Accés directe al contingut

Lents de contacte per a condicions corneals especials

Imprimeix

16/06/2016

  • lents contacte

La còrnia és la part més anterior de l'ull, on van recolzades les lents de contacte. En còrnies sanes, amb curvatures estàndard i en condicions normals es pot utilitzar qualsevol tipus de lent de contacte. No obstant això, hi ha situacions en què la còrnia es veu alterada i es necessita l'ús de lents de contacte especials per a cada cas.

Les alteracions corneals més freqüents són les següents:

  • Queratocon i degeneració marginal pel·lúcida (DMP): Distròfies progressives que deformen la curvatura corneal.
  • Astigmatisme irregular: És quan l'astigmatisme no té dos eixos perpendiculars entre si.
  • Queratoplàstia corneal: Trasplantament de còrnia.
  • Anells intraestromals: Cirurgia a la qual s'implanten uns anells a la còrnia per evitar o retardar l'avanç del queratocon.
  • Post-cirurgia refractiva: En alguna ocasió, després d'una cirurgia amb LASIK per treure la graduació, pot haver una regressió de la mateixa.
  • Èctasi post-LASIK: Aprimament en una zona de la còrnia després d'una cirurgia refractiva, la qual produeix una deformació corneal.
  • Sequedat ocular severa: Molt poca quantitat lacrimal o mala qualitat de la mateixa.

Hi ha diversos tipus de lents especials i no totes són adequades per a totes les condicions d'alteració corneal. A continuació s'explicarà el tipus de lent de contacte i perquè situacions especials aquesta indicada.

Lent de contacte rígida permeable al gas (RPG)

Són lents de contacte d'un material rígid i que té una alta transmissió d'oxigen a la còrnia. Tenen un diàmetre petit, més petit que el diàmetre de la còrnia i per això tenen un suport corneal.

La còrnia és una zona molt innervada amb el que té molta sensibilitat, a l'inici d'ús d'aquestes lents poden semblar incòmodes, encara que amb el temps va passant. Aquest tipus de lents de contacte està indicat per a ulls sans i per a totes les alteracions descrites. En el cas de queratocons, DMP, post-cirurgia refractiva i èctasi post-LASIK, van bé segons el grau de l'alteració, si són casos molt acusats, es recomana recórrer a un altre tipus de lents de contacte.

 

Lent de contacte RPG (Imatge de oftalmo.com)

Lents de contacte RPG queratocon

És un tipus de lents de contacte rígides amb una geometria especial per queratocons i DMP d'alt grau. A causa d'aquesta geometria, la lent queda millor estabilitzada davant la deformació corneal i s'obté així millor qualitat visual i millor estabilitat de la lent.

Lent de contacte queratocon (Imatge de intramed.net)

Lents de contacte RPG de geometria inversa

Són un tipus de lents RPG dissenyades especialment per còrnies post-cirurgia refractiva de miopia. Durant la cirurgia LASIK per miopia, es modifica la curvatura corneal, per tal de corregir el defecte refractiu, de tal manera que la superfície de la còrnia ja no és totalment convexa, sinó que la zona central es veu aplanada. Aquestes lents es fabriquen amb una geometria inversa, és a dir, no es fabriquen convexes com totes les lents, sinó més planes del centre. D'aquesta manera s'estabilitza millor la lent de contacte i la qualitat visual és superior.Lent de geometria inversa (Imatge de Clínica Rementería)

Lents de contacte esclerals

Aquestes lents de contacte, fa molts anys que existeixen, durant uns anys de deixar d'utilitzar però ara estan en plena expansió, ja que s'ha avançat molt pel que fa a materials es refereix i són lents molt òptimes per a diverses patologies.

El material de les lents esclerals és el mateix que el de les lents RPG, amb el que tenen una alta permeabilitat a l'oxigen. Són lents més grans que el diàmetre de la còrnia, de manera que el suport és escleral (la zona blanca de l'ull). Aquesta part de l'anatomia ocular, no està tan innervada, així que són lents de contacte més còmodes que les de suport corneal.

Estan indicades per a totes les condicions a dalt descrites, ja que són lents que estabilitzen molt bé per la seva mida, tenen una zona òptica més gran que les RPG convencionals, de manera que la visió és d'alta qualitat, i no cauen. Les lents de contacte RPG en ser petites poden caure, les esclerals en ser d'una major grandària, solen tenir una subjecció palpebral i que caiguin és difícil, de manera que estaria indicada la pràctica d'esport amb les lents de contacte posades.Lent de contacte escleral (Imatge de lentesesclerales.com) 

Si es pateix una patologia o alteració corneal, ha de ser valorat per l'oftalmòleg, i l'optometrista-contactòleg indicarà que tipus de lent de contacte és el més adequat per a la condició en qüestió.

Lent de contacte per a edema corneal

Permet reduir el contacte amb la còrnia i, per tant, la fricció sobre la zona edematosa facilitant que el material hipertònic que està composta dreni el líquid acumulat

 

 Lent Hyper-CL (Imatge de Eye Yon Medical)

 

Font:

Deneb Gaseni

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar