Accés directe al contingut

Com mirar un eclipsi solar de forma segura per a la vista?

Imprimeix

21/08/2017

L'eclipsi de sol. Com, quan i per què?

Quan la lluna s'alinea i s'interposa entre la terra i el sol, el cel s'enfosqueix arribant a donar la sensació de nocturnitat en el cas en el que ho faci totalment.

Perquè la lluna eclipsi el sol és necessari que conflueixi el fet que estigui en fase de conjunció inferior (lluna nova), estar pròxima a una de les seves nodes i tenir la mateixa longitud celeste que el sol. Aquestes circumstàncies poden trigar entre 200 i 300 anys en manifestar-se en un mateix territori, tot i que al llarg de l'any es produeixin dos eclipsis de sol a diferents llocs del món. Com generalment no tenim ocasió de desplaçar-nos al lloc en el qual es produeix aquest fenomen, les poques vegades que està al nostre abast, estem temptats a aixecar simplement la vista per contemplar-lo. No obstant això, el fet que no ens molesti la vista no vol dir que no la faci malbé i és imprescindible fer-ho amb mesures de protecció específiques.

Mesures de protecció per contemplar un eclipsi de sol

Per contemplar un eclipsi de sol amb seguretat cal utilitzar unes ulleres especials amb filtres de vidre òptic, de polímer negre metal·litzat.

La Comunitat Europea ha homologat unes ulleres per mirar eclipsis que tenen muntura de cartró i filtre de tereftalat de polietilè amb una opacitat igual o major a 5. Els filtres de les ulleres ordinàries, fins i tot les més fosques, no són segurs.

Conseqüències de mirar un eclipsi de sol sense protecció

Quan hi ha molta llum l'ull té una protecció natural a l'entrada de raigs que és el tancament de l'iris, de la pupil·la. Durant l'eclipsi existeix foscor de manera que aquest mecanisme no es posa en marxa, al contrari la pupil·la s'obre del tot i entren a l'interior ocular la totalitat de radiacions. El simple fet de mirar un eclipsi de sol sense la protecció ocular adequada, tot i no tenir la sensació inicial de molèstia, pot ocasionar danys de diversa consideració:

Fotoconjuntivitis

Inflamació de la conjuntiva que provoca irritació ocular amb enrogiment, sensació de sorra i com a conseqüència un excés de llàgrima.

Fotoqueratitis

És una inflamació de la còrnia deguda a l'excés d'exposició als raigs UVA i UVB. Aquesta afecció produeix enrogiment, dolor, sensació de sorra a l'ull, elevada hipersensibilitat a la llum (fotofòbia) i en molts casos visió borrosa que pot ser temporalment incapacitant però amb bon pronòstic.

Heliotraumatisme (cremada de la retina)

Pot ser potencialment greu arribant a ocasionar ceguesa.En cas de notar visió borrosa o una taca central, a les 24 a 48 hores posteriors a la contemplació de l'eclipsi, cal acudir ràpidament al servei d'urgències oftalmològiques.

Hi ha dos tipus de lesions: la cremada retiniana i la fototoxicitat. La segona és la més freqüent i normalment reversible encara que existeixen casos amb alteracions visuals després de 7 mesos.

En fases inicials pot ser important instaurar tractament amb corticoides i vasodilatadors per millorar l'edema i aportar més oxigen a la màcula. En fases tardanes pot aparèixer una cicatriu macular irreversible.

  • Eclipse solar
Font:

Dra. Zoraida Del Campo

Experta en Córnia

 

Fotografia de National Geographic

Continguts relacionats

Et pot interessar