Accés directe al contingut

Lents ocupacionals per corregir la presbícia

Imprimeix

26/01/2017

Etiquetes:
 • cirugía refractiva-2

Com es corregeix la presbícia sense passar pel quiròfan?

La presbícia no es cura, encara que existeixen diferents mètodes per compensar la pèrdua d'acomodació o capacitat d'enfocament del cristal·lí.

Habitualment la presbícia es corregeix amb ulleres. La refracció total de presbícia tindrà en compte la prescripció en visió llunyana, la distància de lectura i l'edat del pacient. Sent aquesta més elevada en pacients de major edat i en distàncies de lectura més pròximes.

Hi ha diferents tipus de lents segons les necessitats de cada pacient:

 • Bifocals: Lents amb dos punts d'enfocament o focals. Corregeixen la graduació de lluny i de prop.
 • Trifocals: Lents amb 3 focals que corregeixen la graduació de lluny, de prop i també la distància intermèdia.
 • Multifocals: També anomenades progressives, cobreixen a la part superior del vidre la visió de lluny, a la inferior la propera, i en la central totes les altres distàncies gràcies a la seva graduació progressiva. Ofereixen una transició més gradual de la visió entre lluny i prop, sense línia visible entre ells.
 • Ocupacionals: La part superior del vidre serveix per a la visió a distància intermèdia i la part inferior per a la visió propera. Especialment indicades per a persones que passen moltes hores davant de l'ordinador.

També poden usar-se lents de contacte. Es tracta de lents de contacte progressives o multifocals. Una altra opció és la monovisió, mitjançant la qual un ull fa servir una lentilla de destinada per veure de lluny, i l'altre per a la visió propera. El cervell aprèn a adaptar-se a la utilització d'un ull o un altre per realitzar diferents tasques.

Què són les lents ocupacionals per tractar la presbícia?

Les lents ocupacionals són una molt bona opció per a pacients prèsbites que treballen davant de l'ordinador.

Les lents ocupacionals, sovint desconegudes per la majoria de la població, són un tipus de lent progressiva dissenyada i optimitzada per a cobrir la visió a distància propera i intermèdia, proporcionant molt bons camps de visió. S'adapten a una demanda visual específica en gran part en l'ús de dispositius tecnològics.

Es van crear per resoldre el problema de treballar davant d'un ordinador i al mateix temps la necessitat de veure a distàncies properes com són la de lectura o escriptura. La distància mitjana a la qual sol estar una pantalla d'ordinador és de 60-80cm. La distància de lectura i escriptura recomanada oscil·la entre els 35-40 cm.

Quins són els beneficis de les lents ocupacionals?

Els seus beneficis es centren en l'amplitud dels camps de visió que ofereixen per a les diferents distàncies. En el següent quadre resum fem el comparatiu respecte els progressius estàndards:

 • Progressiu Estàndard progressiu Ocupacional
 • Distància Camp de visió
 • Llunyana Ampli Sense visió
 • Intermèdia Estret Ampli
 • Propera Medi Ampli

Alhora, en ser menor la diferència entre la correcció de la part superior del vidre i la inferior, la transició entre graduacions és menys brusca. Per això, l'adaptació a les ulleres sol ser més ràpida.

Però els beneficis no són només visuals, ja que portar una correcció òptica adequada pot evitar, per exemple, que adoptem postures incorrectes. La necessitat de veure a diferents distàncies en fraccions de segon, la dificultat d'enfocament i una mala correcció òptica poden originar canvis de postura inconscients. Això, amb el temps, pot desenvolupar tensió al coll o espatlles provocant dolors cervicals, d'esquena o difícils de localitzar. Els progressius ocupacionals són una excel·lent opció per solucionar tota aquesta problemàtica.

Quina és la clau de l'èxit en la correcció de la presbícia mitjançant ulleres?

En conclusió, la clau de l'èxit per corregir la presbícia mitjançant ulleres resideix en:

 1. realitzar una bona mesura de la graduació òptica
 2. estudiar les necessitats de cada pacient
 3. trobar el model de correcció òptica adequat per a cada cas.

Per això recomanem que sol·liciti visita al seu òptic optometrista de confiança perquè li faci un examen exhaustiu i triï la millor opció per solucionar les seves necessitats visuals.

Font:

 

Anna Silvestre Piñol

Diplomada en Òptica i Optometria

Num. Col·legiat: 22254

Continguts relacionats

Et pot interessar