Accés directe al contingut

Lents de contacte i esport

Imprimeix

30/09/2016

Especialitats:
  • Nedadora

Una bona visió és primordial per tal d'assolir un bon rendiment en la pràctica esportiva.
Una bona agudesa visual ens proporcionarà més seguretat i precisió en els moviments gràcies a la major visió de profunditat (3D) i millor percepció dels detalls, donant lloc a un millor rendiment esportiu i una disminució del risc de patir lesions.

És important realitzar esport amb una bona correcció òptica. En aquest sentit, les lents de contacte ens ofereixen avantatges respecte les ulleres.

Quins avantatges proporciona l'ús de lents de contacte en l'esport?

Major camp visual i visió perifèrica

Al estar en contacte amb el globus ocular ens ofereix una visió perifèrica màxima. Amb l'ús d'ulleres estem limitats pel seu tamany, fet que limita la velocitat de reacció i precisió.

Visió més estable al acompanyar els moviments oculars

Les lents de contacte no es desplacen al realitzar moviments sobtats o al rebre impactes mentre que les ulleres es poden moure, desajustar-se, desplaçar-se o fins i tot caure en aquestes situacions.

Percepció més real del tamany dels objectes

Sobretot en casos de defectes refractius elevats i diferències importants en la graduació entre ulls.

Disminució de les aberracions òptiques (petites deformacions de les imatges)

Les ulleres amb graduació elevada poden produir aberracions en la visió perifèrica. Les lents de contacte, al estar en contacte amb l'ull, eliminen aquest efecte.

Disminució dels reflexes causats per la llum artificial al practicar esport nocturn

Malgrat l’ús de vidres anti-reflexants, les ulleres no aconsegueixen minimitzar els reflexes com ho fan les lents de contacte.

Més seguretat a l'hora de rebre algun impacte

Les ulleres, tot i ser esportives, es poden trencar i produir alguna ferida a l'entorn ocular.

Eviten l’alteració de la visió causada per elements externs com la pluja

Esquitxos de suor o vidres entelats que són bastant molestos en els vidres de les ulleres.

Més comoditat en l'activitat esportiva

Al no portar un element extern com les ulleres que en determinats moviments poden ser incòmodes.

De forma general podem afirmar que la lent de contacte és la millor opció en la pràctica esportiva ja que garanteix un rendiment òptim i màxima comoditat.

Avantatges concrets per modalitats esportives

Segons el tipus d’activitat esportiva l’ús de lents de contacte també aporta avantatges respecte l’ús d’ulleres tal i com es descriu a continuació:

Esports amb pilota

Amb l’ús de les lents de contacte obtindrem una visió sense obstacles ni limitacions del camp visual i una major estabilitat als cops i moviments bruscos. Ens permetrà reaccionar més ràpidament i de forma més precisa.

Esports de carretera

La bona visió en els esports de motor és de vital importància ja que s’assoleixen elevades velocitats, cosa que limita la visió perifèrica. Amb les lents de contacte aquesta limitació es menor que amb ulleres. En condicions nocturnes, les lents de contacte evitaran els reflexes de les llums artificials.

En activitats a l’aire lliure, com el ciclisme, les lents de contacte evitaran que la visió es deteriori per les condicions externes adverses com ara la pluja impactant als vidres de les ulleres.

Esports de contacte

En la pràctica d'arts marcials o boxe l’ús de lents de contacte és la única opció. La utilització d’ulleres és totalment incompatible per raons òbvies.

Esports acrobàtics

La gimnàstica és un exemple d'esport on l'us de lent de contacte és idoni pels moviments tant sobtats i extrems on la concentració i la visió sense obstacles és imprescindible.
A part d'això aporta la comoditat i seguretat necessària.

Atletisme

Tot i que la visió no és tant important com en altres tipus d’esport, quan sigui necessari l'ús de correcció visual la lent de contacte donarà una major comoditat a l'ús d'ulleres.

Recomanacions

No existeix un límit d’edat per la utilització de lents de contacte. L’edat d’iniciació dependrà del grau de maduresa i responsabilitat de cada adolescent. Si se’n fa ús responsable, és a dir, tenir cura amb la higiene i no abusar del temps d’utilització, els adolescents poden començar a utilitzar lents de contacte i gaudir de tots els avantatges que el seu ús comporta en la pràctica esportiva.

Quan es va a la consulta de l'optometrista per revisar graduació i/o encarregar lents de contacte cal observar les següents recomanacions:

  • Si s'usen ulleres ha de dur-les a la consulta (per visió de lluny, de prop o progressives), perquè l'òptic pugui conèixer la seva graduació;
  • Si s'usen lents de contacte, ha de descansar de les lents de contacte entre 24-48h i no portar-les posades en la visita;
  • Si es fa servir maquillatge, recomanem venir sense maquillatge d'ulls (rímel, eye-liner ..);
  • Si s'està prenent alguna medicació, dir-li al metge com és, perquè la pren i des de quan la pren, perquè la tingui en compte (tant si és medicació receptada per un metge, recomanació del farmacèutic o automedicació)
  • Cal seguir les indicacions d'ús al peu de la lletra
  • Existeixen molts tipus de lents de contacte i ha de ser un optometrista expert qui, tenint en compte les característiques de cada persona, aconselli les que més li convenen.

En conclusió, la lent de contacte és la opció ideal per practicar esport amb comoditat i seguretat. És per aquest motiu que una elevada quantitat d'esportistes d'elit a nivell mundial en fan ús.

Si s’opta per aquesta forma de correcció òptica, caldrà adreçar-se a un centre especialitzat per tal de realitzar l'adaptació de les lents. El professional assessorarà de la millor opció per cada esportista i esport.

Font:

Matias Gimeno

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar