Accés directe al contingut

GLAUCOMA

Imprimeix

10/03/2014

El Glaucoma és la segona causa de ceguesa al món , la primera són les cataractes . És la principal causa de ceguesa irreversible. S'estima que l'any 2020 , hauran 11.100.000 de persones cegues al món per glaucoma, segons estudi realitzat pel Dr Quigley, publicat a la revista British Journal of Ophthalmology. Es consideren que més del 50% dels glaucomes no s'han diagnosticat .

Especialitats:
  • No deixis que el glaucoma enfosqueixi la teva vida

El nervi òptic, és el que transmet els impulsos visuals des de la retina, on es troben els fotoreceptors, fins al cervell, on es processa la informació. Si el nervi òptic s'atrofia per complet, per mort de les fibres que el componen, es perd la visió de l'ull .

CAUSES

La principal causa d' Glaucoma és la hipertensió ocular, que a diferència del que moltes persones creuen, no està influenciada, directament, per la pressió arterial. No obstant això, en alguns casos de glaucoma, no s'observen pressions intraoculars elevades, aquests es consideren Glaucoma de baixa pressió o normotensivo.
El glaucoma té un component genètic, la qual cosa vol dir que en la majoria dels casos és hereditari , la qual cosa comporta que les persones amb familiars directes, que pateixin de la malaltia , tinguin un factor de risc major .
El glaucoma és més freqüent en persones majors de 40 anys ia major edat , observem que la incidència és més gran , per exemple , en persones majors de 60 anys el risc és 7 vegades major que a la resta de la població.
Altres factors de risc són la raça, és més freqüent en les ètnies asiàtiques i en la raça negra, també és més comú en persones amb trastorns refractius alts com l'alta miopia i hipermetropia .

DIAGNÒSTIC DEL GLAUCOMA

EL Glaucoma es pot diagnosticar en una visita oftalmològica comú, a través de la visualització del nervi òptic i la presa de la pressió intraocular, bàsicament. Hi ha altres proves i signes clínics que orienten al diagnòstic ia la classificació del tipus de glaucoma , més específics . També l'oftalmòleg pot recolzar-se en estudis que confirmen la sospita de la malaltia , així com també , l'estadi en què es troba la mateixa i en estudis successius , valoració del grau de progressió, si n'hi ha. Aquestes proves són camp visual, tomografia del nervi òptic, paquimetria, fotografia del nervi òptic, i altres .

SÍMPTOMES DE L' GLAUCOMA

El Glaucoma d'angle obert, que és el tipus de glaucoma més freqüent en la raça caucàsica és asimptomàtic. Només en estadis molt avançats pot percebre un estrenyiment del camp visual. Ex: el pacient podria comentar que no veu bé cap a un costat. Diu que ha de girar el cap per mirar en aquesta direcció.
Per contra, en els Glaucomes d'angle tancat, més freqüents en les races asiàtiques i en ulls de mida reduïda, podem observar atacs de glaucoma agut per tancament angular, que es caracteritzen per dolor intens , irradiat al capdavant, nàusees, visió borrosa i d'halos de colors al voltant de les llums. Aquestes crisis s'associen freqüentment a dilatació pupil · lar, que és fisiològica en la foscor o induïda per gotes especials per dilatar la pupil · la en proves oftalmològiques.

TRACTAMENT

El tractament del Glaucoma està dirigit bàsicament a disminuir la pressió intraocular. Hi ha altres medicaments en estudi, orientats a millorar la circulació sanguínia del nervi òptic, però són secundaris en l'arsenal de tractaments. Els medicaments , en gotes , per al tractament del glaucoma, han millorat amb els anys, incrementant així, la tolerància del pacient i l'eficàcia dels mateixos.
El glaucoma no es cura , pot controlar-se amb medicació o cirurgia, però no desapareix, ja que el dany que ja va passar en el nervi òptic és irreversible.
La cirurgia es reserva per als casos en què el tractament mèdic no és prou efectiu per evitar la progressió de la malaltia.

IMPORTÀNCIA DEL DIAGNÒSTIC PRECOÇ


El Glaucoma és la segona causa de ceguesa al món, la primera són les cataractes. És la principal causa de ceguesa irreversible. S'estima que l'any 2020, hauran 11.100.000 de persones cegues al món per glaucoma, segons estudi realitzat pel Dr Quigley, publicat a la revista British Journal of Ophthalmology. Es consideren que més del 50% dels glaucomes no s'han diagnosticat.


ÉS MOLT IMPORTANT conscienciar AL PACIENT , PRINCIPALMENT SI HI HA FACTORS DE RISC COM: EDAT, RAÇA, HERÈNCIA, MIOPIA I HIPERMETROPIES ALTES, QUE HA DE REALITZAR AVALUACIONS OFTALMOLÒGIQUES PERIÒDIQUES, CADA UN O DOS ANYS, ENCARA QUE NO TINGUI SÍMPTOMES O UTILITZEU ULLERES, PER LLAVORS ASI, PODER REALITZAR EL DIAGNÒSTIC, JA QUE EN LA MAJORIA DELS CASOS NO HI HA SÍMPTOMES.

Font:

Dra. Indira Aristeguieta Admira Visión AOC

Continguts relacionats

Et pot interessar