Accés directe al contingut

Ulls i embaràs

Imprimeix

23/09/2015

Durant l'embaràs es produeixen diversos canvis hormonals en la dona, que provoquen modificacions en tot l'organisme, i també als ulls.

Canvis oculars durant l'embaràs

Aquests són els canvis oculars que es produeixen durant l'embaràs:

  • Es produeix una disminució de la secreció lacrimal, cosa que pot provocar molèsties per ull sec. Si fas servir lents de contacte, és possible que necessitis canviar-les temporalment per les ulleres.
  • Hi ha un augment de la sensibilitat dels ulls a la llum, agreujat pel fet que les migranyes també són més freqüents entre les embarassades.
  • Es produeix un augment del gruix de la còrnia, que pot traduir-se en un lleu augment de les diòptries en pacients amb miopia, que normalment tornen als valors anteriors després de la lactància. Per aquest motiu no es realitza cirurgia refractiva en embarassades, fins que es comprova l'estabilitat de la graduació després de la lactància.
  • Disminueix la pressió intraocular.
  • Poden inflar-se les parpelles als matins, pels problemes circulatoris propis associats als canvis hormonals.

Precaucions especials durant l'embaràs

Qualsevol medicament administrat per mitjà d'un col·liri és absorbit pels capil·lars de la conjuntiva i passa a sang de la mare. A través de la placenta, arriba al fetus. Per això no s'ha de posar cap gota que no sigui prescrita per un oftalmòleg. En cas de patir, per exemple una conjuntivitis, l'oftalmòleg t'indicarà un col·liri antibiòtic que no causi dany al fetus.

És recomanable realitzar una revisió oftalmològica durant l'embaràs, especialment si l'embarassada ha patit alguna malaltia ocular o si pateix algun dels símptomes comentats anteriorment (sequedat ocular, sensibilitat a la llum o inflor de les parpelles), ja que si no són tractats per un especialista, són susceptibles de derivar en malalties oculars.

Si, a més d'inflor de les extremitats, freqüent en els últims mesos de l'embaràs, pateixes mal de cap freqüentment o experimentes visió borrosa o vertigen, acudeix al ginecòleg i l'oftalmòleg per controlar l'estat de la tensió ocular i evitar que la hipertensió pugui provocar complicacions.

Les pacients que pateixen diabetis o hipertensió arterial prèvia o les que són diagnosticades durant l'embaràs, han de fer una revisió de fons d'ull per descartar patologies oftalmològiques. Les embarassades amb problemes previs de diabetis poden arribar a desenvolupar retinopatía diabética.

Si estàs embarassada, recorda:

  • No t'administris cap col·liri que no t'hagi prescrit l'oftalmòleg: és un medicament i podria afectar el fetus.
  • Vés a l'oftalmòleg si pateixes sequedat ocular, sensibilitat a la llum o si et notes les parpelles inflades. Si pateixes diabetis o hipertensió és encara més important que demanis visita al teu oftalmòleg.
Font:

Dr. F. Antonio Arguedas
Nº Col 433035

Continguts relacionats

Et pot interessar