en què el sol és més proper a la Terra, de manera que la radiació ultraviolada (UV) augmenta de forma considerable. Els raigs UV no només produeixen cremades a la pell, sinó que també poden fer mal als ulls, cremant la còrnia i produint queratitis  superficial. Una excessiva exposició dels ulls al sol pot accelerar la progressió de cataractes i fins i tot arribar a produir cremades a la retina. El melanoma ocular (un tipus de càncer) també pot estar vinculat a una excessiva exposició solar.

Com protegir els ulls del sol

 1. Mai miris directament al sol, encara que els teus ulls estiguin protegits amb ulleres de sol.
 2. Evita les llargues exposicions al sol i les hores centrals del dia.
 3. No prenguis el sol amb les lents de contacte posades. Si les portes, assegura't que són lents amb filtre per raigs UV de bona qualitat. Pren el sol amb els ulls tancats, fins i tot amb les ulleres posades.
 4. Utilitza ulleres de sol amb filtres protectors homologats que bloquegin el 100% dels raigs UV.

  Molt de compte! Les ulleres fosques sense filtre o amb un filtre de mala qualitat poden ser perilloses, ja que poden fer que la pupil·la es dilati i exposi més l'ull a la radiació per una major entrada de raigs UV.

  Recorda! Els ulls dels nadons i els nens són encara més sensibles a la radiació ultraviolada.

 5. Completa la protecció dels teus ulls usant un barret o una gorra amb visera.
 6. Si fas servir una cabina de bronzejat artificial, recorda que el bronzejat en interiors pot provocar el mateix dany que provocaria el sol, tant en la teva pell com en els teus ulls. Utilitza ulleres adequades.

2. Protegeix els teus ulls a l'aigua

A l'estiu les piscines són un important focus d'irritacions i infeccions oculars. El clor irrita la conjuntiva de l'ull, donant lloc a queratoconjuntivitis. A més, moltes vegades no és suficient per acabar amb alguns patògens que es troben en l'aigua de les piscines, i que produeixen conjuntivitis bacteriana i fins i tot algunes formes greus de queratitis (per Acanthamoeba, una ameba que envaeix la còrnia amb efectes molt adversos). A la platja, la sal pot produir irritacions, de manera que també és important que segueixis les següents recomanacions:

 1. Utilitza ulleres de piscina o ulleres de busseig per protegir els ulls del clor, de la sal marina i dels bacteris o fongs que poden estar presents en l'aigua. Així et protegiràs d'infeccions i irritacions.
 2. Evita nedar amb les lents de contacte posades i, si ho fas, usa lents de contacte d'un sol ús.

3. Evita la sequedat ocular

A l'estiu, l'ús prolongat de l'aire condicionat augmenta la incidència de la "síndrome de l'ull sec". A la muntanya, la baixa humitat i la calor augmenten l'evaporació de les llàgrimes, ressecant l'ull. La sequedat ocular ocasiona picors, ardor, visió borrosa, sensibilitat a la llum i sensació de sorra a l'ull.

A més, si no es realitza convenientment el manteniment i neteja dels sistemes de ventilació, es pot afavorir l'aparició d'infeccions.

 1. Mantingues la temperatura de l'aire condicionat entre 21 i 26 graus.
 2. Realitza un manteniment adequat de les instal·lacions de ventilació.
 3. Utilitza col·liris i llàgrimes artificials de manera habitual per evitar la sequedat ocular que produeixen les altes temperatures.
 4. Si fas servir lents de contacte, mantén-les netes i recorda no dur-les més de 10 hores seguides.

Com actuar davant dels problemes oculars a l'estiu

Recorda com has d'actuar davant irritacions o molèsties als ulls:

 • Lesions a la còrnia per una excessiva exposició al sol: acudeix urgentment a l'oftalmòleg
 • Ulls irritats pel clor de la piscina: vés al metge perquè et prescrigui un tractament tòpic.
 • Ulls irritats per l'aigua de mar o ull sec causa de l'aire condicionat o altres factors: fes servir llàgrimes artificials per calmar la irritació.
 • Infecció ocular per bacteris o fongs: vés al metge perquè et prescrigui un col·liri antibiòtic.
 • Cos estrany a l'ull (per exemple, sorra fina de la platja): renta els ulls amb sèrum fisiològic i vés a l'oftalmòleg per a una valoració;.

Continguts relacionats

Et pot interessar