Accés directe al contingut

Quant de temps és aconsellable esperar després de l'embaràs per a la refracció d'ulleres?

Imprimeix

25/04/2019

Canvis fisiològics durant l'embaràs

Durant l'embaràs es produeixen nombrosos canvis tant a nivell sistèmic com ocular. Els canvis a nivell ocular, normalment, són lleus i transitoris i solen passar les setmanes posteriors al part sense cap tipus de tractament. Tot i que la majoria d'alteracions oftalmològiques són moderades, en alguns casos es produeixen alteracions més greus que han de ser tractades per un oftalmòleg.

Canvis visuals durant l'embaràs

Els canvis en la visió que es poden experimentar durant l'embaràs estan produïts en gran mesura pels canvis hormonals i la retenció de líquids que es produeix durant aquest període. Els més freqüents són:

 • visió borrosa
 • sequedat ocular
 • sensibilitat a la llum

Canvis visuals motivats per la retenció de líquids

La retenció de líquids pot produir canvis fisiològics en la còrnia, que remeten després del part i que poden provocar:

 • Disminució de la sensibilitat corneal, que disminueix durant el tercer trimestre de gestació i es recupera a les sis o vuit setmanes posteriors al part.
 • Augment del gruix corneal, que afecta a l'índex de refracció i al radi de curvatura.
 • Alteracions en la refracció i en l'acomodació.
 • Augment de la pressió intraocular (PIO) durant el segon i tercer trimestre de l'embaràs. A mesura que progressa l'embaràs aquest valor va dismuyendo i sobre les vuit setmanes després del part, la PIO torna a nivells anteriors a l'embaràs.

Canvis visuals motivats per canvis hormonals

Els canvis hormonals durant l'embaràs poden provocar:

 • Sequedat ocular: l'embaràs afecta la fisiologia de la pel·lícula lacrimal el que produeix la síndrome d'ull sec. L'alteració de la pel·lícula lacrimal juntament amb la modificació de l'estructura corneal poden produir una intolerància a les lents de contacte durant l'embaràs.
 • Flexibilitat corneal: les hormones poden produir canvis en l'elasticitat de la còrnia.
 • Sensibilitat a la llum.
 • Migranyes oculars: els nivells hormonals, sobretot els estrògens, influeixen en les crisis de migranyes.

Canvis visuals per hipertensió o diabetis gestacional

Altres factors que poden afectar la visió durant l'embaràs són la hipertensió arterial i la diabetis gestacional:

 • La hipertensió arterial induïda per l'embaràs (PIH) pot ser perjudicial tant per a la mare com per al nadó. Pot afectar a la seva visió, així com danyar als seus ronyons o altres òrgans. La pressió arterial molt alta durant l'embaràs es denomina preclampsia. Alguns símptomes visuals que poden estar relacionats amb la preclampsia poden ser visió borrosa, sensibilitat a la llum, visió de punts o llums.
 • La diabetis gestacional pot ocasionar retinopatia diabètica, danyant els vasos sanguinis de la retina. Aquests danys poden produir inflamació en els teixits de la retina que poden ocasionar visió borrosa.

Aquestes dues malalties són perilloses i requereixen d'un estricte control mèdic, motivant en ocasions l'ingrés hospitalari per al seu control. Generalment remeten després de l'embaràs.

En definitiva, atès que els canvis refractius o d'intolerància a les lents de contacte que es produeixen durant l'embaràs solen revertir en la majoria de la vegades en les sis setmanes posteriors al part, aquest és el temps que s'aconsella esperar per revisar la graduació
Font:

Meritxell Lorenzo

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar