Accés directe al contingut

Vols saber quin és el teu ull dominant?

Imprimeix

02/05/2018

A tots ens resulta senzill saber de forma més o menys ràpida quina és la nostra mà o el nostre peu dominant, però no passa el mateix amb altres sentits imprescindibles per a l'ésser humà com el són l'oïda i la vista.

 • Dominància ocular

La dominància d'un ull sobre un altre té implicació en molts processos i situacions de la nostra vida quotidiana, encara que no siguem conscients. En les següents línies intentarem aclarir què significa tenir un ull dominant i en quines situacions o casos ens és de gran utilitat en la pràctica clínica l'estudi en profunditat d'aquesta condició i les seves possibles implicacions.

Què és la dominància d'un ull sobre un altre?

Podem parlar amb propietat de dominància d'un ull sobre l'altre, quan hi ha algun factor monocular que justifica pitjor agudesa visual:

 • transparència de mitjans
 • anomalies formatives
 • problemes refractius

Quan hi hagi alguna patologia en un dels dos ulls, això provocarà:

 • anisometropies (si hi ha un defecte refractiu sense compensar),
 • aniseiconies (diferència de la mida d'imatges de tots dos ulls)
 • aniso-malalties oculars, que donaran com a resultat que uns dels nostres ulls sigui dominant en totes les situacions possibles.

Cal distingir entre dominància motora i dominància sensorial.

Dominància motora

La preferència ocular fa referència a la predilecció d'un ull respecte de l'altre per mirar de forma monocular, i els factors motors-musculars són determinants, per tant podrem referir-nos a ella com dominància motora.

Mètodes per determinar l'ull dominant a nivell motor

Hi ha diversos mètodes per determinar quin és el nostre ull dominant motor o amb quin ull mirarem preferentment:

 • Agafa un llapis i col·loca-davant del teu nas a uns 30-40 cm. Ara fixa't en algun objecte llunyà que es trobi a uns 3-4 metres de distància. Alinea el llapis amb l'objecte llunyà i fixant la teva vista en ell, tanca alternativament un ull i després un altre. Aquell on llapis i objecte quedin alineats serà el teu ull dominant motor. Aquest mètode va ser descrit ja a finals del segle XVI per Della Porta (1593).
 • Fes el test del forat: Necessitaràs un paper o una cartolina amb un forat al centre, o si volem que persisteixi la binocularitat durant la realització de la prova, una làmina de plàstic semi-transparent. Sosten el paper amb les dues mans i mira amb els dos ulls a través del aguejero algun objecte que estigui situat a l'infinit (distància llunyana, a partir de 3-4 metres). Veu apropant el paper cap als teus ulls sense perdre de vista l'objecte llunyà, fins que puguis determinar amb quin ull ho estàs mirant preferentment.
 • Una derivada d'aquest test és realitzar-lo amb les mans, estenent els braços i creuant les mans de manera que quedi un forat al centre a través del qual farem la prova.
 • Per úlltim podem fer la prova subjectant una una ampolla amb les dues mans, en la qual haurem escrit una lletra a la part posterior. Es tracta d'identificar el que hàgim escrit mirant a través del coll de l'ampolla.

Dominància sensorial

La dominància sensorial pressuposa la binocularitat, és a dir, que no hi hagi cap malaltia ocular associada (anisometropies, ambliopies i / o estrabismes) que poguessin justificar una prevalença i direcció d'un ull respecte a l'altre. Tots dos ulls tindran similars condicions visuals i refractives, a més de complir unes condicions binoculars mínimes com la fusió (haplopía = visió simple), en integració cortical de les dues imatges, i per tant estereopsi encara que sigui de baix rang.

La dominància sensorial és determinable clínicament mitjançant un estereoscopi amb imatges competitives en les fòvees de tots dos ulls. Això ens permetrà analitzar l'eficàcia d'un ull treballant en camp binocular i avaluar quin dels dos controla la visió binocular. En aquestes situacions de rivalitat de la informació a nivell cortical de tots dos ulls és on la dominància visual es revela més difusa.

Mètodes per determinar l'ull dominant a nivell sensorial

A nivell intuïtiu ens podem guiar per:

 • L'ull en el que perduri més temps una post-imatge.
 • L'ull la imatge és més difícilment ignorada en realitzar microscòpia monocular.

Però en la pràctica clínica diària dels tests més comunament utilitzats i acceptats són dos:

 1. D'una banda aquells basats en l'ús d'un filtre vermell per comprovar amb quin ull es percep el color amb més intensitat.
 2. Per una altra, els que empren una lent oftàlmica positiva i que basen el seu resultat a assenyalar com a ull dominant sensorial aquell a qui la visió a través d'aquesta lent, li produeixi subjectivament més borrositat.

Quan és important conèixer la dominància ocular

En la pràctica clínica diària, els camps on la dominància ocular és molt tinguda en compte són:

1- Intervencions de cirurgia refractiva i cataractes.
2- Anomalies de la visió binocular.
3- Estudi de la lateralitat
4- Problemes d'aprenentatge.
5- Adaptació de lents de contacte multifocals.

Com veiem hi ha diferents mètodes per determinar aquesta dominància sensorial i es requereix de material clínic especialitzat, a més de la correcta realització de les proves corresponents i la posterior interpretació i anàlisi de les respostes obtingudes. Això únicament estarà garantit si les duu a terme un professional oftalmòleg o òptic-optometrista competent en la matèria i que disposi de l'instrumental necessari.

Font:

Eduardo S. García Vera

Òptic-optometrista

Nº col·legiat: 18117

Continguts relacionats

Et pot interessar