Accés directe al contingut

Lesions oculars produïdes pel sol i com prevenir-les

Imprimeix

24/07/2017

  • Queratitis

La majoria de gent és conscient que cal protegir-se la pell envers el sol durant els mesos de més calor, però sovint descuida la protecció dels seus ulls.

Durant la primavera i l’estiu és habitual passar llargues estones de temps a l'aire lliure. Cal protegir-se els ulls del sol ja que l’excés d’exposició solar incrementa el risc de determinades afeccions oculars. La protecció dels ulls envers el sol s’ha d’iniciar a l’infància i perdurar fins a la vellesa.

Les lesions més comunes produides per l'exces de radiació solar 

Pterigion

És un creixement de teixit cap a la còrnia que produeix irritació i sensació de cos estrany dins l'ull. El seu avançament pot arribar a impedir la visió de la persona. El tractament és la cirugia.

Fotoqueratitis

És una inflamació de la còrnia deguda a l'excés d'exposició als rajos UVA i UVB. Aquesta afecció produeix dolor, sensació de sorra dins l'ull, elevada hipersensibilitat a la llum i en molts casos visió borrosa.

Fotoconjuntivitis

Inflamació de la conjuntiva que provoca irritació ocular, sensació de sorra i com a conseqüència un excés de llàgrima.

Cataracta precoç

Una elevada exposició dels ulls al sol sense protecció augmenta el risc d’evolució de cataractes amb la conseqüent pèrdua d'agudesa visual.

Retinopaties i degeneració macular

La radiació solar elevada augmenta el risc de patir-les. Produeixen una pèrdua de visió, en molts casos irreversible.

Com protegir els ulls de la radiació solar?

Per protegir adecuadament els ulls de la radiació solar hem de tenir en compte els següents consells: 

  1. Utilitzar lents que bloquegin els rajos UV, tant els UVA com els UVB.
  2. Escollir muntures que cobreixin tota l'àrea dels globus ocular.
  3. Extremar les precaucions durant les hores de máxima radiació solar, desconfiant de la nuvolositat ja que no impedeix el pas dels rajos del sol.
  4. Utilitzar gorres i barrets.
  5. Protegir infants, adults i persones d’edat avançada per igual.

Com triar unes ulleres de sol adequades? 

Per escollir unes ulleres que garantitzin la protecció solar adecuada cal dirigir-se a centres especialitzats. L’òptic/optometrista l’aconsellerà adecuadament a l’hora d’escollir muntura i lents.

Tipus de filtres solars

Els filtres solars es poden classificar de diferents maneres:

Segons el nivell de protecció

La normativa europea classifica els filtres en 5 nivells de protecció (de 0 a 4) respecte els rajos solars.

Cal tenir en compte que les lents de nivell 1, 2 i 3 no són aptes per la conducció nocturna i les de nivell 4 no són vàlides per la conducció en cap situació.

Segons el color de les lents

Els colors més utilitzats en les ulleres de sol son el verd, el gris i el marró.

Els filtres de color verd alteren els colors poc. Estan indicats en casos de hipermetropia i per esports nautics.

Els filtres de color gris respecta molt els colors naturals. Són molt bona elecció per cunduir.

Els filtres de color marró augmenten el contrast. Estan indicats per persones miops i activitats a l'aire lliure.

Hem de tenir en compte que a part de la protecció dels rajos UV, les lents mai han de modificar el color natural dels objectes.

Segons el tipus de lent

Les lents estandard són les més ultilitzades. Es tracta de les típiques lents colorejades utilitzades en la majoria de les ulleres solars.

Les lents polaritzades son cada cop més emprades. Es caracteritzen per la seva capacitat de filtrar l'excés de lluminància, per tant eliminen reflexes molestos de superficies brillants. Són molt recomenables en activitats marítimes i a la neu.

Les lents fotocromàtiques són aquelles que varien la transmitàcia de la llum UV segons la intensitat de la llum solar (s'enfosqueixen proporcionalment a la quantitat de UV que reben).

Les lents enmirallades són molt recomenables en esports nàutics i de muntanya ja que el mirall reflexa la llum i evita que arribi a l'ull.

Finalment, les lents solars antireflexants, son aquelles que contenen un suplement a la cara interna del vidre de forma que reflexen 4 vegades més la llum que una lent estándar, assolint un major contrast i una visió més còmode.

Segons el material

Les lents orgàniques o plàstiques són molt resistents als impactes però poc resistent a les ratllades. Es tracta de lents molt lleugeres aportant comòditat al seu ús. Degut a que són lents molt difícils de trencar són d’elecció en infants i ideals per pràctiques esportives.

Contràriament, les lents minerals o de vidre són més dures (per tant es ratllen molt menys) però més fràgils als impactes. A més, el seu pes és major de forma que no son tant còmodes en l’ús. No són ulleres adequades per fer esport.

Conclusió

Cal protegir els ulls de la radiació solar, sobretot els mesos d’estiu que és quan més intensitat de radiació UV rebem i quan més estona passem a l'aire lliure.

Cal protegir els ulls des de l’infància per evitar així lesions per acumulació de l’exposició solar.

Cal comprar les ulleres de sol en centres especialitzats que garantiràn la qualitat de les lents i ens assessoraran correctament del filtre més adient en funció de la persona i activitats a realitzar.

 

Font:

Matias Gimeno

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar