Accés directe al contingut

Què vol dir que tens la lent intraocular "bruta"?

Imprimeix

31/01/2019

Etiquetes:
  • Visió borrosa

La cirurgia de cataractes és una de les cirurgies més freqüents i més reeixides en l'actualitat i compta amb molt poques complicacions. A Espanya es realitzen aproximadament 400.000 cirurgies de cataractes cada any amb una taxa d'èxit superior al 98%.

Una de les complicacions potencials més freqüent de la cirurgia de cataractes és la opacificació de la part posterior del sac que allotja la lent intraocular. Popularment es diu a aquesta complicació "lent o lent de contacte bruta" i se la coneix per l'acrònim OCP (opacificació de la càpsula posterior).

Encara que molta gent l'anomena "cataracta secundària", en realitat no és una cascada ja que, un cop extreta, la cataracta no torna a reproduir-se. Durant la cirurgia de la cataracta, els cirurgians retirem la lent natural de l'ull (el cristal·lí) que ha perdut la seva transparència (cataracta) i el substituïm per una lent intraocular. La fina membrana que envolta la cataracta formant un sac, es deixa al seu lloc i passa a allotjar la lent intraocular, evitant així la seva dislocació o fins i tot luxació. Els cirurgians posem molt interès en mantenir el sac capsular íntegre i sense restes de cataracta, de manera que la visió després de la cirurgia sol ser molt clara.

No obstant això, en aproximadament un 20% dels pacients, la part posterior del sac (la càpsula posterior) es torna deslustrada, translúcida temps després de la cirurgia, fins i tot mesos. Això passa perquè les cèl·lules epitelials que persisteixen després de la cirurgia de les cataractes poden migrar i créixer en la càpsula. En alguns casos, si progressa significativament, la visió pot ser semblant a la que es tenia abans de la cirurgia.

Té tractament? Afortunadament, el làser YAG tracta la opacificació capsular de forma segura, efectiva i sense dolor.

La capsulotomia YAG, popularment coneguda com "neteja de la lent de contacte", es realitza a la consulta d'oftalmòleg. No requereix de preoperatori ni de dejuni i consisteix en uns senzills passos: L'ull a tractar, es dilata amb col·liris (els mateixos que es fan servir per revisar el fons d'ull) i se sol·licita al pacient que estigui molt quiet durant el procés. El làser retira la càpsula opacificada a la zona de l'eix visual sense realitzar talls ni tocar de forma directa a l'ull, aquest procés dura molt pocs minuts.

Just després del tractament és habitual notar cert enlluernament uns minuts, així com visió borrosa durant algunes hores (per l'efecte de les gotes de dilatació). La visió de "mosques" noves durant alguns dies és també habitual. Molts oftalmòlegs prescrivim tractament tòpic antiinflamatori durant alguns dies. Es poden reprendre les activitats diàries gairebé immediatament, no serà possible conduir fins que desaparegui totalment la dilatació de la pupil·la, cosa que ocorre després de diverses hores.

La capsulotomia YAG, com tots els procediments mèdics, té un petit risc de complicacions, encara que en global és un procediment molt segur. El risc més important (però extremadament infreqüent) és un despreniment de retina, que pot manifestar-se com una pèrdua brusca de visió.

La millora en la visió és pràcticament immediata, però si apareixen símptomes atípics com dolor o la visió empitjorés, caldria consultar amb l'oftalmòleg. A causa de que el làser retira la part de la càpsula que afecta a l'eix visual, la opacificació de la càpsula no torna a reproduir-se, és a dir, la lentilla no torna a embrutar-se.

Font:

Dra. Noelia Sabater

Oftalmòloga experta en cirurgia refractiva i facorefractiva

Continguts relacionats

Et pot interessar